$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Ciekawe zjawisko - zaworki
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciekawe zjawisko - zaworki
Autor Wiadomość
maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |10 Cze 2005|, 2005 09:50   Ciekawe zjawisko - zaworki

CHodzi o 2.0 OHC.
Zmienilem mu olej bo sie nalezalo, przy okazji przeregulowalem gaz i uszczelnilem troszke wydech.
Nic innego nie bylo robione.
Na drugi dzien stwierdzielm ze zdumieniem, ze zaczelo byc slychac zawory (na gazie, lekko ale zawsze). Ki diabel?
Auto idzie do sprzedania wiec sie moze buntowac bez dania racji ale moze jednak ktos potrawi mi to bardziej racjonalnie wytlumaczyc???

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |10 Cze 2005|, 2005 19:39   

He - widzisz, właśnie o tym oleju planuję następny post tylko nie wiem, w jakim dziale, żebyś mnie zbytnio nie zwymyślał ;D

Autko przez cały czas u mnie jeździło na mineralnym Lotos 15W40.
Jak pojechałem zmienić olej to na zmieniarni nie mieli filterka i musiałem ganiać po sklepach. Tam tez mnie namówiono na zakup oleju sygnowanego przez Forda, klasa ta sama (15W40), cena (z moim rabatem) porównywalna, stwierdziłem, że mu zrobię dobrze na pozegnanie.
Czyżbym się mylił?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |11 Cze 2005|, 2005 10:32   

No nie było to zbyt rozsądne. Jak wypasiony olej z dobrymi detergentami i dodatkami itd itp umył ci dokładnie silnik z całej spalenizny jaka powstała przez lata po zwykłym Lotosie, to możliwe są wszelkie cuda i wylezą najdziwniejsze luzy. Kiedyś z braku laku wlałem do zjeżdżonego malucha pierwszy Mobil ONE, akurat wtedy się pokazał u nas. Niby ta sama klasa lepkości, a miesiąc później musiałem remont zrobić, tak się złom rozdwonił i zaczął przeciekać z wszystkich stron, w misce olejowej, wcześniej w miarę czystej, było CENTYMETR osadu (oczywiście, większość pewnie z filtra odśrodkowego wymyło).

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |11 Cze 2005|, 2005 19:40   

A może stary olej miał wlane jakieś dodatki-zagęszczacze?
Albo za krótko pracowałeć na nowym oleju i nie zalało porządnie samoregulatorów zaworów.

Bartek
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2005|, 2005 19:59   

A ja Wam powiem że wszystkie oleje sygnowane przez marki typu Ford i Opel to jedna wielka kupa. Sam miałem takie problemy po wlaniu tego oplowskiego- wszystko znikło na mobilu. Poza tym ani opel ani ford nie produkuja własnego oleju, więc dlaczego nawet na ASO nie chcą powiedzieć kto to dla nich produkuje? Bo to pewnie ten sam producent co produkuje olej do frytek! :) W BMW i Toyocie ofen mówią że to Castrol, we francuzach Elf, a tu?

grzegorz x
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2005|, 2005 22:36   

ostatnio castrol wypuscil olej high mileage 15W 40 czy jakos tak--jest on przeznaczony do silnikow ze znacznym przebiegiem.moge zaswiadczyc ze on dosc dobrze uszczelnia silniki a cena jest porownywalna z innymi olejami.ostatnio zalalismy tym 2 auta(ople combo loty:)i one sobie wczesniej tak kolo literka oleju na 1000 kilosow zarly a po tym oleju im przeszlo,przeszly wszystkie stuki--wiec ten olej jak najbardziej polecam silnikom ze znacznym, przebiegiem--nie zaszkodzi a moze pomze--warto moim zdaniem sprobowac...

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 00:19   

ciekawe......? ....tyle że ford leje do swoich bukłaków Mobila!

awb
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 23:15   

dokaldnie mam olej forda xr+ i jest to mobil silnik czysciutki i tak ma byc --polecam www.auto-mbile.com.pl i polecam ten sklep---olej zakupiony dal mnie i za porada xxxxx -wiec na 10000% jest dobry

Odpowiedz do tematu