|
Odnawiam zaciski |
| Autor |
Wiadomość |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 13:01
|
|
|
| Dlatego prościej zwalić cały zacisk , dwie śruby na klucz 17 i do dzieła . A z tymi imbusami to własnie problem rozmiarowy jest . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 13:43
|
|
|
| ...przy zakładaniu tylnych zacisków, przy cofaniu tłoczków trzeba pamiętać o ich jednoczesnym dociskaniu i wkręcaniu!! Bo miałem kiedyś do czynienia z mechanikami z kilkunastoletnim stażem co na chama wciskali tego typu tłoczki (potem dziwili się czemu ręczny przestał działać). |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 14:17
|
|
|
Dzieki za rady. A czym ten tloczek wciskac i wkrecac? A przedni moge poprostu wcisnac?
Panowie problem, pomocy. Jak przeprowadzic ekstrakcje tego diablenego bolczyka od recznego? Tego na ktorym sprezyna siedzi.
Jeden troche mlotkiem opukalem i troche wyszedl i dalej nie drgnie, a drugi to juz wcale ruszyc nie chce.
Jak je wyciagnac? |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 14:25
|
|
|
| vinnier napisał/a: | | A czym ten tloczek wciskac i wkrecac? A przedni moge poprostu wcisnac? |
przedni możesz wcisnąć, a tylny to raczej we 2 osoby by było dobrze - jeden kleszczami chwyta za tłoczek i nim kręci, a drugi go czymś wciska (na tej zasadzie) |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 14:26
|
|
|
| OK, dzieki. A masz jakis pomysl na ekstrakcje tych bolcow? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 14:26
|
|
|
Przednie tłoczki wciśniesz . Tylne wkręcasz i wciskasz ... są do tego narzędzia proste jak to :
http://moto.allegro.pl/it..._nowy_sacz.html
Jeśli nie masz to albo klucz do tarczek w szlifierce kątowej albo klucz hrydrauliczny , chwytasz tłoczek , obracasz i lekko pobijasz młotkiem 1 kg . Uciążliwe ale da sie .
Żeby wyjac bolec to musisz wyciagnać tłoczek . Zdjąć tego głęboko segera . Tylko uważać bo on trzyma koszyczek z bardzo mocną sprężyną . Rozebrać to nie problem . Poskładać to jest . zresztą w dziale warsztat ładnie opisane masz . |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 14:55
|
|
|
| Dziekuje za odpowiedz. Nie mam jak wyciagnac tloczka kurcze... No nic bede kombinowal... |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 16:07
|
|
|
| wajchujesz tą dźwignią od ręcznego i sam wypadnie w końcu . |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 17:46
|
|
|
Dzieki sliczne! Poki co co mogle to wyczyscilem i pomalowalem ladnie zaciski jak podeschna troche to wywachluje te tloczki. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |21 Cze 2009|, 2009 18:19
|
|
|
Generalnie to mi tych pomógł to styknie na rok już . |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2009|, 2009 18:25
|
|
|
To tez za pomoc wczoraj w SB
Panowie mam problem, skladam wszystko do kupy i stanalem na zalozeniu sprezyny od recznego.
W dziale warsztat jest takie zdjecie:
[ig]http://www.mserwis.ddr.pl/images/scorpio/warsztat/04.jpg[/img]
W tym miejscu jest montowany bolec od recznego na ktory idzie taka sprezyna. Moj problem polega na tym, ze te zaciski z warsztatu sa inne niz moje. W tu z warsztatu jest jeden otwor w ktory wkrecana jest sruba ktora trzyma sprezyne z jegnej strony a druga strona rozumiem mialaby sie trzymac 'korony' bolca.
W moim zacisku jest jeszcze drugi otwor vis a vis tego na srubke i jestem swiecie przekonany ze tam mialby sie znalezc drugi koniec sprezyny przechodzac wczesniej przez 'korone' bolca. Za chiny ludowe nie moge jej tam wciasnac. Ona tam poprostu nie siega.
Widzial ktos kiedys taki przypadek, zeby byly dwa otwory? Moze mi sie tylko wydaje, ze tam ma isc ta sprezyna... Sam juz nie wiem...
[ Dodano: |22 Cze 2009|, o 19:11 ]
Zaznaczylem na tym zdjeciu z warsztatu gdzie u mnie jest jeszcze drugi otwor.
[ig]http://i39.tinypic.com/121cohy.jpg[/img] |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |22 Cze 2009|, 2009 19:14
|
|
|
| No jedna dziura jest gwintowana i tam idzie śruba na pewno . Rozebrałeś oba zaciski ? O ile pamiętam to sprężyna się opierała po prostu o obudowę a tym zagiętym na dźwigni . Dość ciężko to się składało . Kleszcze i śrubokręt poszły wtedy w ruch . |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2009|, 2009 19:19
|
|
|
Wlasnie niestety rozebralem oba zeby oba wszedzie przesmarowac smarem miedzianym... I teraz nie mam jak porownac. Jedna dziura jest na srube to sie zgadza a druga...?
Sprezyna u mnie z jednej strony sie operia o srube takim hakiem ja obejmuje a drugi koniec jakby wtedy powinien sie opierac o dziwgnie tak jak mowisz i niby to ma sens i tak sie da zrobic.
Tylko po co ta dziura druga...
[ Dodano: |22 Cze 2009|, o 20:39 ]
Ma ktos pojecie od czego jest ten drugi otwor?
O jak zalozyc ta sprezyne na miejsce...? |
| Ostatnio zmieniony przez vinnier |22 Cze 2009|, 2009 19:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Slyu [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2009|, 2009 20:51
|
|
|
| up |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |22 Cze 2009|, 2009 21:14
|
|
|
http://moto.allegro.pl/it...edan_92_98.html
tu masz fotkę jak to było poskładane .
Wkładasz dżwignię , wkręcasz śrubę . Zakładasz sprężynę na śrubę . Potem kleszczami zakładasz drugi koniec na tym .
Przy okazji widzę że nowy zacisk w pudełku to 600 zeta
Jak wyjąłeś tą dżwignię to ją wyczyść z rdzy papierem ściernym . Ma być gładka . Z otworu też wysyp rdzę . ja to szlifowałem kamieniem takim na wiertarce . Nawal tam smaru miedziowego .
Mam nadzieję że kolega zztop nie obrazi się że użyczyłem fotkę . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |22 Cze 2009|, 2009 21:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|