$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Odpalanie zimnej scorupy 2.5TD
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpalanie zimnej scorupy 2.5TD
Autor Wiadomość
Danko23
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 21:12   

Tomek a jaki masz problem

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 16:45   

Mam problem z wtryskiem sterującym. Jest założony jako trzeci a książka (jedyna dostępna), mówi że ma być pierwszy. Autko jeździ i zapala super, nie kopci, spalanie utrzymuje się na poziomie 8 litrów. Praktycznie wszystko OK, no ale kusi mnie żeby to zmienić, nie wiem czy coś nie nawali. Potrzebuję jeszcze info o osprzęcie silnika. Jakie zadanie spełnia czarny, plastikowy, owalny(chyba filtr???) z prawej strony za pompą obok filtra paliwa. Jest tam jeszcze drugi czarny ale płaski, też nie wiem do czego służy(podgrzewacz paliwa?). Interesuje mnie pompa wspomagania hamulców, jak działa, jak jest smarowana?. Moja scorupa to listopad '93. VM

barroz
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2005|, 2005 21:07   

wsumie nie jest to jednoznacznie powiedziane na którym cylindrze ma byc założony wtrysk sterujacy np.w MB ma być niby trzeci ale jak jest pierwszy też działa....

jak jeździ to bym się nie przejmował :)

to czarne nad filtrem paliwa to separator spalin ale niewiem co to jest to drugie o którym piszesz musze zobaczyć pogladowo po jasnemu 8)

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 00:37   

Witam, jezeli chodzi o Norbiego, to kupil Honde, natomiast ja mam inny problem ze swoim VM '96 , otoz zapala sie co jakis czas kontrolka oleju i mam wrazenie ze jest wtedy slabszy, czyzby siadala pompa cisnienia oleju, ewentualnie jak ja wymienic, regenerowac, czy to sa duze koszty ??, i przy wlaczanej klimatyzacji traci bardzo duzo na mocy, wrecz mulowaty sie robi

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 16:07   

stary to biegusiem coś zrób co silnik zajedziesz. to nie kanciak czy poldas że może na świecącym chodzić - tu jak już zaświeca to już jest naprawdę źle.

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 19:02   

dokladnie jest taki objaw, gdy jeszcze do 2000 obr to potrafi sie nei zaswiecic, albo tylko ok 1000, powyzej gasnei, ale go pokrece powyzej 3000 obr. - 3000-4000, to potrafi sie swiecic caly czas, jak zgasze motor i zapale, to chwila przerwy i znow sie zapala, mial ktos taki objaw moze ??

SirTrojan 

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
  Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 21:45   

Struna ma rację. :!:
Wal z tym do warsztatu bo nowy motorek nie jest tani. Nie ma co czekać na dobre rady. Swój zatarłem bo kontrolka była zwalona i w ogóle się nie śweciła. Zlekceważyłem i ... byłem biedniejszy o 3500 PLN. :cry:
-Pzdr-
Grzegorz

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 12:51   

hej, niebawem pewnie dotre do warsztatu, zeby sprawdzic cisnienie oleju, ktos mi moze pomoc gdzie jest ten czujnik ??, jezdze tak od pazdziernika, nie ma problemow z odpalaniem, nic sie nie dzieje, moze macie cos taniego, jakeigos mechanika, kto by sie podjal tego tematu, bo w warszawce drogie sa te warsztaty
przemom@interia.pl
lub gg
czekam na kontakt z okolicy,moze ktos ma z wawy podobny motor, i chcialby sie spotkac porozmawiac, pozdrawiam.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 12:53   

może tylko czyjnik zwalony - oby.

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |25 Cze 2005|, 2005 11:49   

mechanik mi zasugerowal jakis zawor , ze mzoe sie przytyka, a jezeli to pompa cisnienia oleju, to jak sie do niej najlepiej dostac, od dolu silnika ??, duzo z tym roboty, pompy sie regeneruje, czy nowe kupuje, ktos moze oszacowac przyblizone koszty ??

Danko23
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lip 2005|, 2005 15:13   

Tomek Z przepraszam ze tak długo czekałes na odpowiedz umnie jest wtrysk sterujacy na pierwszym nawet wtyczke odpinałem . Pracy silnika staje sie bardziej metaliczna jesli chodzi o ten owal to jakis odstojnik odmy czy cos w tym stylu i ten płaskie pudełeczko to podgrzewacz paliwa.Umnie tez jest problem z odpalnaiem ma wrarzenie że paliwo ucieka mi spowrotem do baku i musze albo podpompowac pompka reczna albo krecic.Chyba chodzi o jakies zaworki zwrotne w pompie paliwa niemam pojecia. :?

Tomek Z 

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 22:21   

Danko, byłem na wolnym i nie zaglądałem tu (wstyd się przyznać). Dziękuję za odpowiedź. Już się dowiedziałem mniej więcej co jest co, w tym silniku. Mam lekarstwo na twój problem. Ja miałem ten sam problem, uciekało mi paliwo, okazało się że wszystkie połączenia przewodów przy podgrzewaczu paliwa były nieszczelne. Wywaliłem podgrzewacz i poprowadziłem przewód bezpośrednio od metalowego do filtra, na zaciski. Problemy się skończyły. Teraz wydmuchałem uszczelkę pod pierwszą głowicą. takiego miałem mechanika, że jak mi poskładał głowice to cały czas mi olej pomiędzy głowicami wyciekał. No i w końcu uszczelka padła. Ile kosztuje nowa uszczelka?. Jak miałbyś jakieś ciekawostki o 2.5 TD to ja chętnie przyjmę. Pozdro dla wszystkich!!

Danko23
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 23:39   

Uszczelke pod głowice dostałem 50 zł za szt od Alfy 164 lub 155 2.5 TD są najtansze po znajomosci .Głowice to już dwa razy scągałem to jest dziadostwo i wada tych silników. Pękaja miedzy zaworami i walą cisnenie w układ wodny rozwala ci co słabsze.Zbiorniki na płyn chłodzący sie przecierają o pokrywe zarowów ,mocowana sie wybijajaii jeszce pare bóli .Mam juz dość tego samochodu ogólnie niepolecam tego silnika.Jeszcze takiego dziada niemałem naszcescie wszystko robie we własnym zakresie .Fajnie sie jezdzi ale juz cierpliwosc sie powoli kończy :?

Tomek Z 

Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 19:38   

Dzięki Danko za wiadomości, trochę niewesołe, ale zawsze coś. Ja się chyba jeszcze trochę pomęczę z moim "dziadem". Tak jak piszesz fajnie się jeździ, ale jest problem z częściami. To jest moja pierwsza taka awaria po "kapitalce u fachowca". Ogólnie nie jest źle, dam mu trochę czasu. Jaki duży samochód możesz polecić?. Może Scorpio z benzyną?. :?: :?:

Danko23
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2005|, 2005 12:53   

Może Mondeo są owiele tańsze i dostep do cześć dużo zamieników. Miałem kupic benzyne miałbym święty spokoj ma niedaleko szrot Forda duzo czesci tylko cos do diesela dostac to jak wygrac w totka . Ale jakos wyszło na diesla chętnie bym sie zamienił na 2.0 benzyne niezły silnik.Znam dwóch gosci co jezdza scorpio VM TD i sobie chwalą ale ja co niemam szczescia.

Odpowiedz do tematu