$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Temat rzeka - cieknie skrzynia .
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Temat rzeka - cieknie skrzynia .
Autor Wiadomość
Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |4 Kwi 2009|, 2009 00:41   

No i po robocie. Choć nie całkiem efekt zadowalający.
Przyczyną wycieku była pęknięta obudowa (ogon), w miejscu zaraz nad poduszką skrzyni.
Wielkie dzięki dla ford2fast który uratował mnie dobrą obudową.
Wszystko poskładałem jak należy. Jednak są pewne mankamenty : brak hamulca na P oraz ciężko się wybiera biegi. Przy opuszczaniu skrzyni nie odczepiłem cięgna od wybieraka i może gdzieś się coś skrzywiło. Co do hamulca na P to sprężynkę i język założyłem tak jak to powinno być jednak hamulca brak. Co powoduje że ten język zaskakuje na tym kole blokując je?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |4 Kwi 2009|, 2009 01:03   

Na P z głównej obudowy skrzyni wysuwa się trzpień naciskający z boku na skos języka w ogonie, wysuwajac go w stronę koła z zębami. Albo jednak źle złożyłeś język (choć to chyba niemożliwe, no ale), albo te cięgno uszkodziłeś, i teraz "nie starcza" go żeby wystarczająco przepchnąć trzpień w język w tej pozycji wybieraka; co sugeruje też ciężka praca wajchy. I nie jeździj tak za wiela, bo może cięgno staje w pośrednich pozycjach, a jazda taka może ci rozwalić co nie co w skrzyni.
Ostatnio zmieniony przez Boni |4 Kwi 2009|, 2009 01:14, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |4 Kwi 2009|, 2009 02:08   

Cięgło wybieraka ma regulację :)

Spróbuj odpiąć cięgło i ręcznie od autem ustawić pozycję Parking :-D
Jeżeli blokada będzie działać skoryguj długość cięgła regulacją :roll:

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |4 Kwi 2009|, 2009 07:57   

Jadę zaraz na kanał. Widzę że koledzy też nie mają spania :-D

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |4 Kwi 2009|, 2009 09:05   

Peterson napisał/a:
Jadę zaraz na kanał. Widzę że koledzy też nie mają spania :-D

W trumnie się wyśpię :-d

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2009|, 2009 00:16   

Teraz to już działa jak należy. Przyczyna była taka że aż żal tej mojej roboty.
Jak już wcześniej pisałem kupiłem od ford2fast dobry ogon. Na pierwszy rzut oka wszystko ok. Ten ogon był jednak bez języka i sprężynki. To nie problem - przełożyłem z mojej pękniętej obudowy i skręciłem. Jaki był efekt to już wiecie.
Dzisiaj nie dało mi to spokoju i posprawdzałem z zewnątrz cięgna, porozpinałem cięgna od wybieraka i bez żadnej poprawy, nadal wszystko ciężko chodziło a na P hamulec nie działał. Rozebrałem więc dziada (wczoraj rozbierałem i składałem dwa razy dzisiaj tak samo, za każdym razem osiągałem lepsze czasy :690: ) . W środku poskładane wszystko jak należy, po zdemontowaniu ogona cięgno pracuje lekko.
Skręcając kolejny raz ogon zauważyłem że dopóki nie dokręciłem do końca obudowy to wszystko działało. Po dokręceniu dupa - nic nie działa :shock: .
Okazało się w otworze do którego wchodzi ten trzpień jest metalowa tulejka która w mojej obudowie była na równo z otworem, natomiast w tej drugiej była wysunięta o jakieś 1,5 mm. Zakładając więc język z mojej obudowy wystawał on minimalnie ponad nią co przy max dokręceniu przyciskało język do obudowy nie dając mu się ruszyć.
Ciekawe ale prawdziwe. Mam zdjęcia w telefonie to jutro postaram się wrzucić - najlepiej to przedstawią.
Tą tulejkę oczywiście zeszlifowałem na równo z otworem, poskładałem i na razie wszystko działa.
Idę spać mam już czerwonego oleju po dziurki w nosie i jeszcze wyżej ;)
Ostatnio zmieniony przez Peterson |5 Kwi 2009|, 2009 00:17, w całości zmieniany 1 raz  

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |5 Kwi 2009|, 2009 10:01   

Nie wiem czy to nie była różnica rocznikowa, bodajże starsze mają wystającą tulejkę, a nowsze na równo, ale głowy nie dam i dopiero jak napisałeś, coś mi się zaczęło kołatać po łbie.
Zawsze przy wymianie trzeba trzy razy oglądać graty - ja ostatnio sprawdzałem aż na żonie i córkach czy różnica w dwu świecach jest na pewno widoczna gołym okiem, bo w UFO zostały wkręcone przez kolegę, i to takiego bez okularów, eee, nieco inne... :?

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2009|, 2009 18:35   

A powiedzcie mi jaka jest rola tego ciężkiego okrągłego gumowego odważnika który jest przykręcany do ogona? W poprzednim ogonie miałem na to miejsce do mocowania, w tym co teraz założyłem nie ma gdzie tego przymocować.

Slawek
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2009|, 2009 15:13   

Czy impulsator od wieloryba jest wykonanny z tworzywa ze skrzyni MT75 będzie pasował do krokodyla z 1993 roku tam jest alminiowy .Kolory kabli i wtyczka jednakowe.Prosze o odpowiedż jesli ktoś się z tym zetknął.

Odpowiedz do tematu