$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Miga kontrolka OD/OFF
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Miga kontrolka OD/OFF
Autor Wiadomość
robkom 

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Wysłany: |25 Paź 2008|, 2008 17:42   Miga kontrolka OD/OFF

Witam!
Wiem że będziedzie na mnie psy wieszać dlaczego to zrobiłem, ale nie miałem wyjścia. Spod pokryw zaworów leci mi olej na sprężarkę klimy a z drugiej na pompę wspomy i altek... altek jest cały zasmarkany olejem i bałem się że się w końcu zjara, a że zamówiłem uszczelki pod dekle to myśle umyje wszystko za wczasu. Wiązki wcześniej sprawdzałem i mam dobre, nie popekane bo specjalnie przed myciem sprawdziłęm. Wszystkie urządzenia wcześniej działały bez najmniejszych zarzutów, skrzynia przełączała bardzo dobrze. Po umyciu wydmuchiwałem gdzie mogłem sprężarką - przekręcam kluczyk wszysko ok, kontrolki gasną (oprócz oleju i ładowania) odpalam (gaśnie olej i ładowanie) po ok. 5sek migać zaczyna OD/OFF No i sobie pomyślałem to kurna mam teraz problem. Jeszcze raz od początku dmuchanie, suszenie opalarką, porobiłem tak wszystkie wtyczki, złączki jakie widziałem... najbardziej mokre były te dwie duże po prawej stronie pod zbiorniczkiem wspomy.... poskładałem zrobiłem reset kompa, no i tak dupa. Skrzynia walnie przy zapinaniu biegu (mniej trochę na śnieżynce) no i problem jest bo nie przełącza biegów..... koszmar!!! co może pominąłem??? co ma wspólnego jeszcze z tą kontrolką?? Dodam że skrzyni nie myłem.
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS
Ostatnio zmieniony przez robkom |25 Paź 2008|, 2008 19:01, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |25 Paź 2008|, 2008 18:04   

Wiązka podłużnicy zamokła. Musisz ostro i długo suszyć od wyjścia kabli pod półką na aku, do tych grubych gniazd wiązki silnika i skrzyni, a także fragment wiązki skrzyni co jest w komorze silnika.

robkom 

Wysłany: |25 Paź 2008|, 2008 19:04   

1Bodzio napisał/a:
Wiązka podłużnicy zamokła
będę suszył całą noc... tylko wiązka naprawdę jest zdrowa, zero pęknięć.

1Bodzio napisał/a:
a także fragment wiązki skrzyni co jest w komorze silnika.
którą masz na myśli?

[ Dodano: 2008-10-26, 09:40 ]
po suszeniu kontrolka nie zapala się ale problem jest nadal bo nie ma 3 biegu. Skrzynia próbuje zmienić na 3 i redukuje na 2.... te trzy tryby działają poprawnie, biegi (2i 3) złącza z różnymi czasami, najszybciej na zimowym, ekono i sport to już bardzo późno. kurde co jeszcze nie trybi???
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |26 Paź 2008|, 2008 11:31   

1) jeździj tak wiecej to procz naprawy wiązki dojdzie ci naprawa skrzyni
2) wiaska na silniku do naprawy, jesli lales wode miedzy barany
3) wiazka podluznicy prawdopodobnie tez do naprawy

4) suszyc mozna włosy, jak nie ma izolacji na kablach to pomaga to jak umarlemu kadzidlo.

5) nie jest powiedziane ze w wyniku zwarc nie uszkodzil sie np komputer silnika-skrzyni.
http://tinyurl.com/qhaqjsk
Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |26 Paź 2008|, 2008 11:32, w całości zmieniany 1 raz  

robkom 

Wysłany: |26 Paź 2008|, 2008 14:59   

Rafał A.(antek) napisał/a:
1) jeździj tak wiecej to procz naprawy wiązki dojdzie ci naprawa skrzyni
to były tylko kilkuset metrowe spokojne jazdy w celu sprawdzenia co działa...

2) wiaska na silniku do naprawy, jesli lales wode miedzy barany
nie lałem wody między nie, były osłonięte pokrywą a poza tym tylko lałem na altek, pompę wpomy i klimy

3) wiazka podluznicy prawdopodobnie tez do naprawy
tą jak i wszystkie inne wiązki w komorze silnika sprawdziłem przed myciem jak i po i nie mają ŻADNYCH ale to ŻADNYCH uszkodzeń.

4) suszyc mozna włosy, jak nie ma izolacji na kablach to pomaga to jak umarlemu kadzidlo.
faktycznie, ale izolacja jest.

5) nie jest powiedziane ze w wyniku zwarc nie uszkodzil sie np komputer silnika-skrzyni.
to bardzo możliwe ale wiązki mam dobre.

No i po kłopotach. Zamokły złączki te pod zbiornikiem wspomy. Dobre suszenie im pomogło. A przy okazji tego że parę razy skrzynia szarpnęła, urwał się minus od skrzyni, taka plecionka na końcu skrzyni przy sondach. Była całkiem zaśniedziała i widać było że trzymała się na kilku włoskach (świerze pęknięcia), odkręciłem zalutowałem od nowa i przykręciłem. Skrzynia pracuje jak przed feralnym myciem. Nigdy więcej już nie umyję silnika :-d Ale dzięki temu widać dokładnie gdzie ucieka olej... między świecam też ale uszczelki Ausa już zamówiłem.. mam nadzieję że dadzą radę.
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS
Ostatnio zmieniony przez robkom |26 Paź 2008|, 2008 15:00, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |26 Paź 2008|, 2008 23:51   

robkom, jestem ciekaw jak stwierdziles ze izolacje na kablach masz dobrą, skoro cała wiazka jest owinieta tasma i miejscami w peszlu. Odwijałes wszystko?

Coz, moze mialeś szczescie (czego ci zycze) albo... do nastepnego twojego posstu w tym temacie :)

Nie powiem ze do zobaczenia, zeby nie bylo ze jestem złośliwy. :twisted:

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |27 Paź 2008|, 2008 07:18   

robkom, jestem ciekaw jak stwierdziles ze izolacje na kablach masz dobrą, skoro cała wiazka jest owinieta tasma i miejscami w peszlu. Odwijałes wszystko?
- a jest jakieś scorpio w polsce oprucz kolegi myszy :P co ma instalke ok :) ja ostatnio zakładałem w drzwiach i tam też jest popekana :/ ech te kable w scorpio każdego posiadacza scorpio czeka naprawa :/

robkom 

Wysłany: |27 Paź 2008|, 2008 07:22   

całej wiązki nie odwijałem, ale co jakiś odcinek zaglądąłem do peszla i sprawdzałem paznokciem kable czy złazi izolacja czy nie, kable są czyściutkie i naprawde nie mają skazy, sprawdziłem tak daleko jak tylko mogłem, od tych dużych kostek pod zbiorniczkiem wspomy też kable sprawdziłęm, kostki do góry i ile sięgłem tyle posrawdzałem i wszystko jest OK. Sądzę że te duże kostki były zamoknięte i to ostro bo kilka razy je skręcałem i rozkręcałem aż nie pojawiała się wilgoć z kropelkami wody... zastanawia mnie też ten minus czy mógł mieć znaczący wpływ że nie było 3 i 4 biegu... bo kiedy go od nowa zrobiłem i ostatecznie suszyłem te kostki to wszystko wróciło do stanu sprzed feralnego mycia.
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |27 Paź 2008|, 2008 10:44   

hymm no spojzalem ze ty masz 98 wiec wiazki mozesz miec ok. Masa jak najbardziej mogla miec znaczenie. Coz wiecej szczescia niz ... :)

pepicosi, no parejuz jeździ po polsce ze zrobiona instalacja, a pare ma dobra fabrycznie.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |27 Paź 2008|, 2008 18:34   

pepicosi, no parejuz jeździ po polsce ze zrobiona instalacja, a pare ma dobra fabrycznie.
- tak a w drzwiach robiłeś :P tak fabrycznie niby jak i te 98 też sie sypią :/ może mniej ale też ;)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 01:02   

pepicosi napisał/a:
jak i te 98 też sie sypią :/ może mniej ale też ;)
kwestia czasu :)

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 18:10   

Struna napisał/a:
pepicosi napisał/a:
jak i te 98 też sie sypią :/ może mniej ale też ;)
kwestia czasu :)

Za najwyżej 2 lub 3 lata będziemy mieli pewność :)

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 19:43   

Panowie, tak czytam i się zastanawiam co w tych autach jest dobrego i chyba wiem, święty spokój jak się sprzeda :-d U mnie znowu problem ze skrzynią, a dopiero co ją zmieniłem. W zasadzie to jakiś jej kaprys chyba bo nie potrafie odgadnąć co się stało tu się pod temat podpiąłem . Miesiąc temu zrobiłem skrzynki (obydwie) teraz czytam że wiązki to też słaby punkt i trzeba je robić. Kurde ja wymiękam. Robie i sprzedaje bo i tak był do sprzedania tylko mnie się zachciało pojeździć troche w luksusie. Już zamówiłem skrzynke u kolegi zztop ;)
Ostatnio zmieniony przez Pablo |28 Paź 2008|, 2008 19:45, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 22:07   

Cytat:

Panowie, tak czytam i się zastanawiam co w tych autach jest dobrego i chyba wiem, święty spokój jak się sprzeda
:) A jak chciałem kupic, to się nie odezwałeś.
Pablo napisał/a:
Miesiąc temu zrobiłem skrzynki (obydwie) teraz czytam że wiązki to też słaby punkt i trzeba je robić. Kurde ja wymiękam. Robie i sprzedaje bo i tak był do sprzedania tylko mnie się zachciało pojeździć troche w luksusie.
Za luksus trzeba płacic - niestety. Taki żywot.

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 22:30   

1Bodzio napisał/a:
A jak chciałem kupic, to się nie odezwałeś.

nie wiem kiedy szukałeś, pare razy wspominałem o sprzedaży.

1Bodzio napisał/a:
Za luksus trzeba płacic - niestety. Taki żywot.

dlatego teraz stoi a6 w garażu :-d

Jutro zztop wysyła mi skrzynie. Jak zmienie i bedzie wsio OK, sprzedaje scorpio. Jak bedzie problem nadal wystepował - tym bardziej sprzedaje :643: (niech ktos inny szuka przyczyny)

Odpowiedz do tematu