|
Wieloryb Cossie - kilka pytań nt. wału napędowego |
| Autor |
Wiadomość |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 10:07
|
|
|
Okej - dostałem wał od BOBa w ręce i zrobiłem troche porównań.
Od góry Wał N9 z łącznikiem szcześciokątnym (Sierra), Wał od BOB, Wał MT75 (fragment od Sierry):

Ktoś twierdził, że wałod N9 jest podobny do BOBa - na podobieństwie się jednak kończy:
Fragment od skrzyni do podpory wału w BOB jest dłuższa:
Krzyżaki są znacznie większe/masywniejsze w BOB:

Ale dla mnie najważniejsze było podnać odpowiedź na dwa pytania - jaka podpora wału i jaki łacznik elastyczny. Okazuje się, że podpora wału jest taka sama jak do Sierry, a więc można ją kupić za 30-45 PLN (bez zniżek). A co do łacznika.
Łacznik sześciokątny od N9 usiadł idealnie:
A więc można nowy kupić za 50-75 PLN kupić.
A teraz ciekawostka:
okrągły łącznik od MT75 TEŻ usiadł.
Generalnie uzyskałem odpowiedzi na swoje pytania - wszystkie elementy, których potrzebuję powinny mnie kosztować mniej niż 100 PLN. |
| Ostatnio zmieniony przez toyman |14 Gru 2008|, 2008 10:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 10:30
|
|
|
To ja dodam że u mnie jest jeszcze inny łącznik to tak aby trochę namieszać.
Mój wygląda jak ten okrągły co "toyman" pokazał na zdjęciach tyle że dodatkowo z każdej strony trzy tuleje są wypuszczone na około 0,5 cm. Postaram się wkleić zdjęcie to najlepiej będzie to widać.
Czy ktoś może mi odpowiedzieć jednoznacznie co z moim walem - tzn. czy można go złożyć w innej pozycji na frezach. Nie chciałbym eksperymentować i rozbierać jeszcze raz aby to sprawdzić.
[ Dodano: 2008-12-14, 10:51 ]
Oto zdjęcia mojego łącznika
 |
| Ostatnio zmieniony przez Peterson |14 Gru 2008|, 2008 11:03, w całości zmieniany 7 razy |
|
|
|
 |
KubusWariat

Auto: Scorpio Cossi, '93, srebrna hbta :D
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Gru 2005 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 13:11
|
|
|
nie wiem jak w oczatym 2,3 ale w sierrze przed dokręceniem podpory do nadwozia... pomiędzy podporą a nadwoziem oryginalnie były dwie grubsze (ok 2mm) podkładki - po jednej na każdą z dwóch śrub |
_________________ cosworth BOA |
|
|
|
 |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 14:39
|
|
|
| KubusWariat napisał/a: | nie wiem jak w oczatym 2,3 ale w sierrze przed dokręceniem podpory do nadwozia... pomiędzy podporą a nadwoziem oryginalnie były dwie grubsze (ok 2mm) podkładki - po jednej na każdą z dwóch śrub | Mozliwe.
[ Dodano: 2008-12-14, 14:51 ]
| Peterson napisał/a: | | Czy ktoś może mi odpowiedzieć jednoznacznie co z moim walem - tzn. czy można go złożyć w innej pozycji na frezach. Nie chciałbym eksperymentować i rozbierać jeszcze raz aby to sprawdzić. | Jeżeli mnie Pamięć nie myli - w wale MT75 dwa elementy wału można poskladac tylko w jeden sposob
w N9 i jak sie okazuje ASB - nie ma to znaczenia - znaczy ten element, ktory wchodzi w skrzynie mozna wlozyc wdowolny sposob. |
| Ostatnio zmieniony przez toyman |14 Gru 2008|, 2008 14:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 15:16
|
|
|
| Mi nie chodzi o frezy które wchodzą w skrzynie biegów tylko o frezy na środku wału gdzie jest podpora. Odkręcamy śrubę między krzyżakami a podporą. Nawet nie trzeba jej wykręcać do końca tylko tyle aby wyciągnąć zabezpieczenie w kształcie litery U i wtedy możemy wysunąć jedną cześć wału z drugiej. I dokładnie chodzi mi o te frezy czy można to złożyć inaczej niż tylko w jednej pozycji. Toyman czy jesteś w stanie sprawdzić to na tym wale który na zdjęciu jest po środku? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 15:20
|
|
|
No jest taki specjalny frez . Bo cały wał jest wyważany . Jak byś złożył inaczej to wibracje będą niosły się po kabinie .
Te podkładki pod podporę muszą być . muszą trafić dokładnie na swoje miejsce ( w tym także stronę . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |14 Gru 2008|, 2008 15:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 15:37
|
|
|
Gufer-posepny, z twojej wypowiedzi nie wynika jednoznacznie czy ten wał można inaczej
złożyć. Potrzebuję pewnej informacji gdyż nie chcę tego ponownie rozbierać a jedynie pokombinuję z podkładkami |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 15:43
|
|
|
| Peterson napisał/a: | Gufer-posepny, z twojej wypowiedzi nie wynika jednoznacznie czy ten wał można inaczej
złożyć. Potrzebuję pewnej informacji gdyż nie chcę tego ponownie rozbierać a jedynie pokombinuję z podkładkami |
Nie da się inaczej złożyć . Sprawdzone w 2,9 12V mt75 .
Jedynie nie pamiętam czy te od automatów mają jakiś mechaniczny klucz tam gdzie się go skręca śrubą żeby nie dało się inaczej złożyć . A sam rozkręcałem swój i nie pamiętam . |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 15:55
|
|
|
No to dalej nic nie wiem |
|
|
|
 |
toyman [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 16:08
|
|
|
| Dawno już rozbierałem wał od N9 ... ale jak dobrze pamietam - meczylem sie za pierwszym razem, az sie zorientowałem właśnie, ze tam dwa zeby sa jakby zlaczone razem - nie da sie tego inaczej poskladac. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 16:48
|
|
|
| toyman napisał/a: | | Dawno już rozbierałem wał od N9 ... ale jak dobrze pamietam - meczylem sie za pierwszym razem, az sie zorientowałem właśnie, ze tam dwa zeby sa jakby zlaczone razem - nie da sie tego inaczej poskladac. |
Dokładnie . Do tego w tym miejscu jest taka plastikowa nakrętka i pod nią gumowa uszczelka , czasem całe rozwalone już . |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 17:12
|
|
|
| Czyli raczej nie ma możliwości aby inaczej go poskładać!? Spróbuję w takim razie podkładkami ustawić podporę. Jest to zamiennik i stąd może być problem że nie leży jak trzeba i buczy wał. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |15 Gru 2008|, 2008 18:10
|
|
|
| Wału NIE DA się inaczej złożyc. w żadnej skrzyni. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Gru 2008|, 2008 19:20
|
|
|
O taką pewną odpowiedź mi chodziło. Dzisiaj podłożyłem podkładki pod podporę. Na każdą śrubę po cztery sztuki (dość dużo zważając na to że przy oryginalnej starej podporze nie było ani sztuki) co dało jakieś 0,5 cm niżej podporę - jest trochę lepiej.
Jeżeli ją przykręcę bez podkładek to gołym okiem widać jak wał ciągnie i zniekształca gumowy łącznik wału.
Według mnie powinna pójść jeszcze niżej ale to już chyba przesada z tymi podkładkami. Co ciekawe gabarytowo obie podpory są niemal identyczne.
Nie mam pojęcia gdzie jest w takim razie błąd.
Może macie jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |15 Gru 2008|, 2008 19:28
|
|
|
| nie szukaj dziury w całym |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
|
|