$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - klima ciąg dalszy!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
klima ciąg dalszy!
Autor Wiadomość
sylwek 
syluch

Auto: scorpio95, DOHC,manual,sedan+LPG
Wysłany: |7 Maj 2009|, 2009 21:56   klima ciąg dalszy!

witam! nabili mi klimę nawet dwa dni działała< a potem nieszczelność itp. uszczelniłem napełniłem i juz nigdzie nie ucieka tylko ze kiedy ją załączę to spręzarka pracuje chwilę poda zimne powietrze wentyle się załączają czyli wszystko ok. tylko ze po chwili spręzarka sie wyłącza na jakąś minute po czym znowu startuje i tak w kółko! czy to normalne?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 02:37   

jesli masz klimatronika, to tak normalne, sprezarka nie pracuje w trybie ciaglym.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 10:14   

to zależy jeszcze od wersji programu w kilmatroniku, 95 raczej jeszcze nie miał pracy sekwencyjnej. poczekaj na nieco wyższe temperatury i wtedy powiesz co i jak. Możesz jeszcze spojżeć, jak wygląda zawór rozprężny w czasie pracy i jaką maja temperaturę węże od niego idące.
Ostatnio zmieniony przez bingo |8 Maj 2009|, 2009 10:15, w całości zmieniany 1 raz  

sylwek 
syluch

Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 20:32   

sprawdziłem węże- ten grubszy jest zimny a ten cienki gorący. tak mam klimatronika.

Czym zmyc farbe uv? bo byłem dzisiaj u klimiarza to wszystko sie swieci od poprzedniego rozszczelnienia az weze od wody sa żółte :) i nie wiadomo czy to swiezy wyciek czy pozostałość. przed chwilą próbowałem wystartowac klime i zonk juz wcale nie chodzi!!! a taki przyjemny chłodek leciał jak z pracy wracałem :P
jeszcze jedno próbowałem na krótko mostkując przekaznik wtedy wszystko jest ok!

Czy jak czynnika jest mało to na krótko klima bedzie chodzic(znaczy sie po zmostkowaniu przekaznika)?????

Idzie jakos sprawdzic mostkujac na przykład sam czujnik cisnienia!????? chodzi mi o to zeby wykluczyc czy czynnik jest czy moze juz go nie ma!! pozdrawiam!

500zł wydane a klima co nie chodzi to nie chodzi! ;(

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 21:11   

sylwek napisał/a:
nie wiadomo czy to swiezy wyciek czy pozostałość

wiadomo, zresztą po wycieku nie zostają plamy, jedynie, jak sam płyn ci kapnie (jak mi wczora, bo pękła końcówka :/ ) co do zmycia, mi z rak znika po dwóch dniach ...

[ Dodano: |8 Maj 2009|, o 21:13 ]
sylwek napisał/a:
Czy jak czynnika jest mało to na krótko klima bedzie chodzic

jakiś czas tak ... potem to remont sprężarki. po to jest tem przekaźnik, by go nie mostkować - zrozum to kolego, toś te wszystkie zabezpieczenia po coś zamontował. Czy jak będzie świecić się kontrolka oleju, to też wypniesz od niej przewód i bedziesz jechał dalej?

[ Dodano: |8 Maj 2009|, o 21:17 ]
co do barwnika UV - to coś rzadko coś nowego pokaże. Wyciek jest najczęściej zaznaczony olejem, wtedy też UV pokaże. Ewentualnie UV pokaże przecieki przez materiał, ale np. wyciek przez dławnicę sprężarki (czyli najsłabse ogniwo), już nie koniecznie. 30 bar azotu potrafi czsem więcej - jak jest wyciek, który nie do końca się może zdecydować, czy jest (UV raczej go nie chwyci), to jak dostanie azotu, to odrazu póści, aż miło.

[ Dodano: |8 Maj 2009|, o 21:19 ]
sylwek napisał/a:
500zł wydane a klima co nie chodzi to nie chodzi!

to za co zapłaciłeś? jak masz rachunki, to możesz zgłosić sprawę np. do Stowarzyszenia Technicznego CHiK, wyznaczą rzeczoznawcę i sprawdzą sprawę. Oczywście to kosztuje, ale z tego co mówisz, to pieniądze powinneś odzyskać bez problemów.

[ Dodano: |8 Maj 2009|, o 21:20 ]
sylwek napisał/a:
sprawdziłem węże- ten grubszy jest zimny a ten cienki gorący

prawidłowo, cienki może mieć od 70 do 120*C, gruby od -5 do +10*C
Ostatnio zmieniony przez bingo |8 Maj 2009|, 2009 21:21, w całości zmieniany 2 razy  

adamf 

Auto: ford scorpio 2,5TD
Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 21:59   

witam mam tez klimatronika 95 i sprężarka nie pracuje ciągle tak iest od nowosci samochodu pozdrawiam

sylwek 
syluch

Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 22:45   

bingo- ja nie mam zamiaru jezdzic na zmostkowanym przekazniku napisałem tylko tak sprawdzałem a to po to zeby dac jak najwyrazniejszy obraz problemu< bo ja czytalem ze tak mozna tez sprawdzic tylko nie bardzo wiem jaki wnioski z tego wyciągnąc :) co ja mam teraz z tym fantem robic bo jak sie okazuje to w okolicy fachowców nie ma! sami napełniacze pospolici!
a koszta jakie poniosłem to:
-sprawdzanie azotem 50zł
-napełnienie czynnikiem i barwnikiem 155zł.
i juz mialo byc wszystko ok bo pan mowił ze klima szczelna i wytrzymała próbę 20 atmosfer azotu!!!
no i działała 2 dni!
i zaczęła puszczac sprężarka do okoła na łączeniu no i 2 oringi ale to z mojej winy bo załozyłem stare! a najlepsze to ze w dawcy od którego brałem sprężarke działała jak ta lala!

wymieniłem oringi i ten w sprężarce i pojechałem do "szpeca" ten miał juz maszyne do napełniania podłączył ta pracowała z godzinę pokazała ze układ szczelny i napełniła! co kosztowało mnie nastepne 220zł
plus potrzebne oringi i prawie 500zł

bingo troche daleko do Ciebie bo z tego co czytałem wczesniej jestes fachowcem w tej dziedzinie! :)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |9 Maj 2009|, 2009 00:01   

sylwek napisał/a:
a najlepsze to ze w dawcy od którego brałem sprężarke działała jak ta lala!

jak rozkręcałeś sprężarkę, to nie jest już dziwne
sylwek napisał/a:
bingo troche daleko do Ciebie bo z tego co czytałem wczesniej jestes fachowcem w tej dziedzinie!

generalnie klimami staramy się nie zajmować, głownie zajmujemy się ciężkim chłodnictwem, ale jak ktoś swoje odczeka, to robimy, ale u nas nie ma w pół godziny.
sylwek napisał/a:
juz mialo byc wszystko ok bo pan mowił ze klima szczelna i wytrzymała próbę 20 atmosfer azotu!!!

dlaczego tylko 20 bar? i ile dni?

[ Dodano: |9 Maj 2009|, o 00:01 ]
a generalnie to jestem rzeczoznawcą chłodnictwa i klimatyzacji ...

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2009|, 2009 00:06   

Sory za ot ..ale Bingo.. masz cos wspólnego z Systhermem ?

sylwek 
syluch

Wysłany: |9 Maj 2009|, 2009 08:35   

bingo napisał/a:
jak rozkręcałeś sprężarkę, to nie jest już dziwne

no tak ale ona sie rozszczelniła juz przed moim wkładaniem łap!

bingo- co proponujesz teraz robic bo rece opadają!

u jednego z napełniaczy pracuje mój znajomy tylko ze on nie bardzo wie do czego to wszystko służy ale jak co to zrobi jak mu powiem!

mysle o wymianie sprężarki- koles ma w okolicy , ale ta rok leży wyjeta z angola jak rozbierał to układ był niby szczelny!?? czy warto taką kupic!?

czy klimiarze nie mogą jakos odzyskac tego czynnika który pozostał jak bede wymieniał sprężarkę! bo koszt 200 zł napełnienia znowu mnie przeraża a jak sie okaże że sprężarka kiszka to znowu w błoto kasa! :?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |9 Maj 2009|, 2009 11:41   

Oli napisał/a:
masz cos wspólnego z Systhermem

i tak, i nie: w tej firmie stawiałem pierwsze kroki, tam bardzo dużo się nauczyłem, Państwa Gazińskich znam doskonale, obecnie moja konkurencja, ale bardzo zdrowa.

[ Dodano: |9 Maj 2009|, o 11:44 ]
t
sylwek napisał/a:
czy klimiarze nie mogą jakos odzyskac tego czynnika który pozostał jak bede wymieniał sprężarkę! bo koszt 200 zł
- tyle, że koszt czynnika to jakieś 30 zł ...
na początek azot 30 bar i mydełko z pędzlem w łapę i szukać nieszczelności ...

sylwek 
syluch

Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 22:40   

Sprawdzić działanie wiatraka możesz poprzez odpięcie wtyczki od presostatu i zwieranie pinów w pionie. Jedne załączają sprężarkę, drugie wiatrak. to napisał Struna w innym temacie!

ja próbowałem ten test równiez i po zwarciu pinów wiatraki startują ale sprężarka ni hu hu!
czy powinna wystartowac!???? nawet jak jest za mało czynnika!?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |11 Maj 2009|, 2009 09:40   

sylwek napisał/a:
ja próbowałem ten test równiez i po zwarciu pinów wiatraki startują ale sprężarka ni hu hu!
czy powinna wystartowac!???? nawet jak jest za mało czynnika!?

tak, powinna wystartować (możliwe, że ostatni raz w swoim żywocie, ale powinna), pres jest ostatnim zabezpieczeniem w obwodzie sprężarki, później już nic nie ma. Podaj jeszcze plus na wtyczkę od sprężarki (lub plus i masę, jak masz podwójną wtyczkę), najlepiej na wyłączonym silniku, bezpośrednio z akumulatora - powinno ci klapnąć sprzęgło - słyszalne uderzenie. jeżeli tak - szukaj w kablach, jeżeli nie - spalona cewka sprzęgła.
P.S.
Jak sprężarkę szlag trafi, to będziesz słyszał .... :695:

sylwek 
syluch

Wysłany: |11 Maj 2009|, 2009 16:38   

bingo ale sprężarka po z mostkowaniu na przekazniku załącza sie i nawet chłodzi jak należy!! czyli elektro magnes jest ok! tylko ze nie załącza jak mostkuje przy presostacienie , a niby powinna! hmmmmm!

Rozumiem ze presostat to odpowiada za to czy sprężarka ma wystartować czy nie bo na przykład czynnik gdzieś zwiał! oświeć mnie czy dobrze rozumuje!

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Maj 2009|, 2009 16:44   

sylwek napisał/a:
Rozumiem ze presostat to odpowiada za to czy sprężarka ma wystartować czy nie bo na przykład czynnik gdzieś zwiał! oświeć mnie czy dobrze rozumuje!
generalnie tak. styk niskiego ciśnienia nie pozwala odpalić sprężarki gdy w układzie jest za niskie ciśnienie, zaś wysokiego odpala wiatraki. Do tego dochodzi kontrola czujnikiem DE-ICE ( oblodzenie parownika ) . Jak DE-ICE będzie zwalony to też nie ruszy.

Odpowiedz do tematu