$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - nieznany przelacznik
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nieznany przelacznik
Autor Wiadomość
ememem
[Usunięty]

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 12:26   

zbiornik plynu rzeczywiscie od mondeo (tak gosciu mowil ze ze starym cos nie tak bylo) - zmiana na oryginal zaden problem, wentyl od klimy jest TU no i klima dziala jak nalezy :) a i jeszcze kierownik drzewniany (tez do zmiany - jak ktos ma oryginal od mk1 z tempomatem to chetnie zamienie). ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie, nie dziala podswietlenie nog przod +
tyl (na 2 przewodach do zarowki mam "+") nie dziala oswietlenie po otwarciu drzwi (20 sekundowka) recznie dziala i dziala oswietlenie drzwi. bimbadelko ok, przekazniki ok, bezpieczniki ok, moduly ok, zarowki wszystkie nowe, w skrzyneczce po wyciagnieciu bezpiecznikow liscie i syf wiec skrzyneczka do regeneracji ale kupie 2 zregeneruje i podmienie jak to nie pomoze bede dalej szukal. na razie przykrywam folijka (dobre przyzwyczajenie z mk2 :) ) tak profilaktycznie.
Ostatnio zmieniony przez ememem |21 Gru 2008|, 2008 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 15:47   

ememem napisał/a:
na 2 przewodach do zarowki mam "+")

przy wyciągniętych żarówkach?

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 16:14   

ememem napisał/a:
zbiornik plynu rzeczywiscie od mondeo (tak gosciu mowil ze ze starym cos nie tak bylo) - zmiana na oryginal zaden problem, wentyl od klimy jest TU no i klima dziala jak nalezy :) a i jeszcze kierownik drzewniany (tez do zmiany - jak ktos ma oryginal od mk1 z tempomatem to chetnie zamienie). ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie, nie dziala podswietlenie nog przod +
tyl (na 2 przewodach do zarowki mam "+") nie dziala oswietlenie po otwarciu drzwi (20 sekundowka) recznie dziala i dziala oswietlenie drzwi. bimbadelko ok, przekazniki ok, bezpieczniki ok, moduly ok, zarowki wszystkie nowe, w skrzyneczce po wyciagnieciu bezpiecznikow liscie i syf wiec skrzyneczka do regeneracji ale kupie 2 zregeneruje i podmienie jak to nie pomoze bede dalej szukal. na razie przykrywam folijka (dobre przyzwyczajenie z mk2 :) ) tak profilaktycznie.

Problemy występują w MkI czy w MkII ? :roll:
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |21 Gru 2008|, 2008 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

ememem
[Usunięty]

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:04   

bingo napisał/a:
ememem napisał/a:
na 2 przewodach do zarowki mam "+")

przy wyciągniętych żarówkach?

tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka (ze moze masa nie laczy cos ) a tu sie okazalo ze mam 2 "+" . narazie sie tym nie zajmuje dopoki nie dorwe 2 skrzynki bezpiecznikow i jak po regeneracji zaloze to zobaczymy co i jak. nie ma strat pradu wiec nie jest to pilna sprawa.

ford2fast problemy (jak narazie nie klopotkiwe) wystepuja w MK1
Ostatnio zmieniony przez ememem |21 Gru 2008|, 2008 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:36   

ememem napisał/a:
dopoki nie dorwe 2 skrzynki bezpiecznikow i jak po regeneracji zaloze to zobaczymy co i jak. nie ma strat pradu wiec nie jest to pilna sprawa.

ford2fast problemy (jak narazie nie klopotkiwe) wystepuja w MK1

W MkI skrzynka bezpiecznikowa jest raczej niewymienna :)
Praktycznie nigdy się nie psuje
No chyba , że jakiś kombinator napłodzi coś podłączając jakieś dodatkowe urządzenia typu alarm i inne :)
To nie jest takie dziadostwo jak w MkII lub MkIII
Jedyny sposób jej ewentualnej regeneracji to siknięcie na gniazda bezpieczników i przekaźników jakimś środkiem do czyszczenia styków elektrycznych

Tam zwyczajnie nie ma co się psuć :): :roll: :lol:

ememem
[Usunięty]

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:50   

ford2fast napisał/a:
Jedyny sposób jej ewentualnej regeneracji to siknięcie na gniazda bezpieczników i przekaźników jakimś środkiem do czyszczenia styków elektrycznych

Tam zwyczajnie nie ma co się psuć :): :roll: :lol:

hmm moze rzeczywiscie wystarczy ja odkurzyc i popsikac czyms... w kazdym razie jak wyjmowalem przekazniki to widac ze tam pozostalosci lisci i ogolnie syf. alarmow dodatkowych nie ma (oryginalnie centralny) po obejrzeniu na tyle ile z zewnatrz i z bokow da rade nic tam nieoryginalnego nie stwierdzilem (jakies przewody obce czy lutowania itp.) to samo jak wyjalem zegary i zdjalem gore deski wydaje sie ze wszystkie wiazki oryginalne i nie majstrowane.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:51   

ememem napisał/a:
tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka

wyciągnełeś wszytkie żarówki z obiegu? bo jezeli chociaż jedna została w obiegu (4 x oświetlenie nóg + 2 x podsufitówka) to plus na dwóch kablach nie nie świadczy o przebiciu, a jedynie o braku masy.

ememem
[Usunięty]

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:56   

bingo napisał/a:
ememem napisał/a:
tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka

wyciągnełeś wszytkie żarówki z obiegu? bo jezeli chociaż jedna została w obiegu (4 x oświetlenie nóg + 2 x podsufitówka) to plus na dwóch kablach nie nie świadczy o przebiciu, a jedynie o braku masy.

oooo a nie na to nie wpadlem :roll: zaraz pojde zrobic tak jak radzisz aha czy wyjac tez te z drzwi ??? chyba nie bo z tego co czytalem to osobny obwod (zreszta drzwi dzialaja jak nalezy) no i bagaznik tez nie swieci (z bagaznika tez wyjac ? do sprawdzenia czy jest przebicie czy tylko masa nie laczy)

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:06   

ememem napisał/a:
wentyl od klimy jest TU

Chodziło mi o wentylator a jego nie masz ;)
ememem napisał/a:
ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie

To nie skrzyneczka tylko moduł - szukaj srebrnego pudełka pod deską (nad schowkiem) - trzeba polutować styki gniazda i będzie ok.

ememem napisał/a:
no i bagaznik tez nie swieci (z bagaznika tez wyjac ? do sprawdzenia czy jest przebicie czy tylko masa nie laczy)

To prawdopodobnie problem z krańcówką (wyłącznikiem) w zamku klapy
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91
Ostatnio zmieniony przez Vaux |21 Gru 2008|, 2008 19:16, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:13   

bingo napisał/a:
w moim poprzednim sedanie miałem pompowane amorki tylnie, ale nie ze sprężarki, lecz przy haku holowniczym był zaworek z manometrem - czy ktoś się z czymś takim już też spotkał???

Owszem
Tylko , że w Granadzie :)

ememem
[Usunięty]

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:18   

Vaux napisał/a:
ememem napisał/a:
wentyl od klimy jest TU

Chodziło mi o wentylator a jego nie masz ;)
ememem napisał/a:
ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie

To nie skrzyneczka tylko moduł - szukaj srebrnego pudełka pod deską (nad schowkiem) - trzeba polutować styki gniazda i będzie ok.

:shock: zabrali mi wentylator ??? hmm lobuzy nic to jak dorwe 2 to zaloze. jezeli chodzi o te 2 "+" sprawa wyglada nastepujaco:
tak jak bingo napisal sprawdzilem i rzeczywiscie masa slabiutka (ledwo sie zarzy probowka) w wolnej chwili sprawdze co z ta masa.
Vaux moduly wszystkie sprawdzone, zadnych przepalonych sciezek i zimne luty zlikwidowane.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 20:34   

tak jak pisałem, oświtlenie nóg 4x i podsufitówka 2x, reszta nie ma znaczenia w omawianym przypadku (co innego, jak by nie działały również drzwi).

[ Dodano: 2008-12-21, 20:36 ]
ememem napisał/a:
rzeczywiscie masa slabiutka

zacznij od sprawdzenia przekaźnika, czy wogóle się załącza, a jak nie załącza, to albo przekaźnik, albo bimbadełko. A bimbadełko działa, jak masz zapalone światła i otwarte drzwi?

[ Dodano: 2008-12-21, 20:37 ]
no i masę masz tylko wtedy, gdy lamki mają się świecić, a plus jest stały.

ememem
[Usunięty]

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 15:42   

bimbadelko dziala, wyjalem je wczesniej i zajrzalem do srodka - wszystkie sciezki ok, przelutowalem wszystkie luty, zalozylem i dziala jak dzialalo

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 16:01   

ememem napisał/a:
bimbadelko dziala, wyjalem je wczesniej i zajrzalem do srodka - wszystkie sciezki ok, przelutowalem wszystkie luty, zalozylem i dziala jak dzialalo

a diody sprawdzone?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 16:13   

bingo napisał/a:
czy ktoś się z czymś takim już też spotkał???
ja w oplu widziałem, w skorpio nigdy. Moim zdaniem padłą sprężara i ktoś wstawił manometr i wentylek.

a joystick to miałem osobiście w moim pierwszym mk1, nawet działał :)
maup napisał/a:
czy faktycznie tylko ja miałem kłopoty ze skrzynką w mk1???
nie, ja też miałem - ot zwykły niekontakt.

Odpowiedz do tematu