$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Klima - padniety wiatrak
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima - padniety wiatrak
Autor Wiadomość
sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2005|, 2005 23:17   

Tego nie wiem czy jest jakiś w chłodnicy gdyby XXXXXXX chciał sięzainstalować pod xp to bym coś wiedział ale żobaczę na stronke UK może coś tam będzie opisane.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |12 Cze 2005|, 2005 04:50   

mikrocat chce sie zainstalowac pod XP i 99 i 2002 przynajmniej te ktore ja mam
http://tinyurl.com/qhaqjsk

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |12 Cze 2005|, 2005 04:53   

A umnie kicha może coż nie tak z nim

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |12 Cze 2005|, 2005 04:57   

odemnie go masz? moze ie tak instalujesz, ktorego masz?
http://tinyurl.com/qhaqjsk

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |12 Cze 2005|, 2005 05:05   

dzięki :D więc na zlot biorę że sobą laptopa

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2005|, 2005 11:32   

Wczoraj kupilem wiatrak ... naturalnie nie jest to oryginal. Pomierzylem, czy zmiesci sie na miejsce starego i bede musial troche poprzycinac obudowe (za szeroka) i edzie git. Ma duzy napis SIEMENS i wyraznie widac, ze mocowania przystosowane sa do przyczepienia do czegos ala chlodnica, jednak mam spore watpliwosci, czy to byl wentyl od auta, poniewaz ...

... jak go podlaczylem pod aku, to zaczal wytwarzac taki ciag, ze prawie mi odlecial! Naturalnie nie szczedzac przy tym odglosow.

Tak czy inaczej wstepnie jestem zadowolony (dalem 30zl) i ide zaraz go montowac, jednak mam pytania:

1. Czy zeby zdemontowac stary wentylator potrzebuje zdjac zderzak, czy cos jeszcze?
2. Czy wentyl od klim sterowany jest przed jakis termostat, czy zalacza sie na stale po wlaczeniu AC?
3. W tym wentylatorze mam 4 piny, ale zamierzam uzyc tylko 2 :) poniewaz tyle jest we wtyczce w scorpio - to chyba niczego nie zepsuje?
4. Wtyczka do wentyla klimy w scorpio ma standartowo 2 przewody. Czy i kiedy na ktoryms z nich powinien pojawic sie + i masa? Od razu po zalaczeniu AC, czy dopiero po pewnym czasie?

Jak cos, to sa to pytania w razie jakbym wrocil za 2 godziny i rozlozyl rece :)

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 12:04   

Wiatrak juz zdemontowany.

Najwiekszy problem byl z odkreceniem mocowania od gory, gdzie gwintem jest metalowa tuleja w obudowie wiatraka i krecila sie razem z nim - podobnie na dole. Odcialem obudowe i wiatrak bez problemu wyszedl gora.

Nowy wiatrak juz przerobilem (poprzycinalem), bo jak sie okazalo byl on ood jakiegos BMW i pozostala kwestia 2 mocowan ale poradze sobie.

Pozostaje teraz kwestia jego sterowania. Speedo, piszesz ze impuls do sterowania wiatrakiem podaje zawor cisnieniowy w sprezarce, wiec jak rozumiem jesli nie ma odpowiedniego cisnienia (u mnie juz jest pusta), to nie zalaczy sie i wiatrak.

Druga sprawa, czy po wcisnieciu przycisku AC powinna sie w nim zaswiecic zarowka bez wzgledu na to czy klima jest nabita, czy nie? (zakladam, ze nie jest przepalona). Czy jest jakis bezpiecznik od klimy?

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 06:37   

układ wygląda tak:
zasilanie idzie z F34 na przekaźnik R19 ("uruchomiony silnik") z tamtąd przez zworę schowaną w skrzynce dodatkowej od strony kabli na żarówkę i włącznik klimy, z włącznika sterowanie na przekażnik żółty R22, 23 od wentylatorów (napięcie podawane z de-ice przekażnika i czujnika ciśnienia czynnika chłodzącego) dalej na przekaźnik WOT ( otwarcia przepustnicy) R 24 i na sprężarę.

a najprościej ajk sobie zrobisz sterowanie jak wielorybie: z czujnika ciśnienia podłącz przez przekaźnik na wentyle główne chłodnicy i masz problem z głowy!

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 06:46   

do cossiego.

prawdopodobnie klei ci się przekaźnik żółty nad schowkiem on jest odpowiedzialny za załączenie wentyli, sprawdź czy dostaje zasilanie z włącznika klimy (przy wyłączonej) jesli tak to coś z włącznikiem. innej możliwości nie ma....chyba że komp ci głupieje i załącza. a ten z kolei załacza wentyle od temperatury (jedyny czujnik to ten główny w głowicy z tyłu za termostatem, pod czujnikiem tablicowym temp.)

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 11:10   

Dzieki WTOM za konkret - mysle, ze pomoze - musze sobie to tylko wydrukowac :)

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 11:50   

w skrzynce podłużnej jest jeszcze zworka mała w środku w polu B-9 jak jej nie ma to nie dostaje napięcia na wyłącznik

Odpowiedz do tematu