|
deohacowi sie na nurkowanie zebrało :/ |
| Autor |
Wiadomość |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 23:26 deohacowi sie na nurkowanie zebrało :/
|
|
|
Witam ... bylo fajnie i przestalo byc
z 1000 km wczesniej na luzie obroty trzymal w połowie drogi między 4 a 5 kreską ( 0 = pierwsza kreska), dodawalem gazu, puszczalem, opadal do 4 kreski na 0,5 sek i znowu do 4,5 kreski
tera cos nie tak dodaje gazu, puszczam a on do 3 zjezdza 1,2 czasami 3,4 sek i podnosi sie do 3,5 kreski
raz na jakis czas zdarza mu sie do 2 kreski upaść i wtedy przy podnoszeniu sie chwilke zawacha jakby mial zgasnąć i znowu do 3,5 kreski....baardzo zadko ale jednak gaśnie
jade jade jade mam skrecac a tu jakby koła w asfalt wpadły > patrze a silnik zgasł
o i takie wlasnie gofno mie dolegać zaczeło ostatnio |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 23:59
|
|
|
| Mialem podobnie z tym ze po dodaniu gazu wogole sie nie wkrecal na obroty. Winne byly kable WN. Ale mozesz rownie dobrze miec juz niedrozny filtr gazu/paliwa. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 01:18
|
|
|
monter zaczynasz mnie irytowac, to tak obok tematu
co do gasniecia i falowania, standard to reg wolnych obrotow i TPS, napisz czy to na gazie czy na benzynie masz |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 02:55
|
|
|
of korz ze na benzynce zagazuje dopiero jak bedzie w miare bezawaryjny (zeby znowu mialo sie co walic )
no nie wiem czy tak powinno okreslac sie falowanie - falowanie to ja mialem w innych wozach i tam na luzie obroty latały caly czas... tu tak nie jest
jak opadnie --- poczeka (i nie zgaśnie - ale to 3 razy mialem) i podskoczy to stoi jak kamien
dlatego napisalem w temacie "nurkowanie" :]
nie wykluczam ze i tak musze wymienic filter paliwa... BTW czy to normalne za na jałowych pompka paliwa chodzi głośniej niż silnik ?? zzzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii o tak wlasnie robi |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 07:48
|
|
|
| No raczej nie normalne... ja mam pompke zalaczane ze tak powiem "manualnie" i jak jest cicho i sie ja wlaczy to takie cichutkie bzuczenie slychac jak sielnik chodzi to jakby jej nie bylo.. moze jednak ten filtr powaznie niedrozny jest.. uwazaj zeby pompy nie spalic.. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 07:56
|
|
|
Rafal wyluzuj. Czytam dokladnie i pisze z doswiadczenia. Aktualnie jezdze czterema samochodami (dwa moje oraz 2 sluzbowe zjebane na maxa Astry 1.8i i 1.7tds). Akurat jestesmy na etapie przywracania zycia astrom skatowanym przez pracownikow. Dokladnie to co ebastian opisal dzialo sie w tej 1.8 i wymiana filtra pomogla. Po prostu nie dostawal wlasciwie paliwa. Z drugiego jego postu mozna tez obstawic na walnieta pompe paliwa.
P.S. Matth ja rowniez manualnie zalaczam pompe. Mysle o tym zeby wyprowadzic sobie wlacznik do srodka auta bo aktualnie musze do bagaznika smigac. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 10:15
|
|
|
mi jak się zaczął jarać kabel pod tapicerką ( jak się później okazało od pompy ) to sobie na nim bezpiecznik dorobiłęm i mam go w schowku 0 jak cos to wyjmuję bezpiecznik i pompa nie chodzi
A do tematu - jak pompa Ci tak głośno ryczy to ona właśnie może być przyczyną. Albo zapchany filtr paliwa tak ją trzyma że biedna az bzyka z wysiłku. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 13:03
|
|
|
nonono pompka a raczej filter byc moze..tak tak
ale jak nie ?
to so wtedy ?
a jeszcze cos sie dzieje czego nie bylo wczesniej... silniczek sobie ladnie chodzi i raz na jakis czas cos nim na ulamek sek wstrząśnie delikatnie i leciusieńko pierdnie wydechem
siedząc we wozie na jałowym to czuje sie to na dup** ... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 13:21
|
|
|
| katalizator może się kończyć - ale równie dobrze pompa za małe ciśnienie robi i nie zawsze wtryski maja na tyle paliwa ile trzeba. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 20:23
|
|
|
| kody odczytaj, moze co wylezie |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 20:46
|
|
|
| Cytat: | a jeszcze cos sie dzieje czego nie bylo wczesniej... silniczek sobie ladnie chodzi i raz na jakis czas cos nim na ulamek sek wstrząśnie delikatnie i leciusieńko pierdnie wydechem
siedząc we wozie na jałowym to czuje sie to na dup** ... |
... to raczej świadczyłoby o wypadaniu zapłonów. Masz DOHC-a '90, wiadomo, że ten silnik działa tylko na oryginalnych świecach Motorcraft-a.
Może też występować chwilowy braku zasilania na wtryskach. Sprawdź okablowanie wtryskiwaczy, łączówki... itp.
A jak wygląda sprawa spalania ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2005|, 2005 00:54
|
|
|
ehh zeby nie to/ten slub/wesele co za miesiac mam to bym sie kurna wziol porzadnie za niego....
świece kupilem motorcraftowe - take jekie mie dali w aso Fordowym
co do spalania bardzo pasuje mi wysoki moment przy niskich obrotach wiec ja biegi zmieniam w normalnej jezdzie przy 2500 obr max... z tego co dolewam widze ze 10 jeszcze nie przeskoczylem ani razu
natomiast po 1500km zgubilem 1,5 cm oleju wg wskazań bagnetu - tzn mialem ok 2 cm ponad poziom MAX tera mam 0,5 cm
z tym czwartym cylindrem - no tak jakbym to slyszal przed sobą ..... kurna wsadze moze stare świece bo tak se cos przypomnialem ze zaczol nurkowac po wymianie swiec ale wtedy odlaczylem bateryjkie na 20 min, zapalilem i jakby ciut lepiej...stare swiece wygladaly jak nowe, a wymienialem je dla tego ze zapalał mi zawsze po 2 sek krecenia - moze inaczej powiem ... ---... na zimnym norma a na rozgrzanym jak probuje "na dotyk" to zalapie i zara gaśnie
wg mnie większość tych objawów oprócz tego "parskania" wskazuje jakby na cisnienie benzynki - chociaz teoretycznie pompka powinna zadać odpowiednie cisnienie przed zapaleniem silnika (zawsze czekam te 2 sek az skonczy pracowac)
z braku czasu kurcze musze na razie wyzywac sie na forum :] burza mózgów a potem sam zawalcze
innymi słowy każda sugestia mile widziana :] |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Lip 2005|, 2005 10:36
|
|
|
no to powodzenia jak masz olej powyżej max
a co do ciśnienia benzynki - jak masz filtr paliwa zapchany to ciśnienie jest - ale przed filtrem a nie na listwie wtryskowej. |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2005|, 2005 12:34
|
|
|
kurna racja !! bosz ale czlowiek to czasami myśli po chińsku.... no of korz cisnienie robi przed filtrem :] hehehe to by wyjaśniało sprawe z zapalaniem..
ale co z tym olejem pow MAX ?? bo nie jestem biegły we mechanice itp więc nie za bardzo wiem czym to skutkuje z drugiej jednak strony nie jestem matołkiem zeby sie nie zorientować ze jak dali MIN i MAX to nie dla YaY :] |
|
|
|
 |
Adam [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2005|, 2005 15:36
|
|
|
| Z pompą czy filtrem jest zwykle tak ze na małych obrotach chodzi ok natomiast przy wiekszych obrotach badz ppodczas przyspiesznia juz pompa nie wyrabia i wtedy sie muli a jak puscisz w tym momencie na luz to gasnie. Tak na logike pompa ma stala wydajnosc - chodzi na tych samych obrotach wiec przy malym zapotrzebowaniu na paliwo wystarcza. Poza odpalaniem zimnego gdy potrzebuje wiecej |
|
|
|
 |
|
|