$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Niesamowity wzrost spalania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niesamowity wzrost spalania
Autor Wiadomość
Deepack
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 15:58   Niesamowity wzrost spalania

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, zwłaszcza posiadaczy wspaniałej VM'ki :P . A więc nie posiadam Forda ale jeżdżę Roverkiem 825 i mam tam właśnie sławną VM'eczke. Moj problem polega na tym iż autko z dnia na dzień ze spalania 8-9 litrów wskoczyło na 12-13, o dziwo nie zatrzymało sie na takim spalaniu tylko sobie pomalutku rośnie i na dzień dzisiejszy osiągnęło jakieś 16-18 literków... Błagam pomocy!!

k0al4
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 16:34   

a nie gubisz paliwa zobacz połączenia pompa okolice filtra paliwa, dymi na czarno?? robiłeś coś przy nim jakieś inne objawy?

Deepack
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 16:50   

jedyne co było robione to wyciągałem termostat na czarna dymi jak sie turbina załaczy ale dymił juz dużo wcześniej jak palił 8 litrów cały układ paliwowy przegładalem 10 razy nigdzie sie nie leje wymieniłem juz nawet filtr powietrza i paliwa ale nic nie pomaga :((

k0al4
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 20:35   

ale moc została ta sama czy odczuwasz spadek mocy i osiągów.

a i czy cały czas tankujesz na jednej stacji czy zdarza Ci sie tankować na różnych stacjach moze miec ten wpływ jakość paliwa
Ostatnio zmieniony przez k0al4 |4 Gru 2008|, 2008 20:38, w całości zmieniany 1 raz  

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 21:00   

Deepack napisał/a:
na czarna dymi jak sie turbina załaczy ale dymił juz dużo wcześniej jak palił 8 litrów

a może recyrkulacja spalin kuleje??
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

Deepack
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 21:22   

Tankowałem cały czas na bp paliwko ultimate ale jak zaczął palić jak smok to już tankuje gdzie bądź. A jak mogę sprawdzić recyrkulacje?? Bo wtryski miałem sprawdzane i nie sa idealne ale jeszcze dobrze dawkują. I jeszcze przypomniało mi się że mniej więcej w tym samym czasie co wzrosło spalanie zaczął mi łapać wyzszą temperaturę a wynalazłem na forum że ktoś miał podobny problem i wymienił czujniki temperatury i termostat i sie naprawiło, czy to wogule może mieć cos wspólnego??

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 21:30   

Skoro pali 2x tyle to musialby ostro kopcić. Wez no se zaplombuj wlew paliwa, bo moze ktoś Ci gnojówkę z baku zajuma, a moze dziurawy zbiornik czy porotny przewod paliwowy? Nie smierdzi kuwejtem? Nie ma plam?
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

Deepack
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 21:38   

Raczej cieżko żeby mi ktos ropke podkradał bo stoi w garażu trochę kopci cały czas ale minimalnie nie leje sie nigdzie bo sprawdzałem z 10 razy w środku też nie smierdzi więc juz sam nie wiem

[ Dodano: 2008-12-05, 17:11 ]
Panowie błagam jakieś podpowiedzi chociaż bo pracuje tym autkiem a ono zabija mój portfel :/ Może diagnostyka by coś wykazała?? Tylko gdzie ja to podepnę??

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |6 Gru 2008|, 2008 14:51   

Jak dla mnie taki wzrost "spalania" może być tylko efektem gdzieś jakiejś dziury. Przy takim spalaniu dymu było by tyle, że pewnie paląca się stodoła mniej by kopciła. Mnie kiedyś po remoncie też palił 12 do 14 i okazało się że wężyki powrotne (nadmiarowe) przy wtryskach są nieszczelne. Trochę było czuć ale był prawie suchy tylko lekko zapocony. Temperatura robiła swoje i gnojówka szybko parowała.

adamf 

Auto: ford scorpio 2,5TD
Wysłany: |6 Gru 2008|, 2008 16:34   

witam sprawdż ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach norma to;24-26bar.wtryskiwacz ciśnienie 160 bar. POZIOM OLEJU NIEJEST POWIEKSZONY ,TYLNE FELGI NIE gorące ręczny hamulec sprawnie pracuje////////// podczas jazdy możesz mieć wycieki paliwa spowodowane różnymi wibracjami nieszczelnego układu paliwowego powodzenia adamf,,,,,,,,,,,,

Deepack
[Usunięty]

Wysłany: |12 Mar 2009|, 2009 00:35   

Po dość długiej nie obecności ponawiam temat gdyż wyszło kilka nowych ciekawych spraw... Zauważyłem, że auto na zimnym silniku kompletnie niema mocy (przedtem tego nie zauważałem bo autko stało w cieplutkim garażu) mimo to przy wielkich mrozach palił dość ładnie. Druga sprawa to padające turbo nie wiem czy może mieć jakiś związek ze spalaniem ale nie znam się na TDI'kach więc pisze. Tak się zastanawiam czy może czujnik temperatury szlak trafił??

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |14 Mar 2009|, 2009 22:00   

Pierwsze co zrob- to powymieniaj czujniki temp. ten czarny i zielony , no i termostat rzecz jasna tylko motocraft , wahler ewentualnie.
i szukaj dalej - nawet
jak masz malo powietrza to 1L poslizgu bedzie...

znam goscia co na recznym jezdzil dwa tygodnie , a przez ten czas powymienial pol auta :690:

a wiec moze to blachostka

[ Dodano: |14 Mar 2009|, o 22:05 ]
a tak powaznie, jak juz wymienisz czujniki temp. to obstawiam sonda w katalizatorze dokolala zywota i tyle ;)
zrob analize spalin i bedziesz wszystko wiedzial
Ostatnio zmieniony przez arturrrr |14 Mar 2009|, 2009 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |14 Mar 2009|, 2009 22:24   

Nie wydaje mnie sie,ze takowa jest w tym pojezdzie.96 rok,to raczej typowa pompa mechaniczna VE, ewentualnie katalizator germanowy nieregulowany.chyba nie tedy droga.uwazam,ze nalezaloby podlaczyc butelke zamiast zbiornika.troche rzezby,ale pozwoli wyeliminowac zbiornik i przewody.

Odpowiedz do tematu