$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wskaznik otwartego bagaznika swieci permanentnie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaznik otwartego bagaznika swieci permanentnie
Autor Wiadomość
vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |6 Maj 2009|, 2009 20:57   Wskaznik otwartego bagaznika swieci permanentnie

Witam ponownie!

Drodzy Panstwo, mam maly problem. Otoz przy predkosciomierzu znajduje sie wskaznik otwartych drzwi i klap. Zauwazylem dzis ze po zamknieciu bagaznika owy wskaznik nie gasnie i wciaz sygnalizuje otwarta klape.

Szukalem na forum i widze doczytalem ze odpowiada za to jakis przekaznik w klapie. Nie wiem tylko jak go zlokalizowac, jak sie do niego dobrac i jak naprawic...

Prosze o wskazowki.

Dziekuje i pozdrawiam.

robkom 

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Wysłany: |6 Maj 2009|, 2009 21:02   

http://ford-scorpio.pl/fo...nik+baga%BFnika szukaj nie boli
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |6 Maj 2009|, 2009 21:17   

Bardzo dziekuje. Nie znalazlem tego wczesniej.

Rozumiem ze musze wymontowac zamek.

Jak czytam sa tam dwa czujniki, po czym poznam ten wlasciwy? I czy da sie go naprawic czy trzeba wymienic? A moze poprostu jest sposob zeby lampka zgasla na stale?

robkom 

Wysłany: |6 Maj 2009|, 2009 21:44   

ten od kontrolki będzie taki płaski wysoki w bolczykiem który wchodzi do zamka. A żeby lampka zgasła to wymontuj licznik i wylutuj diode.... wg mnie lepiej i szybciej zrobisz robiąc zamek... może poprostu wtyczki masz rozłączone w klapie przy zamku.
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |6 Maj 2009|, 2009 22:03   

Dziekuje! Mam nadzieje, ze jutro nie bedzie padac i bede mogl sie za to wziasc.

[ Dodano: |7 Maj 2009|, o 20:58 ]
No coz, dzis wialo i padalo wiec sprawa poczekac musi do Soboty.

[ Dodano: |9 Maj 2009|, o 21:48 ]
Wlasnie probowalem wyjac zamek i nie umiem. Znaczy trzyma go taki dosc gruby drut polaczony z gorna czescia zamka ktora wystaje na zewnatrz klapy, ta na kluczyk. Czy musze wyjac jedno i drugie? Czy da sie to jakos rozlaczyc?

Poza tym zlokalizowalem ten czujnik, taki niebieski plaski. Idac po kablach odnalazlem wtyczke w ktora jest wpiety, rozpialem ja i bolce we wtyczce byly biale, nie wiem czy to sniedz ale jak zpsikalem to WD40 to zamienilo sie w taka maz. Wyczyscilem te bolczyki jak i otworki w ktore wchodza ale to nie dalo poprawy.

Bardzo prosze o pomoc w wymontowaniu zamka oraz odpowiedz na pytanie czy ten czujnik wogole da sie jakos naprawic czy raczej nie i nie ma sensu sie z tym bawic.

Dziekuje i pozdrawiam.

[ Dodano: |9 Maj 2009|, o 23:52 ]
Mam pytanie. Za krotko mam podswietlenie wnetrza, zeby wiedziec jak ono sie powinno zachowywac i teraz mam problem. Czy swiatlo w bagazniku powinno sie zapalac po otwarciu bagaznika czy po otwarciu drzwi? U mnie teraz zapala sie tylko jak otworze drzwi. Wydaje mi sie, ze nim ruszylem ta wtyczke o ktorej pisalem zapalalo sie po rowniez po otwarciu bagaznika... Jak to jest?

Jesli sie powinno zapalac po otwarciu bagaznika i dobrze mi sie wydaje ze tak bylo, to znaczy ze problem nie jest w tym czujniku a w tej wtyczce ktora probowalem wyczyscic i logicznie rzecz biorac, wystarczylo by ja pominac i zlaczyc kable na stale badz wymienic wtyczke...

robkom 

Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 07:47   

vinnier napisał/a:
Wlasnie probowalem wyjac zamek i nie umiem. Znaczy trzyma go taki dosc gruby drut polaczony z gorna czescia zamka ktora wystaje na zewnatrz klapy, ta na kluczyk. Czy musze wyjac jedno i drugie? Czy da sie to jakos rozlaczyc?
tego nie pamiętam ale chyba razem trzeba wyjąć. tą górną część chyba trzyma pierścień zabezpieczający który trzeba wyjąć. Ale dokładnie nie pamiętam.

vinnier napisał/a:
Poza tym zlokalizowalem ten czujnik, taki niebieski plaski. Idac po kablach odnalazlem wtyczke w ktora jest wpiety, rozpialem ja i bolce we wtyczce byly biale, nie wiem czy to sniedz ale jak zpsikalem to WD40 to zamienilo sie w taka maz. Wyczyscilem te bolczyki jak i otworki w ktore wchodza ale to nie dalo poprawy.
to ten czujnik, jak masz miernik to możesz sprawdzić czy działa. On działa na zasadzie zwarty rozwarty. A to białe to wazelizna jakaś fabryczna.

vinnier napisał/a:
czy ten czujnik wogole da sie jakos naprawic czy raczej nie i nie ma sensu sie z tym bawic
naprawić raczej cięzko. Choć ja kiedys jeden naprawiłem i działał.

vinnier napisał/a:
Mam pytanie. Za krotko mam podswietlenie wnetrza, zeby wiedziec jak ono sie powinno zachowywac i teraz mam problem. Czy swiatlo w bagazniku powinno sie zapalac po otwarciu bagaznika czy po otwarciu drzwi? U mnie teraz zapala sie tylko jak otworze drzwi. Wydaje mi sie, ze nim ruszylem ta wtyczke o ktorej pisalem zapalalo sie po rowniez po otwarciu bagaznika... Jak to jest?
powinno świecić 20sek. Światło w bag. zapala się też po otwarciu drzwi jak i bagażnika.

[ Dodano: Nie 10 Maj, 2009 ]
tu masz manuala jak to zrobić. W pkt 11 masz ten czujnik. http://www.fordscorpio.co...es/bootlock.pdf
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS
Ostatnio zmieniony przez robkom |10 Maj 2009|, 2009 08:02, w całości zmieniany 1 raz  

krzyhoo 
FST Member

Auto: Foguar
Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 11:31   

a jak wciśniej ruchomy element czujnika to kontrolka gaśnie?
Taunus 82' 1.6 w automacie :)
-------------------

vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 15:28   

Cytat:
powinno świecić 20sek. Światło w bag. zapala się też po otwarciu drzwi jak i bagażnika.

Czyli jednak zepsulem cos ta wtyczka. Sprubuje zewrzec kable na stale i moze bedzie dzialac.

Dziekuje za opis demontarzu zamka.

Cytat:
a jak wciśniej ruchomy element czujnika to kontrolka gaśnie?

Nie wiem tego jeszcze bo jeszcze nie wymontowalem go. A jesli bedzie gaslo to co to oznacza?

krzyhoo 
FST Member

Auto: Foguar
Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 19:11   

vinnier napisał/a:
A jesli bedzie gaslo to co to oznacza?

że czujnik jest sprawny :-) miałem taką sytuację - czujnik wyskoczył z mocowania i kontrolka caly czas się świeciła, wystarczyło czujnik wcisnąć na miejsce i wsio było OK,
i jeśli dobrze pamietam do tego nie było konieczne demontowanie zamka
Taunus 82' 1.6 w automacie :)
-------------------

vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 19:26   

We wtorek powinienem miec czas by jeszcze raz do tego przysiasc, bo dzis to juz oczekuje gosci.
Dziekuje za odpowiedz, sprawdze ten czujnik czy nie wyskoczyl.

Skoro swiatlo powinno sie zapalac po otwarciu bagaznika a u mnie tak sie nie dzieje, zapala sie tylko z drzwiami to moze to faktycznie ta wtyczka ktora tam czyscilem.
Wydaje mi sie ze dopki nie ruszylem tej wtyczki to tez sie zapalalo po otwarciu bagaznika.

Czy za kontrolke przy zegarach i wlaczanie swiatelka odpowiada ten sam czujnik?

Jesli tak to moze faktycznie ta wtyczka jest zepsuta i zadzialaloby jakbym ja pominal?

Pozdrawiam!

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |10 Maj 2009|, 2009 21:50   

Zewrzyj styki na wtyczce i problem powinien zniknąć z wyświetlacza :)

vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |25 Maj 2009|, 2009 01:43   

Witam ponownie!
Dzis w koncu wymontowalem caly zamek i ten czujnik nieszczesny, niestety nie dziala on wcale, nawet gdy probowalem pominac gniazdo i wtyczke ktore uwazalem za wadliwe. Po zwarciu stykow we wtyczce problem faktycznie z wyswietlacza ustapil ale to nie jest rozwiazanie tylko obejscie w koncu...
Wyglada na to, ze bede musial albo z tym zyc albo znalezc taki czujnik, tylko one pewnie drogie bardzo sa.

Dziekuje za pomoc!

[ Dodano: |25 Maj 2009|, o 15:33 ]
Nie wiem co mi sie ubzduralo, widocznie tak swiatlo padalo albo juz mialem zwidy ale wychodzi na to, ze problem z wyswietlacza nie ustapil. :/ Dzis wsiadlem i dalej sie swieci kontrolka, myslalem, ze kabel sie poluzowal ktorym zwarlem wtyczke ale poprawilem i dalej sie swieci.
Juz sam nie wiem czy ona wczoraj zgasla czy mi sie wydawalo...
Bardzo prosze o pomoc!

Pozdrawiam!

[ Dodano: |25 Maj 2009|, o 15:43 ]
Poza wszystkim tak sobie mysle, ze skoro czujnik gasil i zapalal swiatlo w bagazniku to czemu mialby byc zepsuty tylko gdy chodzi o gaszenie kontrolki na zegarach?
Co mam robic zeby to w koncu zgaslo?

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |25 Maj 2009|, 2009 15:45   

Łup

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |26 Maj 2009|, 2009 09:13   

włączenie światła jest na masie, czujnik zamknięcia zamka na plusie, włącznik światła ma styki NO, a zamka NC. wygląda na to, że wina nie jest na zamku, lecz gdzieś między zamkiem a modułem. A alarm ci się uzbraja?

vinnier
[Usunięty]

Wysłany: |26 Maj 2009|, 2009 15:03   

Dziekuje za odpowiedz. Ja nie mam alarmu. Sytuacja z centralnym zamkiem i alarmem wyglada jak opisano tu: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=25735

W skrocie, podlaczone jest niefirmowe sterowanie zamkiem centralnym a to fabryczne nie chcialo programowac pilota tzn, nie bylo sygnalu dzwiekowego po czterokrotnym przekreceniu kluczyka.

Odpowiedz do tematu