$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Koledzy mam pytanie na temat ASB w Fordzie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Koledzy mam pytanie na temat ASB w Fordzie
Autor Wiadomość
Daro0371
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2008|, 2008 17:57   Koledzy mam pytanie na temat ASB w Fordzie

Mam Forda Scorpio z 1991r. Silnik 2,0 DOHC. Mam problem z skrzynią biegów. Jak już wspomniałem skrzynia jest automatyczna. Nie wiem jaki typ. Dzieje się z nią coś dziwnego, gdy kupiłem autko wszystko było w porządku potem gdzieś po pół roku zaczęły się problemy, najpierw ze wstecznym potem z płynną zmianą biegów podczas jazdy. Wsteczny było czuć że wchodzi że aż trzeba było trzymać go na hamulcu a jak dawałem gazu to go rozłączało. Dziwne było to że załączał dopiero po sekundzie lub dwóch. Z płynną jazdą też było dość dziwnie. Gdy przyspieszałem pierwszy bieg szedł płynnie drugi wchodził dopiero na bardzo wysokich obrotach potem wchodził trzeci i to samo wysokie obroty i dopiero czwarty. Pomiędzy drugim i trzecim biegiem było czuć tak jakby skrzynia podczas przyspieszania kilka razy się redukowała to na bieg niższy to na bieg wyższy. Dziwne dla mnie jest to że auto ciągło dość nieźle i gdy dodałem momentalnie gazu redukowało na niższy bieg co jest normą i wydaje się być w porządku. Wszystkie problemy wydawały się skończyć gdy wymieniłem w niej olej. wszystko prócz wstecznego, łapał dopiero po czasie a po za tym jechał normalnie. Dzisiaj jest to samo a może jeszcze gorzej. Nie pomaga zmiana nawet na najlepszy olej. Proszę o pomoc. Jestem z zawodu mechanikiem samochodowym i znam się na wszystkim oprócz automatycznych skrzyń biegów. Los sprawił że w swojej karierze zawodowej nie miałem okazji takowej naprawiać a z doświadczenia wiem że jak nie wiesz jak naprawić to poproś o pomoc albo nie ruszaj.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |11 Paź 2008|, 2008 18:37   

Tak ogólnie w ASB (automatyczne skrzynia) to ma nie być "jak najlepszy olej" tylko "prawidłowy olej", tu jest zupełnie inaczej niż w silnikach, że kazdy lepszy zastępuje gorszy, nawet jeśli producenci mówią inaczej.
Co do usterek, zakładając że olej i jego poziom jest tip top, to zacznij od poczytania o regulacji taśm w skrzyni, było na forum nie raz, dla mechanika to powinno być łatwe. Jak regulacja nie pomoże, to jest jeszcze parę prostych rzeczy do podmianki z zewnątrz, które może pomogą, a jak nie, to pozostaje remont bebechów (konwerter, okładziny cierne i hydraulika), ale to już nieopłacalne.

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |11 Paź 2008|, 2008 19:46   

Moim zdaniem w tej sytuacji jedynym sensownym ekonomicznie rozwiązaniem jest wymiana skrzyni biegów :)

GoLo
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2008|, 2008 23:08   

Daro0371 napisał/a:
Wsteczny było czuć że wchodzi że aż trzeba było trzymać go na hamulcu a jak dawałem gazu to go rozłączało. Dziwne było to że załączał dopiero po sekundzie lub dwóch.

Ale to normalne że zawsze na hamulcu się zapina R i D! To że bieg R załącza się po 1-2 sek to też zdaje się normalne.

Mam nadzieję że nie robiłeś tak jak spora ilość osób nie obytych z automatem, że zapinają bieg i od razu gazu jak w manualu. Wtedy jest zawsze jest załączenie z łupnięciem, który bardzo szkodzi skrzyni. Obserwuję to zazwyczaj jak przyjadę autem do jakiegoś mechanika, a ten się uprze, że na kanał/ podnośnik wjedzie sam :evil:
Ostatnio zmieniony przez GoLo |11 Paź 2008|, 2008 23:15, w całości zmieniany 1 raz  

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |11 Paź 2008|, 2008 23:17   

No to normalne akurat .

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 00:39   

Daro0371, po pierwsze przed ruszeniem "D" lub "R" zapinamy koniecznie z nogą na hamulcu kiedy koła stoją.
jak już kolega Boni, wspomniał olej najlepszy w przypadku asb to pojęcie względne. twoje objawy to albo pryszcz, czyli zbyt niski poziom oleju, lub przypchany filtr lub nieodpowiedni olej lub tylko taśmy do regulacji, albo poważna awaria gdzie wymiana na sprawną używkę będzie stokroć tańsza od naprawiania.

zacznijmy więc od optymistycznego podejścia.
piszesz :
Daro0371 napisał/a:
Nie pomaga zmiana nawet na najlepszy olej.
a więcjaki olej zapodałeś? i jak zmieniałeś olej? i ostatecznie jaki masz poziom oleju obecnie? poziom oleju sprawdzamy na gorącym i pracującym silniku na postoju po kilkukrotnym "przewajchowaniu" wybierakiem przez wszystkie położenia.
potem będziemy dumać dalej ;)

--Marcin-- 
603-773-876

Auto: nr.1 '89 2.9 12v ASB Lift Ghia - BLOS
Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 17:16   

Przypomnę jeszcze o wymianie filtra oleju (ok. 40zł), przy okazji wymiany oleju w ASB i za każdym razem uszczelka miski olejowej (ok. 20zł).
Ja używałem oleje: Mobil 1, Elf, ATF (bez problemów). Bezwzględnie unikaj oleju z ORLEN-u (skrzynia dostawała głupawki) lub innych wynalazków do ASB.
Szarpanie na wstecznym - witam w klubie. U mnie też szarpie, ale można się z tym nauczyć jeździć lub podciągnąć taśmę od wstecznego. Z boku ASB na obudowie są dwie śruby z kontrami (to są właśnie śruby naciągu taśm hamulcowych-jedna z nich jest do wstecznego).
Redukowanie biegów w dół i zaraz w górę - to może być za niski poziom oleju w ASB. Szczególnie na zimnym silniku czuć jak jest za mało oleju, ponieważ nie zwiększy jeszcze swojej objętości jak jest jego za mało. Później jak rozgrzeje się silnik zaczyna działać dobrze skrzynia.
Biegi wchodzą z opóźnieniem 1-2s. - to raczej prawidłowo.
Daro0371: Napisz jaki olej wlałeś, czy zmieniłeś filtr.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 18:44   

Te dwie do regulacji to nie wsteczny, wsteczny to ta trzecia której się nie reguluje; w zasadzie nie wolno podciągać jej z zewnątrz, bo tam nie da się ustawić luzu "na moment dokręcania i luzowania", procedura jest deko inna i polega na badaniu rzeczywistego luzu od strony siłownika. Kto miał w ręku "taśmę" wstecznego i taśmy 4 i średnich (te które się reguluje) czai różnicę, a kto nie czai, to może rozsypać se taśmę wstecznego lub jej mocowania, a to prawie zawsze kosztuje wyrzucenie praktycznie całej skrzyni do śmieci.

--Marcin-- 
603-773-876

Wysłany: |15 Paź 2008|, 2008 14:23   

Dlatego nie rozpisywałem się na temat regulacji taśm bo tego nie robiłem, pomimo, że goście w warsztacie naprawy skrzyń automatycznych powiedzieli, że po takim przebiegu jak ma moja skrzynia (265.000 km) mogę śmiało wkręcić każdą ze śrubek po pół obrotu. Wtedy miała by rzekomo poprawić się sytuacja z szarpaniem na wstecznym i zdarzało się że jadąc na 2 z równą prędkością redukował na 1 i z powrotem na 2.
Póki jeździ nie ruszam, wymieniam olej i filtr co ok. 35.000.

Daro0371
[Usunięty]

Wysłany: |15 Paź 2008|, 2008 19:34   

Może to normalne że wsteczny załącza po sekundzie lub dwóch ale dlaczego rozłącza po dodaniu gazu?

[ Dodano: 2008-10-15, 19:59 ]
Marcin olej leje chyba dobry......???? pracuje na warsztacie i mam dostęp do olei FUSCH. Poprostu takich olei używamy. Po wymianie oleju jakieś 5000 km. skrzynia chodzila dobrze teraz dostała jakiejś głupawki. Redukuje z większego na mniejszy nawet na rozgrzanym silniku. Poziom oleju jest ok. Jeszcze jedno chciałbym dodać jak ruszam płynnie i spokojnie nie gwałtownie od 0km. do maksa skrzynia przeżuca biegi na bardzo wysokich obrotach 3500obr. do 4500obr. czasami nawet potrafi dopiero przeżucić. I wtedy podczas jazdy redukuje na mniejsze biegi i czuje sie nieraz jakby chciała zredukować na większy bieg ale nie może. wtedy ujmuje gazu i dodaje ponownie i jakby było ok. Lecz na następnym biegu jest to samo. nie wiem co z tym zrobić???

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |15 Paź 2008|, 2008 20:08   

Daro0371 napisał/a:
nie wiem co z tym zrobić???

Weź poważnie pod uwagę wymianę skrzyni na inną
Na automatycznych skrzyniach biegów do Scorpio parę warsztatów zjadło zęby :)
I nie chcą się podjąć naprawy takich skrzyń :-d

Chyba , że traktujesz tę sprawę ambicjonalnie , wtedy inna sprawa
Można zrzucić skrzynię , rozebrać , wymienić uszkodzone lub zużyte elementy , utopić przynajmniej kilkaset złotych w te najpotrzebniejsze
A następnie z drżeniem serca zabudować skrzynię i modlić się aby dało to jakikolwiek efekt :)

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |15 Paź 2008|, 2008 23:52   

Daro0371, nadal nie wspomniałeś, czy sprawdziłeś poziom oleju zgodnie z "procedurką" ?

Daro0371
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2008|, 2008 16:47   

[ Dodano: 2008-10-17, 16:53 ]
fiebik napisał/a:
nadal nie wspomniałeś, czy sprawdziłeś poziom oleju zgodnie z "procedurką" ?
fiebik sprawdziłem poziom oleju zgodnie z procedurką. Nawet zapiełem bieg na ręcznym. Poziom był trochę za mały. Dolałem gdzieś sześć setek. Teraz na rozgrzanym aucie jest prawie max. Do przodu jedzie prawie dobrze ale do tyłu po zapięciu biegu jak dodam gazu to rozłącza. Nie wiem ale chyba jeszcze raz zmienię olej i filtr może się polepszy, ten jakoś podejrzanie śmierdzi spalenizną choć dopiero przejechał 5000 tyś. km. Chyba że ktoś podpowie coś innego.
Ostatnio zmieniony przez Daro0371 |17 Paź 2008|, 2008 16:55, w całości zmieniany 1 raz  

--Marcin-- 
603-773-876

Wysłany: |17 Paź 2008|, 2008 16:57   

Daro0371 napisał/a:
fiebik sprawdziłem poziom oleju zgodnie z procedurką. Nawet zapiełem bieg na ręcznym. Poziom był trochę za mały. Dolałem gdzieś sześć setek. Teraz na rozgrzanym aucie jest prawie max. Do przodu jedzie prawie dobrze ale do tyłu po zapięciu biegu jak dodam gazu to rozłącza. Nie wiem ale chyba jeszcze raz zmienię olej i filtr może się polepszy, ten jakoś podejrzanie śmierdzi spalenizną choć dopiero przejechał 5000 tyś. km. Chyba że ktoś podpowie coś innego.

Jak czuć spalenizną to niedobrze. Olej powinien być czerwony(ew. różowy) i przejrzysty.
Napisz konkretnie czy wymieniałeś filtr w skrzyni biegów jak zmieniałeś olej.
Rozłączanie wstecznego ( najpierw łapie później puszcza - to u mnie też występuje, ale z tym sobie radzę narazie tzn. jak puści kilka razu dodaję trochę gazu na 1500 obr. i załapuje. Na płaskim nie ma problemu, gorzej jak trzeba podjechać pod górkę do tyłu).

Daro0371
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2008|, 2008 17:20   

--Marcin-- napisał/a:
Jak czuć spalenizną to niedobrze. Olej powinien być czerwony(ew. różowy) i przejrzysty.
Napisz konkretnie czy wymieniałeś filtr w skrzyni biegów jak zmieniałeś olej.
Rozłączanie wstecznego ( najpierw łapie później puszcza - to u mnie też występuje, ale z tym sobie radzę narazie tzn. jak puści kilka razu dodaję trochę gazu na 1500 obr. i załapuje. Na płaskim nie ma problemu, gorzej jak trzeba podjechać pod górkę do tyłu).
Tak naprawdę jak zmieniałem olej to filtr wyglądał nieźle, więc stwierdziłem że go tylko porządnie przemyje i będzie ok. Może się pomyliłem? A nawiązując do koloru oleju to wydaje mi się że jest nie bardzo. Przed chwilką sprawdzałem. Może jakość oleju tej firmy jest nie bardzo? W końcu przejechał dopiero 5 tysiaków. Wracając jeszcze do wstecznego u mnie też łapie dopiero na wysokich obrotach i później jak złapie to jedzie ok.

Odpowiedz do tematu