|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Szyberdach i cieknąca woda |
| Autor |
Wiadomość |
dszyszko [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 22:39 Szyberdach i cieknąca woda
|
|
|
Witam wszystkich,
Na poczatku chcialbym sie przywitac na forum, gdyz jestem od miesiaca posiadaczem Skorupy. Narazie czytalem tylko Wasze posty, gdyz nie mialem problemow, choc duzo sie dowiedzialem. Ale do rzeczy...
Mialem dzisiaj maly problem z zalaniem samochodu przez deszcz poprzez szyberdach. Jak wsiadlem to z tylu u gory byla cala podsufitka mokra i kapala woda.
Doczytalem sie juz ze moga byc niedrozne kanaly wylotowe - to sprawdze, ale jest tam jeszcze jakas uszczelka, ktora mogla puszczac?
A po pierwsze jak najprosciej zdjac podsufitke, bo wyglada okropnie i musze ja wysuszyc a przede wszystkim umyc (same plamy). Jest jakis latwy sposob, zebym wszystkiego nie demontowal??
Aha mam szyberdach oryginalny i niestety z korbka
Z gory dzieki za info, mam zamiar jutro zabrac sie za demontaz i mycie podsufitki
Pozdrawiam
Daniel |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 22:47
|
|
|
| podsufitke mozesz spróbowac umyc srodkiem do tapicerek w sprayu albo lepiej rozpylaczu (takim jak do mycia szyb) kupionym w markecie, bez jej zdejmowania, co do szybra to oczywiscie jest uszczelka a an wet 2 , jedna zewnetrzna, to ten taki filc, druga od spodu, na połaczeniu otworu w dachu i szybra, ale najpierw oczysc kanały , moze wyreguluj dach, ew przesmaruj ta mechata uszczelke zewnetrzna, zanim zaczniesz grzebać wiecej. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
dszyszko [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 22:52
|
|
|
Dzieki za porade,
jutro bede probowal te kanaly przeczyscic, tyle ze co jest dziwne, nieraz go juz mylem i deszcze przerzyl i bylo OK, a dzisiaj nagle jakbym go w ogole nie zamknal choc byl.
A co do podsufitki, zastanawiam sie tylko czy da sie ja tak umyc jesli jest namoczona? Pewnie musze czekac az do konca wyschnie a dopiero pozniej go czyscic? A jaki polecacie plyn, jakis konktretny? |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 00:13
|
|
|
Mogło sie jakiegos syfu napchac do odpływow dlatego Cie zalało |
|
|
|
 |
dszyszko [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 00:33
|
|
|
Oby,
bo troche nie usmiecha mi sie kupno i wymianauszczelek, bo nawet nie wiem jakto zrobic Ale jestem dobrej mysli. Najgorsze co sie obawiam to co zrobic z ta podsufitka, jak to umyc czy wysuszyc, bo nie ciekawie teraz to wyglada |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 10:19
|
|
|
| zawsze mozesz podsufitke wymienic- koszt zakupu nie wiecej jak 50 plnow, wymiana nie wiecej jak 1 h z przerwami na szluga |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 16:57
|
|
|
| Kevin Xy napisał/a: | | zawsze mozesz podsufitke wymienic- |
Tylko..... gdzie ją kupić?? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 16:57
|
|
|
ja slyszalem,ze podsufitowki fordowskie sa nie do mycia. jak chcialem kiedys dac caly samochod do wyprania w tej cenie tez podsufitowka to znajomi ze sierrafana polecili mi spisac z szefem firmy umowe,ze jak mi spierdola podsufitowke to maja kupic nowa z serwisu . nie dalem do czyszczenia bo koszt calosci 220 zl a tyle luznej kasy to nie mam. ale fordowskja podsufitowka jest tak cienka,ze kilka kropel wody powoduje zolte plamy to chyba fabryczny klej. moja byla tylko przykurzona i taka zostala. w sierrach plamy widzialem. a jak to jest w scorpio?? pral ktos?? jak tak to jak wyszlo??
pozdrawiamn
maciek |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 17:10
|
|
|
| Cytat: | | Tylko..... gdzie ją kupić?? |
ba- trzeba szukac po ludziach- ja swoja za 40 plnow oddalem- czysciutka jak lza |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
dszyszko [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lip 2005|, 2005 22:48
|
|
|
Witam wszystkich
jestem juz po zmaganiach syberdachu i podsufitki.
Co do szyberdachu co sie okazalo, faktycznie byly zapchany jeden wylot, ale takze zuzyte uszczelki pod szybrem (kupilem za 3zl silikonowe plaskie uszczelki i wstawilem i nie ma zadnego przecieku).
A co do mycia posufitki - wyjalem z samochodu, umylem, a raczej wyszorowalem plynem do mycia tapicerki, porzadnie pod cisnieniem splukalem woda i lezala caly dzien na sloneczku i wyglada teraz jak nowa, zdnych zaciekow czy smug. Fakt musiaem jeszcze raz poprawic bo w jednym miejscu cos troche jeszcze bylo, ale teraz lezy tylko i czeka na zalozenie To chyba najwiecej roboty bedzie.
A pro po szybru przy okazji rozebralem go calkowicie i wyczyscilem ze starego smaru i na nowo nasmarowalem - duzo lepiej chodzi
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 03:00
|
|
|
no czyli wychodzi,ze mozna prac kiedys moze umyje swoja ta co lezy w garazu jest mocno zasyfiona. moze bede mial dwie
pozdrawiam
maciek
p.s. kupic jak kupic gorzej z transportem tego jak to z daleka jest. |
|
|
|
 |
MIREK_ŁÓDŹ [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 23:55
|
|
|
Witajcie !!
Ja swoję wyczyściłem pianką do tapicerki za 8 zł i bez zdejmowania Jakie było moje zdziwienie jak z beżowej zaczęła robić się jasno szara Teraz nie ma plam i jest jak nowa Tylko ręce mnie rtochę bolały , ale warto było
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 65 Dołączył: 21 Kwi 2004 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: |10 Lip 2005|, 2005 23:20
|
|
|
To u mnie mycie podsufitki 10 PLN (w myjni) i dzięki temu ręce nie bolą (chyba, że od trzymania papierosa)
Myłem w przejściówce i efekt był super. |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2005|, 2005 00:24
|
|
|
no to ciekawe co oni w tych sierrach robili?? myli brudna woda?? czy jak
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
dszyszko [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2005|, 2005 11:03
|
|
|
Co zauwazylem po myciu... jesli sa zacieki po zalaniu przez szyber to nawet nie trzeba szorowac tylko porzadnie splukac woda (oczywiscie po wyjeciu z samochodu ), gdyz jak lekko zmoczylem woda z piana to po wyschnieciu stare plamy zniknely, ale pojawily sie zacieki na obrzezu gdzie mylem, natomiast jak ja postawilem i z gory do dolu porzadnie splukalem, a widac bylo jak scieka szarawa woda, i calkiem inaczej wyszlo i bez problemu sie zmylo |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |