|
Opony bieznikowane zimowe |
| Autor |
Wiadomość |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 00:17 Opony bieznikowane zimowe
|
|
|
Witam
Wiele sie mówi o oponach bieznikowanych, są dobre opinie jak i nie dobre. Ja mam konkretne pytanie odnośnie opon bieżnikowanych, czy możecie je polecić z czystym sumieniem? Co sądzicie o nich. Technologia poszła bardzo do przodu, a ludzie wciąż wierzą, że bieżnikowane są do niczego. |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Colin86 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 00:41
|
|
|
Temat wałkowany już wiele razy. Cóż jedni Ci polecą inni nie. Ja sam kupiłem na ten sezon nowe bieżnikowane (miałem kupić normalne nowe ale z przyczyn losowych nie udało się).
Opony z grubą kostką http://moto.allegro.pl/it...ik_wys_0zl.html dokładnie te. Cena już podskoczyła bo kupowałem za 85zł/szt.
Wrażenia: na suchym mam wrażenie jakby się opona kładła w zakrętach (przy większej prędkości) poza tym dosyć mocno szumią. Na mokrym - śliskie choć nie ma tragedii.
Ale za to na śniegu drą jak porypane. Wiem, że wyjadę praktycznie wszędzie i się nie zakopię. I na pewno są lepsze na ekstremalne warunki od każdych używanych markowych zimówek w tej cenie
Jak jeździsz normalnie bez szaleństw - bez obaw nie zabijesz się.
Swoją drogą kilka osób pisze, że słyszało o oponach bieżnikowanych co bieżnik gubią. A słyszał ktoś o takim przypadku w TV/radiu, ogólnie mediach??? Ja osobiście nie słyszałem, a gdyby te opony były naprawdę takie felerne to już dawno by ktoś to nagłośnił.
Wnioski wysuń sam. Jakby to ująć hmmmm "nie polecam ale jeżdżę i nie narzekam" o to by było dobre Wiadomo co nowe to nowe ale czasami portfel nie jest studnią bez dna |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 00:46
|
|
|
nie da się jednoznacznie odpowiedzieć bo rozmaite firmy z rozmaitą jakością je robią
ja kiedyś jeździłem na bieżnikach przez dwa sezony (profil, bieżnik taki w jodelkę pod goodyeara) i sprawowały się rewelacyjnie, miekka guma, dużo lamelek - super to się drapało
jeden masz pewnik (a właściwie pewnik niewiadomej) - nie wiadomo, co korpus tej opony przeszedł przed bieżnikowaniem ale na pewno jest już nie pierwszej świeżości
jak weżmiesz na to poprawkę, to na zimę, gdy się z założenia powinno jeździć wolniej - zakładaj |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 09:50
|
|
|
W obecnej dobie, gdy zaleca sie, a niektóre kraje wprowadzają obowiązek stosowania opon zimowych uważam, że eksploatowanie opon regenerowanych w samochodach osobowych nie ma uzasadnienia ekonomicznego, nie mówiac już o bezpieczeństwie.
Jestem zwolennikiem i każdemu zalecam eksploatowanie swojego pojazdu na nowych oponach. Argument z którym sie spotakałem na forum FST również, że na drugi dzień po zakupie opona jest juz uzywana nie wytrzymuje argumentacji
Zauwazcie panowie jak wielką wage przywiazuje sie do opon w sportach motoryzacyjnych gdzie dobór opon decyduje niejednokrotnie o byc albo nie być.
W ciężkim transporcie drogowym, gdzie opona ma konstrukcje całostalową i duze przebiegi roczne nawet trzykrotne bieżnikowanie nie pogarsza istotnie trakcji i ma ekonomiczne uzasadnienie. |
| Ostatnio zmieniony przez Srebrny |21 Gru 2008|, 2008 09:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ptaku
już nie Ford

Auto: 05 3,3 Voyager
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 10:22
|
|
|
| Sam osobiście staram się kupować nowe ,lub lekko używane, temat jakości zależy od producenta i jego segregacji do regeneracji (5 klas) i wykonanie tej regeneracji.Nawet najlepsze regenerowane nie spełniają tych samych norm prędkości co przed regeneracją.W zimie i tak prędkości z którymi się poruszamy są mniejsze . |
_________________ Było :
Syrenwagen 102 , Wołga GAZ 24 , Nysa 522
Fiat 125 , Polonez 1,6 GLI
kocham małe samochodziki, zestawik 11m
pierwszy mandat czerwiec 1972 |
|
|
|
 |
cosin [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 10:34
|
|
|
| ja mam bieżniki firmy Profil i jestem z nich bardzo zadowolony. Na 2 sezony wystarczą. dłuzej auta i tak trzymac nie bede |
|
|
|
 |
Byniek [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 10:39
|
|
|
Ja mam te: http://www.profil-zro.com.pl/zimowe.html winter extrema, wygląda, że te same co napisał Colin86, fakt troche szumią, ale całkiem przyjemny dźwięk jak dla mnie Guma jest bardzo miękka więc nie wolno szaleć, bo sie szybko zedrą. Na śniegu, błocie są rewelecyjne! Dra niesamowicie! Mam je na 4 kołach i za ta cene jestem baaardzo zadowolony. |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:06
|
|
|
| ptaku napisał/a: | | ...W zimie i tak prędkości z którymi się poruszamy są mniejsze . |
Właśnie nie zawsze, czasami są warunki do tego żeby pojechać tak jak w lato i co wtedy jeżeli się zapomnisz i pojedziesz, bo wszystko ku temu sprzyja oprócz "nalewek". |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:08
|
|
|
| Ja jestem zdania ,ze kto szuka ten znajdzie.Wiec lepiej poszukac nowki w dobrej cenie niz kupowac uzywki ,nalewki itp. za niewiele mniejsza kwote |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
Byniek [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:20
|
|
|
| kat napisał/a: | | Wiec lepiej poszukac nowki w dobrej cenie niz kupowac uzywki ,nalewki itp. za niewiele mniejsza kwote |
Kwota raczej sporo mniejsza.. np 4x Frigo 2=ponad 600zł a 4x nalewka (85zł)=340zł, czyli prawie dwa razy Wiadaomo jak ktos ma kase wezmie frigo, a jak ktos nie ma to nalewki i tak sie zycie toczy |
| Ostatnio zmieniony przez Byniek |21 Gru 2008|, 2008 19:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:30
|
|
|
kat przesadzasz trochę IMVHO - kwota za używki i regenerowane jest porównywalna ale nowe od nich dzieli spory dystans.
Biorąc pod uwagę to, że teraz jest sezon i używki są w dużej mierze przebrane, a poza tym, że liczy się w tym przypadku nie tylko ładny i głęboki bieżnik ale jeszcze wiek opony (stwardnienie gumy), to wcale nie ma tak różowo. Umówmy się, że jak ktoś się decyduje na drugi sort (uzywka, bieżnik) to raczej nie stać go na dobre nówki a zakładać jakąś niewiadomą chińszczyznę to jeszcze gorsza loteria |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:40
|
|
|
Moim zdaniem opony bieżnikowane to pomyłka
Podobnie tanie nowe opony nieznanych producentów
Wiadomo , że najlepszym wyjściem jest zakup nowych porządnych opon
Jednak nie każdego na to stać
Rozsądnym wyjściem jest kupno porządnych , używanych opon solidnego producenta
Oczywiście ważna jest data produkcji , jak i stan techniczny opon
W cenie 80 do 100 zł za sztukę można kupić dobre używane zimówki z bieżnikiem przynajmniej 6 - 7 milimetrów
Będzie z nich z pewnością więcej pożytku i bezpieczeństwa |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:50
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | W cenie 80 do 100 zł za sztukę można kupić dobre używane zimówki z bieżnikiem przynajmniej 6 - 7 milimetrów | Tak i napewno z rocznika 1991
Ci co mówią że nadlewki czy bieżnikowane są złe chyba takowych nie widzieli od dobrych 5 lat. Fakt kiedyś nadlewki mogły odpadać ,była inna technologia wytworzenia takiej opony (a i teraz zdarza sie takie cudo na oponach od "pana Zdzicha").Ale teraz od ładnych kilku lat w renomowanych firmach jest taka technologia ,że jest nie do pomyslenia żeby guma nadlana odklejała sie od bazowej. |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 20:06
|
|
|
Raczej nie starsze niż 2004 |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Piotr

Auto: daimler 88 + e46 compact
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 21:07
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | W cenie 80 do 100 zł za sztukę można kupić dobre używane zimówki z bieżnikiem przynajmniej 6 - 7 milimetrów | - tak a swistak ja tam kupuje te regenerowane 2 lata i wywalam i znowu nowe nawet jak są ok |
_________________ Podwładny winien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem sprawy nie peszył przełożonego |
|
|
|
 |
|
|