|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Utknal mi kluczyk w stacyjce. |
| Autor |
Wiadomość |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Kwi 2009|, 2009 02:07 Utknal mi kluczyk w stacyjce.
|
|
|
Szanowni!
Jak pisalem wczesniej dorobilem dzis a w zasadzie wczoraj 3 klucze do samochodu. Wychodzac z zakladu sprawdzilem je w zamkach czy dzialaja. Wchodzily i wychodzily dosc ciezko ale bez zadnych wiekszych problemow wiec stwierdzilem ze poniewaz sa nowe to sie musze wytrzec.
Teraz jeden z nich stanal mi w stacyjce i nie moge go wyjac, mocowalem sie juz z 10 minut i nic.
Kluczyk wyciaga sie to pierwszego klikniecia tak ze juz nie da sie go przekrecic a potem ani drgnie! Bardzo prosze ratujcie. Co mam robic?
[ Dodano: |18 Kwi 2009|, o 03:49 ]
Przeszukalem wlasnie cale forum i niby znalazlem temat ktory mowi o zablokowanym dorobionym kluczyku ale jedyna rada jaka tam jest to 'zabij slusarza'...
Ja nikogo zabijac nie chce tylko wiedziec jak kluczyk wydostac albo jak wydostac stacyjke i zaniesc ja do slusarza i niech on to naprawia bo to jego wina... |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |18 Kwi 2009|, 2009 09:54
|
|
|
Jeżeli kluczyk da się przekręcić w pozycję I , bez problemu możesz wyjąć wkładkę stacyjki
Wystarczy zdjąć plastikowe osłony
Na obudowie stacyjki odszukaj okrągły otwór o średnicy około 4 mm
Po przekręceniu kluczyka w pozycję I , naciśnij bolec znajdujący się wewnątrz otworu
Następnie pociągnij mocno za kluczyk i wkładka powinna wyjść razem z kluczykiem
Gdybyś nie był pewien , czy wcisnąłeś bolec a wkładka nie dawała się wyciągnąć , naciskaj bolec w trakcie przekręcania kluczyka w pozycję I , powinieneś poczuć moment , kiedy bolec wejdzie |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |18 Kwi 2009|, 2009 09:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Kwi 2009|, 2009 13:19
|
|
|
Bardzo dziekuje! Rozmawialem juz ze slusarzem i powiedzial ze nie ma problemu wyciagnie kluczyk i podpiluje tylko musze mu przyniesc stacyjke. Pedze ja wymontowac! Dziekuje!
[ Dodano: |18 Kwi 2009|, o 19:32 ]
Sytuacja uratowana, a ja nauczylem sie wyciagac kluczyk ze stacyjki gdy nastapi awaria. Slusarz przyszlifowal klucze i wszystko u niego bylo dobrze bo stacyjke mialem ze soba i sprawdzalismy ale po poworcie do domu i zamontowaniu stacyjki zauwazylem ze dwa klucze dalej blokuja sie w stacyjce.
Jasnie tlumaczac na kluczyku jest logo, kiedy wkladam kluczyk do stacyjki logiem w moja strone to wychodzi on dosc ciezko ale wychodzi. Gdy wkladam kluczyk majac logo skierowane w druga strone to on z niej wyjsc nie chce.
Rozumiem, ze cos jest tam jeszcze nie do konca spilowane i zastanawiam sie czy moge to sprobowac zrobic sam, czy trzeba fachowej wiedzy zeby wiedziec gdzie mozna pilowac a gdzie mozna zepsuc klucz?
Pozdrawiam
[ Dodano: |18 Kwi 2009|, o 20:59 ]
Zaryzykowalem i spilowalem klucze dookola i juz sie nie zacinaja!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |19 Kwi 2009|, 2009 13:38
|
|
|
| vinnier napisał/a: | Sytuacja uratowana, a ja nauczylem sie wyciagac kluczyk ze stacyjki gdy nastapi awaria. Slusarz przyszlifowal klucze i wszystko u niego bylo dobrze bo stacyjke mialem ze soba i sprawdzalismy ale po poworcie do domu i zamontowaniu stacyjki zauwazylem ze dwa klucze dalej blokuja sie w stacyjce.
Jasnie tlumaczac na kluczyku jest logo, kiedy wkladam kluczyk do stacyjki logiem w moja strone to wychodzi on dosc ciezko ale wychodzi. Gdy wkladam kluczyk majac logo skierowane w druga strone to on z niej wyjsc nie chce.
Rozumiem, ze cos jest tam jeszcze nie do konca spilowane i zastanawiam sie czy moge to sprobowac zrobic sam, czy trzeba fachowej wiedzy zeby wiedziec gdzie mozna pilowac a gdzie mozna zepsuc klucz? |
Kluczyki miałeś prawdopodobnie dorobione prawidłowo
Być może zapadki lub bębenek we wkładce stacyjki domagają się wymiany |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |19 Kwi 2009|, 2009 13:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |19 Kwi 2009|, 2009 14:21
|
|
|
| wymiana to może jeszcze niekoniecznie - mnie po dorobieniu ślusarz uprzedził że pierwsze parę wyciągnięć ze stacyjki właśnie świeżo dociętego klucza będzie z oporami (oczywiście nr 1 najgorzej ale polazł i sam wydzierał) a potem już ok, i tak się też stało... |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Kwi 2009|, 2009 17:52
|
|
|
| Mi powiedziano ze 70% kluczykow dorabianych do Forda bez stacyjki wraca na dopilowanie... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |