$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - smierdzi oparami benzyny, ale dosc nietypowo...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
smierdzi oparami benzyny, ale dosc nietypowo...
Autor Wiadomość
krzemien
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:25   smierdzi oparami benzyny, ale dosc nietypowo...

zalatuje oparami benzyny, ale :

1. tylko, kiedy temp powietrza na zewnatrz przekroczy +10 oC
2. tylko, kiedy silnik jest dobrze rozgrzany
3. tylko, kiedy suwak regulacji temp. wew. ustawiony jest na zimne powietrze

opary wdmuchuje wentylator do wnetrza. Po wylaczeniu silnika, otwarciu maski i ''wsadzeniu nosa'' w komore silnika nie ma zadnych tego typu zapaszkow. Nie widze tez zadnych wyciekow, nie ubywa paliwa w zbiorniku w sposob zauwazalny.

Ja wiem ze nie ma dymu bez ognia i smrodu bez wycieku, ale nie mam pomyslu, moze ktos sie z tym spotkal.

Chodzi o MK-1, SOHC'a.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:30   

Na początek sprawdź i popraw uszczelkę od maski na grodzi silnika, bo jak zaciąga spod maski, to zawsze śmierdzi. Ma być od końca do końca, niesparciała, w ogóle wszystkie gumki i przepusty na grodzi i wszystkie szczeliny tip top.

krzemien
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:34   

Boni, oki. To jednak nie rozwiaze problemu jakiegos tam wycieku delikatnego, bo smierdzi oparami swiezej benzynki. Jesli bylaby to przyczyna ''uszczelkowa'' to dlaczego nie jedzie paliwem kiedy podciagniesz suwak w kierunku cieplego powietrza ? Pszeca zaciaganie powietrza jest z tego samego miejsca caly czas.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:48   

obadaj czy przewody gumowe nie mają delikatnych pęknięć. U mnie tak było. Niby nie kapało paliwo ale sie ciut pociły od starości i waliło beną.

krzemien
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:00   

sprawdze, ale jak to sie ma do polozenia suwaka temp. nawiewu ?
...bo rozumiem, ze jak chlodniej na zewnatrz to nizsze tem w komorze itd itp....
...ale kurde jak grzeje sobie, bo mi zimno, to nie smierdzi, a jak zjade w dol suwakiem to leci tyfonek do srodka, to mnie fascynuje cholernie :-)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:04   

weź nie filozuj tylko sprawdź węże :)

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:11   

krzemien, może nagrzewnica ci robi za filtr, może to, może śmio. Są dwie opcje - albo masz cieknącą benię (czyli tak jak wujek Struna pisze, plus jeszcze warto luknąć na regulator ciśnienia paliwa, bo też potrafi się pocić na nim i w koło, no i w ogóle przy kolektorze) albo jej nie masz (czyli jak mi się wydaje, że czujesz ogólnie smród z komory). Tak czy owak, czy ta benia naprawdę leci, czy to tylko spaliny, olej i smród, to nie ma prawa zaciągać do kabiny, tylko powinno walić pod maską i pod samochód, dlatego radzę zbadać uszczelnienie i maskę, np. ja miałem kiedyś coś takiego, że uszczelka była tip top, ale przy zamkniętej masce była szczelina na parę mm, na środku na pół metra długości, waliło do kabiny że weź.

krzemien
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:15   

dooobra, dooobra, pszeca mowie ze posprawdzam, tylko takie to ciekawe mie sie wydajesie to :-))

dzieki

Odpowiedz do tematu