|
Skrzypiąca tylna klapa w kombi - wieloryb |
| Autor |
Wiadomość |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 19:48 Skrzypiąca tylna klapa w kombi - wieloryb
|
|
|
Witam serdecznie może ktoś ma jakąś rade w sprawie trzeszczącej tylnej klapy w kombi.
Sprawa się ma tak:
Po zakupie mojego pięknego forda z czasem zaczęło mnie denerwować trzeszczenie tylnej klapy. Z początku myślałem ze to wina poluzowanej tapicerki na klapie i plastiku po szybą. Po wymianie wszystkich zatrzasków i gniazd na śruby problem się nie zmienił. Jednak dałem się przewieść w bagażniku ) i okazało się że to cała klapa chodzi na boki. Po oględzinach stwierdziłem że sworzeń z plastikową czarną otuliną co jest przykręcony do budy jest mocno przetarty. Wymieniłem go (tak owa część kosztuje w każdym sklepie z częściami forda 25zł). Pomogło na chwile, jednak po 1000km sworzeń zaczął się przecierać w tym samym miejscu. Kolejnym zabiegiem, już wymagającym większych zabiegów było przespawanie skobla zamka który ewidętnie nosił ślady zużycia. Po podspawaniu i wyszlifowaniu skobel wygląda jak z fabryki jednak to też pomogło na chwile, z czasem tylną klapę słychać coraz bardziej.
Jakieś dobre rady nie wliczając wymiany zamka na nowy który kosztuje w fordzie 350zł
Czekam na jakieś dobre rady i cekawą dyskusje na temat który myślę nie tylko u mnie się powtarza.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 19:51
|
|
|
| Przesuwac sie zawsze bedzie. Na poczatek wysmaruj elementy styku wazeliną. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 19:57
|
|
|
Nie nazwał bym to przesuwaniem ale sporym drganiem, a trzeszczenie brzmi jak metal o metal a nie o gumę
Uszczelki smaruje silikonem takim smiesznym co pomaga w zimie klapę otwierać
[ Dodano: 2008-11-18, 20:06 ]
A takie małe zapytanie dla fachowców:
w skorupkach kombi pomiędzy 92-94 montowano odbojniki boczne - taki system gumy ze sprężyną na klapie i kawał plastiku na boku budy
A w wielorybach tego nie ma.
To co w wielorybach tłumi ruch klapy na boki oprócz grzybka sworznia który jest osadzony w gnieździe zamka???
notabene ten grzybek ma jakiś niecały milimetr luz w gnieździe zamka!!!
Może dopasowanie grzybka pomogło by wyciszyć klape (lub zamontowanie systemu odbojników z modelu przejściowego) |
|
|
|
 |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:31
|
|
|
| przyczyn możesz mieć kilka;pokrzywione tylne felgi -niewyważone koła,balans tylnej części karoserii spowodowany skorodowaną podlóżnicą w okolicy amortyzatora sprawdż dokładnie karoserie od spodu powodzenia..........................adamf.................,,,,,,,,,,,,,,///////////////////// |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:37
|
|
|
Karoseria wporzo , jeszcze nie gnije, a co do kuł, dzieje mi się to na zimowych jak i na letnich, a problem skrzypiącej klapy występuje kiedy samochód napotyka tak zwane nierówności jezdni (potocznie zwane dziurami, wybojami wybulwieniami asfaltu, ogromne koleiny) czego na naszych pięknych polskich drogach nie brakuje. A jak się znajdzie jakaś gładka droga to klapa cicha jest
Pozdro |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:38
|
|
|
| kombiaki niestety mają to do siebie że się tłuką. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:40
|
|
|
| Struna napisał/a: | | kombiaki niestety mają to do siebie że się tłuką. |
Na wszystko jest jakaś rada trzeba tylko ją tylko poznać
Miałem kombi przejściówke i się nie tukła a była 2 lata starsza i chyba miała zrobine z 400tyś |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:41
|
|
|
| Struna napisał/a: | | kombiaki niestety mają to do siebie że się tłuką. |
eee tam w moim nic nie tłucze, jedyne co hałasuje na nierównościach to roleta, a te odboje wkręcane w klapę, masz dobrze wyregulowane?? |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:45
|
|
|
Czy mam dobrze wyregulowane:
Klapa nie porusza się nawet jak ją dobrze chce poruszać lub popchać więc chyba dobrze
A czy u Jankes, masz duży luz pomiędzy grzybkiem sworznia a gniazdem zamka i czy plastik na sworzniu jest wytarty od strony kabiny? |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:49
|
|
|
| karollo82x napisał/a: | | A czy u Jankes, masz duży luz pomiędzy grzybkiem sworznia a gniazdem zamka i czy plastik na sworzniu jest wytarty od strony kabiny? |
Ten sworzeń do zamka często się wyciera i mogą się przez to dziać różne rzeczy, u mnie jak był wytarty to klapa sie otwierała ale wystarczy go odkręcić i owinąć kilkanaście razy taśmą izolacyjna i będzie jak nowe. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:52
|
|
|
| patent z owijaniem taśmą wystarczał na 20km wymiana sworznia na 1000km przespawanie skobla zeby był gładki i prosty jak w nowym też na troche zostało tylko pewnie zmniejszenie luzu między grzybkiem sworznia a gniazdem zamka bo chyba nic innego nie trzyma klapy na boki |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:55
|
|
|
| karollo82x napisał/a: | | patent z owijaniem taśmą wystarczał na 20km | no bez przesady, ja owinąłem swój w wakacje i jak narazie przez dobre 15tys km jest ok, może my o czymś innym mówimy. może masz coś zwalone z zawiasami klapy. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 20:58
|
|
|
| no nie wiem pisze jak było w każdym razie problem był i jest dalej. sworzeń się wyciera mimo wyprostowania skobla zamka, klapa trzeszczy na dziurach |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 21:01
|
|
|
to jak dla mnie albo źle wyregulowane odboje, albo coś z zawiasami, albo nie trzeszczy klapa, tylko roleta bo to normalne w kombi |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 21:05
|
|
|
klapa ewidetnie dałem się przewieśćw bagażniku bo już taki byłem sflustrowany jutro zerkne na zawiasy, mimo wszystko dziekuje za dobre rady napisze kolejne spostrzeżenia pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|