|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zmiana biegów w ASB |
| Autor |
Wiadomość |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Pomógł: 8 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Lut 2007 Skąd: Osięciny
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 08:40 Zmiana biegów w ASB
|
|
|
Wszędzie gdzie czytałem na forum pisze, że trzeba trzymać hamulec i zapinać bieg. A ja tak się zastanawiam czy to jest konieczne i co może się stać jeśli będzię się biegi zapinało bez trzymania hamulca, czy można w ten sposób uszkodzić skrzynie? Np. stoimy na P i zapinam R. Wciskam hamulec zatrzymuję się i zapinam N. Puszczam hamulec i zapinam D.
Wiem że może to głupie pytanie ale dopiero się uczę ASB. |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
| Ostatnio zmieniony przez robkom |31 Paź 2008|, 2008 08:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 08:50
|
|
|
Nie uszkodzisz, jeśli przed wskoczeniem biegu nie dasz w gaz
Tylko po co tak robić?
Normalnie jak trzymasz hamulec, dokładnie czujesz jak Ci zepnie napęd - masz pewność i heja. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
| Ostatnio zmieniony przez Aro |31 Paź 2008|, 2008 08:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 10:59
|
|
|
| robkom, pomału będziesz wykańczał układ przeniesienia napędu oraz elementy skrzyni. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
robkom

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 11:01
|
|
|
| Struna napisał/a: | | robkom, pomału będziesz wykańczał układ przeniesienia napędu oraz elementy skrzyni. | tzn jak bym nie trzymał hamulca tak? czyli hamulec musi być i kropka. tak? |
_________________ Jest:
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 11:14
|
|
|
| robkom napisał/a: | | czyli hamulec musi być i kropka. tak? | nie wiem po co wogóle poddajesz w wątpliwość prawdy fundamentalne. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 14:09
|
|
|
| robkom napisał/a: | | Np. stoimy na P i zapinam R. Wciskam hamulec zatrzymuję się i zapinam N. Puszczam hamulec i zapinam D. | jak to powiedział shrek w pierwszym odcinku do komendanta oddziału straży: " ...ale masz jakieś wsparcie? "
generalnie ważne jest, żeby w momencie zapinania "d" auto nie toczyło się w przeciwnym kierunku czyli do tyłu, no i w momencie zapinania "r" nie toczyło się do przodu. taki zbawienny dla skrzyni brak toczenia się auta w przeciwnym kierunku do zapinanego biegu zapewnia właściwie tylko hamulec.
dodatkowo zapięcie biegu na hamulcu pozwoli ponaciągać wszystkie luzy w układzie napędowym poprzez wał, dyfer na półosiach skończywszy i po puszczeniu hamulca rozpoczyna się pełzanie bez harakterystycznego "strzału w dyfer".
generalnie więc jak będziesz nagminnie zapinał biegi do ruszania bez hamulca, to | Struna napisał/a: | | pomału będziesz wykańczał układ przeniesienia napędu oraz elementy skrzyni | czyli mocno sobie przyspieszysz niemałe wydatki |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 14:28
|
|
|
Naciągacie trochę teorię do praktyki.
Sprawa "trzymania na hamulcu" w czasie załączania napędu służy w zasadzie tylko bezpieczeństwu. Chodzi o wyeliminowanie niekontrolowanego i niezamierzonego ruszenia auta, które może narobić szkód.
Nie widzę żadnych aspektów technicznych takiego działania.
Powiem więcej... ponieważ zahamowane auto stawia większy, czy bardziej gwałtowny opór dla załączanego napędu niż niezahamowane, to te luzy na dyfrze/wale wynikają właśnie z takiego postępowania. To taka moja teoria, wiem ze też trochę naciągana, ale równie dobra jak powyższa fiebika
Nie znaczy to oczywiście, że nie załączam napędu na hamulcu - robię to zawsze, tak jest po prostu pewniej i wygodniej... to ja decyduję kiedy auto ma ruszyć, puszczając pedał hamulca, a nie hydraulika, czy elektronika. |
_________________ Always look on the bright side of life |
| Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |31 Paź 2008|, 2008 17:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 21:54
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | Powiem więcej... ponieważ zahamowane auto stawia większy, czy bardziej gwałtowny opór dla załączanego napędu niż niezahamowane, to te luzy na dyfrze/wale wynikają właśnie z takiego postępowania. To taka moja teoria, wiem ze też trochę naciągana, ale równie dobra jak powyższa fiebika
Nie znaczy to oczywiście, że nie załączam napędu na hamulcu - robię to zawsze, tak jest po prostu pewniej i wygodniej... to ja decyduję kiedy auto ma ruszyć, puszczając pedał hamulca, a nie hydraulika, czy elektronika. | Wydaje mi się że to nie jest wcale naciągane. Tak po prostu jest. A trzymanie nogi na hamulcu zalecane jest raczej po to by zbyt wcześnie nie dodac gazu (przed załączeniem biegu), gdyż to już jest mocno szkodliwe. Jak noga jest na hamulcu, to przecież nie doda gazu rownocześnie. Piszą w instrukcji - trzymac nogę na pedale hamulca, ale nie piszą - hamowac.Fiebik także słusznie zauwazył że przy zmianie kierunku jazdy, auto powinno by nieruchome. Trzeba sobie wyrobic nawyk hamulca, gdyż może to uratowac trochę kasy, np zapięcie P podczas toczenia się auta może byc nieco kosztowne. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 22:19
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | Jak noga jest na hamulcu, to przecież nie doda gazu rownocześnie | ja hamuje często lewa nogą, więc prawą mogę bez problemu dodać gazu |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 22:36
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | Tak po prostu jest |
To znaczy jak ?
| 1Bodzio napisał/a: | | A trzymanie nogi na hamulcu zalecane jest raczej po to by zbyt wcześnie nie dodac gazu (przed załączeniem biegu), gdyż to już jest mocno szkodliwe. |
Tak samo szkodliwe jak normalna jazda ;P
| 1Bodzio napisał/a: | | zapięcie P podczas toczenia się auta może byc nieco kosztowne. |
Owszem, ale czysto teoretycznie. Próbowałeś kiedyś włączyć Park jak się auto toczy ? - bo ja tak - oprócz tego, że zapadka napieprza o zębatkę blokady i trzaska, to wskoczy dopiero przy prędkości prawie równej zero.
| Struna napisał/a: | | ja hamuje często lewa nogą |
A ja tak jeżdżę od kilkunastu lat
Jak dotąd nikt mnie mnie przekonał |
|
|
|
 |
robkom

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 22:58
|
|
|
| czyli wychodzi na to że można biegi zapinać obydwoma sposobami oczywiście z mózgiem. |
_________________ Jest:
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 22:59
|
|
|
| robkom, jak pojeździsz z rok automatem to wyczujesz co jak i kiedy, na początku bezwzględnie na hamulcu. |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 23:11
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | To znaczy jak ? | Tak jak napisałeś wyżej. | Adam_2000 napisał/a: | | Tak samo szkodliwe jak normalna jazda ;P | Tu się nie zgadzam. | Adam_2000 napisał/a: | | Owszem, ale czysto teoretycznie. Próbowałeś kiedyś włączyć Park jak się auto toczy ? - bo ja tak - oprócz tego, że zapadka napieprza o zębatkę blokady i trzaska, to wskoczy dopiero przy prędkości prawie równej zero. | 99 razy Ci się uda, a za setnym urwie się pazur i albo nie bedzie blokady na P, albo bedzie stała blokada na skrzynie. A żeby naprawic to trzeba bedzie zapłacic, albo babrac się samemu, a po co, na co, i dlaczego? | Struna napisał/a: | | ja hamuje często lewa nogą, więc prawą mogę bez problemu dodać gazu | No ale driftciarskie zacięcie to nie kazdy ma, i nie kazdy umie to robic. A jak ktoś nie umie, to zrobi sobie bubu. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 23:21
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | No ale driftciarskie zacięcie to nie kazdy ma | to już nawet nie do drifftu, z nudów na drodze i żeby mięśnie w lewej nodze nie zanikły |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |31 Paź 2008|, 2008 23:27
|
|
|
Oczywiście wszystko powyższe napisałem z pewną przekorą i opierając się na własnym doświadczeniu
I żeby nie było - NIGDY nie zalecam :
- włączania napędu bez nogi na pedale hamulca
- przełączania dźwigni na |P| w czasie kiedy auto sie toczy
- hamowania lewą nogą (chociaż po wytrenowaniu jest to bardzo przydatna umiejętność). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |