$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Za wysoka temperatura w ASB
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Za wysoka temperatura w ASB
Autor Wiadomość
HellHound
[Usunięty]

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 16:24   Za wysoka temperatura w ASB

Witam. Moje szczęśliwe i bezstresowe przemieszczanie się Scorpim chyba się właśnie zakończyło :P Po wymianie impulsatora jakieś 2 tygodnie temu autko śmigało jak nowe, nawet nie myślałem ze automat możne tak fajnie jeździć, jak zwykle do czasu, niestety bardzo krótkiego, jakiś tydzień temu zaczęły się małe jaja. Pokazało się LEKKIE szarpnięcie przy zmianie z 1 na 2. Dodatkowo stojąc na hamulcu i załączając R,D,2,1 auto aż przysiada. Problem raz był później znikł i tak w kółko raz dobrze, raz nie. W piątek jadąc na Szczecin, prawie cały czas 130km/h w porywach 160km/h(na głupią obronę dodam że był mały ruch i 6-sta rano) zaczął migać O/D. Jak dojechałem do Szczecina(już z normalną prędkością), auto oczywiście szarpało z 1 na 2. Po powrocie do Międzyzdrojów przestało(O/D już nie świeciło). Dwa dni jeździł bez problemów(głównie na trasach ok 30km), i dziś znowu klops :P Cały dzień jazdy po mieście, na początku bez problemów i stopniowo coraz gorzej(czyt. coraz bardziej szarpał z 1 na 2, i przy zmianie położeń lewarka). Szarpanie w swoim krytycznym stadium, nie jest kopnięciem typu słoń w dupę, lecz raczej stanowczo wyczuwalne na fotelu kierowcy. Dodatkowo nie daje się uruchomić tryb S, ale to już może trwać bardzo długo tyle że nikt u mnie tego nie używa, więc nikt wcześniej nie stwierdził. Jak dla mnie (kompletnego tępaka jeżeli chodzi o ASB) wygląda na za wysoką temperaturę w ASB( oczywiście po dłuższej jeździe typowo miejskiej lub z większą prędkością na trasie) i stąd zakłócenia w pracy. Czy Ktoś z Szanownego grona obeznanych w ASB mógłby mnie spróbować oświecić czy mam rację? A może problem innej natury w ASB? Od razu zaznaczę, iż wiązki zrobione, skrzynka bezpieczników też :-d MAF i EBJ czyściutkie aż się błyszczą. Olej w skrzyni różowiutki i nie śmierdzi spalenizną. Pozdrawiam

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 17:18   

bys musiał zmierzyć temperaturę. Ale sprawdź sobie drożność obiegu chłodzenia oleju, Może zapchany i nie ma chłodzenia wcale.

robkom 

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 17:22   

HellHound, po czym wogóle wnioskujesz że to temperatura oleju powoduje takie objawy?
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

Struna 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 17:25   

robkom napisał/a:
po czym wogóle wnioskujesz że to temperatura oleju powoduje takie objawy?
bo mu OD miga po dłuższej jeździe - jest to jeden z objawów, które mogą wskazywac na przegrzanie.

HellHound
[Usunięty]

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 18:53   

Struna napisał/a:
bys musiał zmierzyć temperaturę. Ale sprawdź sobie drożność obiegu chłodzenia oleju, Może zapchany i nie ma chłodzenia wcale.

Jak można to sprawdzić domowym sposobem(przypominam iż jestem automatowym tępolem)? Jedyny koleś co robi automaty w okolicy mówi mi że musi rozebrać skrzynie żeby mi coś powiedzieć i szczerze mówiąc nie za bardzo chcę mu zaufać :P Pozdrawiam

Struna 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:01   

no jakiś czujnik temperatury np. do miski oleju automatu jakoś przytwierdzić ( nei wiem przykleić tasmą czy coś ) żeby cokolwiek chociaż zmierzyć.

A co do obiegu to pod główną chłodnicą masz taką małą podłużną chłodniczkę - to jest chłodnica oleju z automatu. Jak auto będzie ciepłe to dotknij ją czy jest też gorąca ( jeśli olej przez nią płynie to powinna być gorąca ) Dodatkowo masz też dwa przewody aluminiowe wchodzące w boczek chłodnicy głównej, możesz jeden z przewodów odkręcić, podstawić jakąś butelkę czy coś i odpalić auto - ciśnienia tam nie ma bo to jakby część przelewowa z automatu idzie na obieg chłodzenia. W ten sposób zobaczysz czy cokolwiek oleju tamtędy idzie.

HellHound
[Usunięty]

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:15   

1.Czy musi być rozgrzany silnik i skrzynia żeby odkręcić któryś z tych przewodów co wchodzą w chłodnicę, czy można to robić na "zimno" jutro rano?

2.Lepiej odkręcić górny czy dolny?

3.Olej powinien mocno lecieć po odkręceniu któregokolwiek?

Pozdrawiam

Struna 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:16   

HellHound napisał/a:
1.Czy musi być rozgrzany silnik i skrzynia żeby odkręcić któryś z tych przewodów co wchodzą w chłodnicę, czy można to robić na "zimno" jutro rano?
możesz na zimno, też powinno lecieć.
HellHound napisał/a:
2.Lepiej odkręcić górny czy dolny?
który Ci wygodniej - chyba górny wygodniej.
HellHound napisał/a:
3.Olej powinien mocno lecieć po odkręceniu któregokolwiek?
on się tak nieco więcej niż sączy.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:18   

A olej był wymieniany? To ze różowiutki, nie znaczy wcale że jest świeży. Jest to dobry znak, bo świadczy o tym że tarczki i tasmy hamulcowe skrzyni powinny być w niezlym stanie. Sprawdź przepływ oleju przez chłodnicę, tak jak Struna pisze, z tym że nie łap oleju z rozpietej rurki, do butelki, lecz załóż tam jakiś wężyk, a wylot daj do rury bagnetu. Po odpaleniu silnika będziesz mógł obserwować przepływ oleju przez dłuższy czas. Powinien być równomierny i dość spory.

Struna 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:20   

1Bodzio napisał/a:
załóż tam jakiś wężyk, a wylot daj do rury bagnetu
o - super pomysł.
1Bodzio napisał/a:
To ze różowiutki, nie znaczy wcale że jest świeży. Jest to dobry znak, bo świadczy o tym że tarczki i tasmy hamulcowe skrzyni powinny być w niezłym stanie.
no patrz, u mnie olej był w niezłym stanie, nie spalony, bez drobin czy opiłków a jednak skrzynia się sypneła :)

HellHound
[Usunięty]

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:30   

Olej był zmieniany(oczywiście z flirtem i uszczelką) jakieś 5tyś km(jakoś w marcu). Jutro z rańca biorę się za robotę i napisze jakie wyniki. Pozdrawiam

Struna 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 19:55   

waldek.leg napisał/a:
klejenie jakiś wynalazków do miski możne być niemiarodajne
pewnie że nie jest miarodajne, jedynie poglądowe. Można by przez bagnet wsadzić jakąś sondę do odczytu temperatury. Wtedy by było miarodajne.

robkom 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 20:02   

HellHound napisał/a:
Olej był zmieniany(oczywiście z flirtem i uszczelką) jakieś 5tyś km(jakoś w marcu).
a na jaki... bo może on nie trzyma parametrów i się skrzynia przegrzewa..
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

Struna 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 20:06   

hehehe - teoria spiskowa o olejach widzę trwa :D

robkom 

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 20:09   

Struna napisał/a:
hehehe - teoria spiskowa o olejach widzę trwa
tak tylko pomyślałem że kolejna osoba zmieniła olej i cuda ze skrzynią się dzieją.... normalnie chyba nie będę zmieniał oleju....
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

Odpowiedz do tematu