|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
moje kochanie ma arytmie serduszka - zapłon |
| Autor |
Wiadomość |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 19:20 moje kochanie ma arytmie serduszka - zapłon
|
|
|
OK, od jakiegos czasu moj silniczek zaczął się dziwnie zachowywać:
Niby wszystko gra, ale jak troche popracowal na jalowym to zaczynał gubić iskrę - tak na beni jak i na gazie. Nie zawsze i nie wszędzie, ale jednak.
W tej chwili sprawa sie pogorszyla: na beni tylko slychac, a na gazie obroty leca w dol, silnikiem trzepie jakby nie palil na jeden garnek, czasem zgasnie. generalnie musze sie ratowac benzyna na dluzym postoju na swiatlach. Dodatkowo problem zaczyna sie przewaznie dopiero na gorącym silniku.
Oto co na razie zrobilem:
1. test kabli WN - zero przebic, opor od 5 do 11 kOhm
2. obejrzenie swiec - lekko brazawe, ale druty OK. kupilem zreszta juz nowe Motorcrafty na allegro bo bylo tanio wiec zmienie wkrotce
3. test dioda:
a) wlaczony zaplon, silnik nie:
- 15 - czujnik polozenia przepustnicy
- 26 - przeplywomierz powierza lub jego obwod (za wysokie napiecie)
b) włączony silnik, praca na beni
- 21 - zapłon (nieregularny sygnał)
BTW, bardzo mądry ten ostatni kod - kurde, tyle to ja wiem i bez komputera
No i co to moze byc??? modul zaplonowy? swiece? silnik uruchamia sie w miare gladko, rano ze dwa obroty rozrusznikiem, potem jak na beni to na dotyk, a czasem na gazie sie zatka i odpala po chwili krecenia.
No i czemu na zalaczonym silniku zniklu kody 15 i 26?
Dodam ze silnik ze trzy/cztery miechy temu mial robiona uszczelke pod glowica, i chodzil po tej naprawie jak zloto. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 12:17
|
|
|
no moze wraca problem uszczelki...
26 to jakas bzdura, dohc nie ma przepływomierza |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 18:49
|
|
|
Oj, zaczynam tracić cierpliwość do tego autka ja mu swiece, kable, pierdoly zawieszenia, felunie, zawsze przedniej jakości gaz i benzyna a ten mi sie tak odwdziecza
uszczelka > zapłon ? coś mi nie pasuje ta koncepcja. Tak..... na zdrowy rozsądek
poza tym i plyn i olej w normie. ani jednego ani drugiego nie ubywa, i oba czyste - jak nowe.
kod 26 - na mur beton. sprawdzalem kilka razy i z innymi osobami więc co, pewnie komputerek tez sie spierdzielil
Dzis rano go meczylem na zimno - i pali rowno, na gazie i na beni od dotyku. popracowal potem 10 minut na gazie i sru - znowu to samo. Do tego zauwazylem wode z rury wydechowej (na beni nie).
Jade jutro na przeglad instalki. Probowalem dzisiaj spuscic syf z reduktora ale nic nie wyplynelo - odkrecilem korek a tu prawie sucho. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 20:14
|
|
|
woda z rury - woda w komoze spalania, czyli brak zapłonu
woda w cylindrze to uszczelka pod głowicą, wypadajacy zapłon to jeden z 1 wszych objawow... |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 21:33
|
|
|
Pocieszam sie na razie ze na beni wody niet.
Moze to tylko jakaś awaria gazu...
Bo nie wiem czy bede mial nerwy jeszcze raz to robić |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 22:43
|
|
|
| no mogla membrana strzelic w reduktorze, ale to by woda schodzila i tak |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2005|, 2005 00:20
|
|
|
| Na gazie to rzecz normalna że rura jest mokra ma to większość samochodów a co do wypadającego zapłonu też to mam czasami a wody że zbiorniczka nie ubywa wieć nie odrazu musi być to związane z uszczelką. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |