|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Scorpio, 2,0, ASB - szarpanie podczas zmiany biegu. |
| Autor |
Wiadomość |
szamot83 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 08:51 Scorpio, 2,0, ASB - szarpanie podczas zmiany biegu.
|
|
|
Witam,
Posiadam Forda Scorpio 95', 2,0, ASB +LPG (sekwencyjny). Mam go już 5 miesięcy i do tej pory wszystko było dobrze. Ostatnio z samochodem zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Mianowicie:
1 Przez ostatni tydzień samochód przy prędkości 60 - 80 km/h (3 bieg) zachowywał się bardzo niestabilnie. Podczas jazdy czuć było szarpnięcia, przyhamowania itp. Co dziwniejsze, działo się to wtedy gdy jechałem stałą prędkością, przy przyspieszaniu wszystko było ok. Gdy przekroczyłem prędkość 80 km/h, zmiana biegu na 4 i problem ustępował. Dziwne w tym wszystkim są dwie rzeczy, po pierwsze nie zawsze się tak działo i nie było reguły - raz na zimnym silniku, raz na rozgrzanym, a raz w ogóle problem nie występował. Po drugie "Szarpanie" występowało na benzynie i gazie.
2. Drugi problem jest poważniejszy (tak mi się wydaje), mianowicie - zaczęło mi coś szarpać i uderzać podczas zmiany biegów. Uderzanie przypomina odgłos wjechania w dół tylnymi kołami. Podczas redukcji też słychać uderzenie i czuć szarpnięcie. To szarpnięcie przypomina hmm.... z pewnością kojarzycie samochody nauki jazdy. Instruktorzy na początku pokazują kursantom jak ruszać, a oni za szybko puszczają sprzęgło i wtedy jest charakterystyczne szarpnięcie do przodu i potem samochód jedzie normalnie - to to co się dzieje u mnie wygląda podobnie, tylko, że nie dzieje się tak podczas ruszania, ale podczas jazdy. Tu też jest kilka rzeczy zastanawiających, po pierwsze, jak jechałem do pracy, to wszystko było w porządku, dopiero jak ruszyłem spod pracy, to zaczęło szarpać. Po przejechaniu 10 km, przestało szarpać, potem postój 30 min i znów zaczęło. Dziś rano jechałem do pracy, na początku nie szarpało, po przejechaniu około 5 km, znów zaczęło. Gdy zaczęło się to szarpanie, ustał problem 1.
Jeżeli to kogoś naprowadzi, to wczoraj stałem na światłach, miałem włączony bieg D i trzymałem hamulec - samochód zachowywał się jakby miał zawieszenie hydrauliczne - bujało nim, słychać było, że obroty skaczą, a on próbował ruszyć. Tak jakby przeskakiwał między "ruszaj mocniej" "ruszaj lżej" - cały czas trzymałem hamulec. Na następnych i kolejnych światłach problem nie wystąpił.
Trochę się rozpisałem, ale chciałem dokładnie zobrazować problem. Najważniejsze co mnie interesuje, to to, czy mogę z tym jeździć? Mam w przyszłym tyg noce w pracy i muszę mieć samochód.
Za wszelkie rady i sugestie z góry dziękuję. |
| Ostatnio zmieniony przez szamot83 |15 Maj 2009|, 2009 09:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 11:14
|
|
|
| wypadają zapłony zapewne. Świece, kable i cewki do sprawdzenia na początek. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Pomógł: 8 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Lut 2007 Skąd: Osięciny
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 11:19
|
|
|
| a czy skrzynka bezpieczników mała może też mieć coś wspólnego z tym? |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 11:21
|
|
|
| nie wydaje mi się. No ale gdyby gdzieś zanikało zasilanie na cewki to potencjalnie by mogło mieć jakiś związek ze skrzynkami. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |15 Maj 2009|, 2009 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kamil-wawa [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 11:40
|
|
|
| odnosnie szarpania - i dziwnych zmian biegow sprawdzilbym impulsator w skrzyni - moze kabelki poszly sie ... u mnie tak bylo i na trasie wlasnie w przedziale okolo 80km mimo nie zmieniania polozenia gazu samochod wachlował biegami, pozatym przy zwalnianiu a dokladnie redukowaniu tez walilo ostro w dyfer. Usterka raz wystepowala a raz nie. Wiec obstawiam to bo objawy baaardzo podobne jak u mnie - malo roboty a mozna sobie pomoc. |
| Ostatnio zmieniony przez kamil-wawa |15 Maj 2009|, 2009 11:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 11:49
|
|
|
jak impulsator coś nie teges to by się to odbijało na wskazaniu prędkościomierza ( wskazówka zaczyna świrować )
Tak to też kiedyś miałem, ale wtedy zawsze wskazówka świrowała. |
|
|
|
 |
kamil-wawa [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 11:52
|
|
|
| u mnie bylo to troche widoczne ale tylko okolo 80 km/h lekko plywala. Dla mniej wprawnego oka malo zauważalne o objawy w 100% takie same. |
|
|
|
 |
szamot83 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 12:59
|
|
|
kamil-wawa, czy mógłbyś mi napisać gdzie jest ten impulsator?
Kiepsko się znam na samochodach. Malucha miałem, więc podstawy jakieś mam. Czy będę mógł zajrzeć do tego na parkingu przed osiedlem, czy muszę gdzieś wjeżdżać na kanał?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
robkom

|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:01
|
|
|
| raczej tylko z kanału go dojrzysz... siedzi na ogonie skrzyni, wychodzą z niego trzy kabelki. |
_________________ Jest:
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
kamil-wawa [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:04
|
|
|
ja wymienialem pod blokiem al powiedzmy ze jestem uparty sprezyny w skorku tez wymienialem sam a podobno potrzebna dwojga |
|
|
|
 |
robkom

|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:13
|
|
|
| kamil-wawa napisał/a: | | sprezyny w skorku tez wymienialem sam a podobno potrzebna dwojga | a po co dwoje?? chyba żeby ten drugi piwo podawał |
_________________ Jest:
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
szamot83 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:16
|
|
|
cóż czyli na parkingu tego nie zrobię, pozostaje tylko fachowiec.
Kamil, masz ode mnie pomógł.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
robkom

|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:18
|
|
|
| szamot83 napisał/a: | | Kamil, masz ode mnie pomógł. | tylko skąd wiesz, że to akurat u Ciebie będzie ta przyczyna?? |
_________________ Jest:
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:20
|
|
|
| sprawdzić warto, gdyż praca skrzyni w mk3 jest mocno powiązana ze wskazaniami z impulsatora. |
|
|
|
 |
kamil-wawa [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 13:25
|
|
|
| robkom napisał/a: | | szamot83 napisał/a: | | Kamil, masz ode mnie pomógł. | tylko skąd wiesz, że to akurat u Ciebie będzie ta przyczyna?? |
ehh zazdrość ;P gonie i przegonie |
| Ostatnio zmieniony przez kamil-wawa |15 Maj 2009|, 2009 13:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |