$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Drgania kierownicy podczas hamowania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgania kierownicy podczas hamowania
Autor Wiadomość
karolek
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 21:58   Drgania kierownicy podczas hamowania

Witam,

od czasu kiedy mialem lekkiego dzwonka (centralnie przód - oczywiscie nic wielkiego się nie stało) zauważyłem, że podczas hamowania , przy prędkości między 80-100 zaczyna mi drgać kierownica. Ostatnio nawet coraz mocniej.

Nie wiem co jest, jedni mowią tarcze + klocki z przodu do wymiany, inny koles powiedział że to nie do konca moze byc prawda z tą wymianą, że to mogł się klocek "postawić" - cokolwiek to znaczy.

A gdzie prawda to nie mam pojęcia. Może ktoś z was wie?

Co jeszcze zauważyłem, a co moze pomóc w ocenie to to że te drgania są mocne wówczas kiedy delikatnie chamuje przy prędkości 80-100?

Czy miał ktoś może z czyms takim do czynienia? Pytam zanim pojade do mechanika, ktory zrobi ze mnie wała i wciśnie mi ciemnote :)

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:15   

Miałam z tym do czynienia kilka razy. Zawsze były winne tarcze, żadne wahacze itp.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:16   

Witam
Zanim kolega zada pytanie proponowałbym zajrzeć w opcje szukaj lub tutaj i napewno coś się znajdzie bo ten temat był już poruszany
http://forum.ford-scorpio.pl/viewforum.php?f=21

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:18   

Kurcze, Anetka, Ty nie nie strasz, bo u mnie też cóś takiego się dzieje.
W Sierrce wymieniałem tylko gumy w zawieszeniu i po sprawie... :)

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:23   

Sorry Adam, absolutnie nie chcę być przyczyną Twego strachu, a już na pewno nie bezsenności :mrgreen: ;) Ja tylko mówię, co było u mnie, za każym razem winne tarcze, w obu autach. Fakt, że zawsze kupowałam "jakieśtam", bo na Motorcrafty było mi szkoda kasy :roll:

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:26   

U mnie było to samo drgania przy chamowaniu i to prawie nowe tarcze mniały przejechane około 2tyś. wkurzyłem się kupiłem nowe z nacięciami aby lepiej chamował firmy nie pamiętam i teraż mam święty spokój.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:27   

Temat rzeka... Anetka ma racje. 3 miechy temu przerabialem to samo ale nie ma czym sie martwic Adam. Demontaz/montaz tarcz 50zl oraz ich przetoczenie 40zl (za obie) to razem daje 90zl wiec nie jest zle a komfort jazdy i bezpieczenstwo poprawia.

karolek
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:34   

Ale dlaczego tak sie dzieje tylko w tym przedziale prędkości?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:38   

W sobotę wezmę czujnik i pomierzę. Jeżeli rzeczywiście biją, to chyba zanabędę jakieś Juridy i wymienię. Nie mam zaufania do przetaczanych. :twisted:

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2005|, 2005 22:44   

jak powiada znajomy tokarz przetoczyć mozna wszystko :mrgreen: osoatnio wyrównywałem tylne tarcze bo...skonczyly mi sie klocki i tego nie slyszalem ( no co 16 dziur było w układzie wydechowym to nie slyszalem :) ) i troche sie wydarły w srodku. Heh kuba sie smiał ze sie dotrą sie i wyrównają jak sie skończą. I co? 500km z pełnym autem w trasie i jak nowki:)

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |14 Cze 2005|, 2005 00:09   

mozliwe ze to tarcze, ale mozliwe ze to luz w ukłądzie kierowniczym/swozniu wahacza.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

monter
[Usunięty]

Wysłany: |14 Cze 2005|, 2005 08:29   

Jesli chcesz miec pewnosci ze to tarcze to proponuje jeszcze jeden test przeprowadzic.
Zakladajac ze to wlasnie tarcze powinienes jeszcze dodatkowo miec drgania (dosc mocne) na kierownicy w momencie kiedy delikatnie przyhamowujesz (bo jak wcisniesz mocno hebel to wtedy nie czuc). Jednoczesnie przy przyhamowaniu poza drganiami powinienes wyczuc ze auto jakby waha sie do przodu i do tylu. Po prostu rozpedz sie do 60 - 70 km/h i delikatnie wcisnij hamulec i obserwuj.

karolek
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 21:29   

monter napisał/a:
Jesli chcesz miec pewnosci ze to tarcze to proponuje jeszcze jeden test przeprowadzic.
Zakladajac ze to wlasnie tarcze powinienes jeszcze dodatkowo miec drgania (dosc mocne) na kierownicy w momencie kiedy delikatnie przyhamowujesz (bo jak wcisniesz mocno hebel to wtedy nie czuc). Jednoczesnie przy przyhamowaniu poza drganiami powinienes wyczuc ze auto jakby waha sie do przodu i do tylu. Po prostu rozpedz sie do 60 - 70 km/h i delikatnie wcisnij hamulec i obserwuj.

Dokladnie tak jest. Przy lekkim nacisnieciu hamulca czuc drgania, przy mocnym nie.

Jezeli to tarcze to pewnie i klocki. Jakie proponujecie, jakiej firmy itp?

Dzięki

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 21:44   

niewiem jak inni ale ja bym polecal ATE.
w mk1 caly uklad hamulcowy z tego co widze byl na podzespolach ATE, przynajmniej u mnie tak jest;)

ceny takie sobie. do mojego przod 140 zł, tyl 80 zł klocki.
tarcze cos kolo 120 zł przod i jakies 80 zł tyl(tycz nie pamietam dokladnie;)

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6
Ostatnio zmieniony przez sobolaqe |23 Cze 2005|, 2005 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |25 Cze 2005|, 2005 10:33   

Jest jeszcze jedna możliwość ja którą niedawno przerabiałem mianowicie zaliczyłem dość durzą dziure prawym kołem i po tym fakcie zaczeło mi bić w kierownice no to pierwsze co pomyślałem skrzywiłem felge ale że miałem na rezerwie też alumke nie robiłem wielkiego chura z tego. Jeździłem tak jakiś czas bo niebyło zabardzo czasu przerzucić oponki i co się okazało problem wyszedł sam gdy zaczeło coś blokować koło. rozkręciłem piaste i lożysko było rozwalone tzn. jedna z szalek była pęknięta. Po wymianie łożyska drgania znikneły.

Odpowiedz do tematu