$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kreci lecz nie zaskakuje
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kreci lecz nie zaskakuje
Autor Wiadomość
monter
[Usunięty]

Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 21:51   Kreci lecz nie zaskakuje

Jest to problem o ktorym wspominalem wczesniej. Objawialo sie to tym za raz na jakis dluzszy czas gasl mi silnik bez powodu ale po chwili odpalal.

Wymienilem przewody WN na nowe. Usterka zaczela sie powtarzac (4 zgasniecia na odc. 25km). Pozniej przez 1500km nic. Nastepnie 2 zgasniecia (od 5km). Pozniej znowu dlugo nic i w drodze powrotnej ze zlotu okolo 10 - 15 zgasniec. Wczoraj juz na miescie gasl mi co chwile (jakies 8 razy na odc. 5km). Oczywiscie za kazdym raze dawal sie po chwili odpalac (okolo 1 min a czasami szybciej). W trasie z uwagi na wyzsza predkosc wystarczylo toczac sie wylaczyc zaplon na kilkanascie sekun wlaczyc wrzucic bieg i jechal dalej...
Dzisiaj kreci ale niestety juz wogole nie odpala :(

Jestem po telefonicznej konsultacji ze Struna i Aro natomiast w trasie ratowal mnie Maup na infolinii.
Wiec tak: napiecie na cewce jest jakies 12,3 V. Znalazlem wiazke z ktorej wychodza 2 przewody (brazowy i czerwony). Zaraz za cewka (patrzac od przodu auta) znajduje sie wtyczka i gniazdo w fajkowych gumowych obudowach (dokladnie takich jak te dwa przewody na cewce). I w to polaczenie wpiety jest po amatorsku czerwony przewod ze wspomnianej wiazki. Natomiast drugi - brazowy lata sobie luzno. Poniewaz jest on czysty i niezasniedzialy to wnioskuje ze skads wypadl. Teraz pytanie wlasnie skad ?? Przypuszczam ze jest on wlasnie przyczyna moich problemow. Powyzej cewki sa wszystkie elementy instalacji gazowej wiec moze on byc wlasnie z tym powiazany (niestety ciezko to stwierdzic).

Na jutro mam zamowionego mechanika-elektryka pod dom i jak nic nie poradzi to wkleje foto bo niestety dzisiaj juz nie zdazylem zrobic.

Dzieki Aro za podanie mi kolorow kabelkow na kostach od wtryskow. Jednak mialem dobrze. Ale niestety nie zrobilem proby na beni poniewaz niestety pompa paliwowa wogole nie gada :( Nie wiem czemu bo byla sprawna calkiem niedawno a nie uzywalem nie wcale (byla pozbawiona zasilania). Dlatego tez nie udalo sie nam go odpalic na zlocie. Zmierzylem napiecie na przewodzie w bagazniku i okazalo sie ze po wlaczeniu zaplonu przez moment dostaje jakies 6,5 V ale po chwili ono zanika. To chyba raczej nie jest wlasciwe.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 22:20   

Monter - zmień cewkę zapłonową. Prawdopodobnie jak się podgrzeje dostaje przerwy.
Cytat:
Zmierzylem napiecie na przewodzie w bagazniku i okazalo sie ze po wlaczeniu zaplonu przez moment dostaje jakies 6,5 V ale po chwili ono zanika. To chyba raczej nie jest wlasciwe.

... no - to jest całkiem "niewłaściwe". Taki spadek napięcia oznacza, że pompa jest zablokowana (silnik nie rusza). A to, że napięcie pojawia się na chwilę - to normalne, po włączeniu zapłonu (bez uruchamiania silnika) - tak jest prawidłowo :)
Możesz spróbować zreanimować pompę, ale musisz ją wymontować i poprzez dosyć grube przewody, podłączyć do akumulatora na krótko... albo ruszy, albo zjara się na amen :)) - powodzenia

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 22:58   

Sprawdz cewke. Jesli cewka bedzie OK to kieruj sie w strone modułu zapłonu. Tez czaami moze cuda robic

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:10   

Monter, o jednej rzeczy zapomniałem. W kumpla madzi 626 zmorą było przegrzewanie się i padanie modułu zapłonowego. Najpierw silnik przerywał, póżniej gasł. Krótka przerwa, nawet chyba czasem aparat zapłonowy (w którym schowany jest modul) zimną wodą traktował, odpalenie kawałek do przodu i powtórka. To był sygnał, że moduł się kończy.
Po wymianie wszystko wracało do normy na jakiś czas, ale zakładane były z wiadomych względów podróbki po 130pln.
Pomysł Adama z cewką jest dobry, można również tym tropem pójść (w poprzednim też mi dała popalić).
Cholera, najgorsze, że masz lekką rozpierduchę w inst. el. (przeróbki poprzedniego własciciela) i nałożyło się na siebie kilka wydaje się niezależnych usterek.
1. Padnięta bateria
2. Ładowanie na moim aku zaskakiwało dopiero po przegazowaniu - to nie jest normalne.
3. Zasilanie pompy paliwa, lub sama pompa.
4. No i teraz wogóle na gazie nie chce zagadać - a sprawdzaliście z ojczulkiem wogóle iskrę przed i za rozdzielaczem?
W związku z pkt 2, 3, 4 na Twoim miejscu najpierw polatałbym ze schematem i miernikiem po kabelkach.
No może jutro macher coś wyduma.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:13   

co do łądowania to pewnie regulator napięcia do wymiany - albo jakiejś masy nie masz.

Aro 

Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:14   

Tak się rozmalowałem, że mnie Pershing wyprzedził :lol:

Struna mi przypomniał.
Z tymi masami też jakieś cuda, bo jak mierzyłem przy Twojej baterii (10,2 V) napięcie na głównym zacisku przy rozruszniku, miernik jakieś pierdy mi pokazywał - to było wtedy, gdy nie chciał kręcić.
Na moim aku też trochę brykało, ale nie do końca jestem pewien, czy druga osoba dobrze masę mi zapodawała z góry dla miernika.
Ostatnio zmieniony przez Aro |5 Lip 2005|, 2005 23:26, w całości zmieniany 2 razy  

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:18   

Heheh... jak to pershing... predkosc swiatła wysokosc lamperii :lol: Nie wazne kto napisal waznie zeby koledze pomoc :)
Pozdrawiam :)

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:36   

Cytat:
Cholera, najgorsze, że masz lekką rozpierduchę w inst. el. (przeróbki poprzedniego własciciela) i nałożyło się na siebie kilka wydaje się niezależnych usterek.

Fakt... jak zobaczyłem jak to wygląda, to z lekka kolana mię się ugły :))

monter
[Usunięty]

Wysłany: |6 Lip 2005|, 2005 13:53   

Poniewaz meches z uwagi na deszcz dzisiaj mnie olal to wklejam zdjecia. Na razie to dla mnie jest tropem. Na pewno niewlasciwym jest ze kabelek o ktorym pisalem jest luzny. Na bank wiem ze nie byl bo w ostatnim czasie kilkanasie razy zmienialem przewod WN idacy od cewki wiec zauwazylbym na 100% tak jak wlasnie teraz zauwazylem.

Mala legenda:
1) ten kabelek ktory nie wiem skad wypadl (brazowy)
2) tutaj jest ta gumowa zlaczka w ktora wlasnie na amatorsko wpiety jest czerwony
3) tutaj jest kabelek (czerwony) z pary od tego brazowego
4) cewka
5) tutaj pokazalem wiazke (z kablami czeraonym i brazowym) ktora wyraznie zawraca (wychodzi od strony kabiny i dokladnie nad cewka zawraca) - to tak podalem mniej wiecej dla ulatwienia identyfikacji wiazki

Aro 

Wysłany: |6 Lip 2005|, 2005 14:00   

Ten brązowy jest chyba zarobiony na kawałku ponad 10mm?
Ta wiązka nie jest na pewno oryginalna, podejrzewam, że dołożona podczas instalacji gazu. Napisz jeszcze, czy świeci Ci przełącznik benz/gaz i gdzie zaiwania czarny. Czekam

Aro 

Wysłany: |6 Lip 2005|, 2005 14:03   

I jeszcze jedno: czy zielony na cewce zachodzi na zacisk 1 czy 15?

monter
[Usunięty]

Wysłany: |6 Lip 2005|, 2005 14:54   

Aro nie bardzo rozumiem o co chodzi ale jak sprawdzalem napiecie to bylo pod czarnym (jak patrzysz stojac przed autem to zielony jest po lewej o kabla WN a czarny po prawej).

Aro 

Wysłany: |6 Lip 2005|, 2005 15:23   

No to jeszcz raz, ale inaczej nieco.
Z tej wiązki w czarnej koszulce (jak podejrzewamy od przełącznika gaz.) wychodzi czerwony, brązowy.
Pytanie : Czy czarny też, bo na zdjęciu nie widać dokładnie?
Brązowy jest lużny.
Czerwony jest wpięty w złączkę "fajkową" powiedzmy.
Pytanie : Na który zacisk cewki idzie kabel ze złączki "fajkowej" (połączonej z naszym czerwonym): 15, czy 1. Jest to napisane na cewce i widoczne po zdjęciu kapturków.
Jeśli do 15 (a zobaczysz to zdejmując go z cewki), to ustaliliśmy, że czerwony z wiązki "gazowej" jest zasilaniem przełącznika.
Jeśli natomiast idzie do 1, to przekazuje informacje o prędkości obrot. silnika do przełącznika.
Czekam na informacje.

bynio204
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 00:05   

dla mnie wszystko jasne
ten brazowy kabelek to jest impuls z inst. gazowej i dlatego ci nie pali podpinasz go pod cewke ,ale nie na ten ktory podaje napiecie do cewki tylko na przeciwny tam skad wychodzi prad z cewki
czyli czerwony do czarnego na cewce a brazowy do zielonego na cewce ,pod kapturki na probe a potem koniecznie lutownica !!!

Aro 

Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 09:37   

Pomalej, też tak myślę (tylko, że to impuls dla a nie z przełącznika LPG), ale lepiej najpierw się upewnić, żeby nie rozłożyć mudułu zapłonowego, gdyby brązowy okazał się czymś innym.

Odpowiedz do tematu