|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Światła przeciwmgłowe i ich zastosowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 18:40 Światła przeciwmgłowe i ich zastosowanie
|
|
|
Jako że spotykam się często z kierowcami, którzy nie używają właściwie świateł przeciwmgłowych może warto nieco wyjaśnić.
Nim zacytuję kodeks drogowy chciałbym powiedzieć że używanie świateł przeciwmgielnych przednich w warunkach innych niż zmniejszona przejrzystość powietrza przyczynia się do oślepiania mijanych kierowców. Zmniejszona przejrzystość powietrza to taka, w której jest ograniczona widoczność. Masło maślane ale nie wszyscy rozumieją i używają jak asfalt jest mokry bo se deszczyk pada...
Tylne światło przeciwmgłowe oślepia jeśli jest używane przy normalnej przejżystości powietrza a jeszcze bardziej kiedy jest używane w czasie deszczu. Czerwone światło odbija się wtedy od mokrej jezdni. Nie miałem jeszcze z powodu oślepiania przez tylne światło niebezpiecznej sytuacji ale jest to tak samo upierdliwe jak blindowanie światłami stopu w aucie stojącym przed nami na skrzyżowaniu. Tyle że tego nie da się uniknąć.
Jeśli jest mokro to zamiast włączać światła przeciwmgielne to zmniejszcie szybkość i spróbujcie obniżyć pokrętłem w kabinie światła reflektorów głównych. Mimo że 'horyzont' oświetlania się zbliży do auta to przed autem będziemy mieli nieco jaśniej.
No to teraz cytaty z kodeksu:
| Cytat: | | 3. W czasie mgły, opadów śniegu lub deszczu również w ciągu dnia należy używać świateł mijania. Tylko przy takiej pogodzie światła przeciwmgielne mogą być włączone. Przy włączonych dwóch światłach przeciwmgielnych zamiast dodatkowych świateł mijania można włączyć dodatkowo światła halogenowe. W pojazdach jednośladowych bez przyczepy wystarczające jest włączenie świateł przeciwmgielnych. Oświetlenie przeciwmgielne powinno być włączane jedynie, gdy widoczność ograniczona jest przez niesprzyjające warunki atmosferyczne do 50 m. |
| Cytat: | Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania; |
| blaz napisał/a: | | tylne uzywa sie przeciw mgle która ogranicza widzialnośc samochodu poniżej 50m a przednie kiedy jest słaba widocznośc, np opady lub na kretej drodze |
Tak. Ale sam opad deszczu nie upoważnia do załączania przednich halogenów. Jeżeli czuję się oślepiany przez 99% aut mijanych z włączonymi światłami przeciwmgielnymi to chyba przejżystośc powietrza jest nie odpowiednia do ich załączenia.
Wy macie podobne odczucia? |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 18:58
|
|
|
Tak. Ale sam opad deszczu nie upoważnia do załączania przednich halogenów
a gdzie ja napisałem ze chodzi o opad deszczu:) ? miałem na mysli głównie snieg w którym przynajmniej mi bardzo pomagaja wspomniane światła bo widze gdzie jest koleina ze sniegu, a jak widze ze ktos w deszczu lub po prostu dla szpanu jedzie na przeciwmgielnych to mrugam długimi az zgasi
dodam tylko ze w artykule jest ze mozna ich uzywać przy zmniejszonej przejrzystości powietrza, nie jest to więc jednoznacznie określone poniewaz owa zmniejszona przejrzystośc to pojęcie bardzo względne, dla jednych to będzie pare kropel deszczu dla innych nawałnica czy gradobicie nie mówiąc o mleku w powietrzu... więc niwłaściwe uzywanie swiateł przeciwmgielnych jest w zasadzie trudno egzekwowalne jeśli się ich uzywa niezgodnie z przeznaczeniem |
| Ostatnio zmieniony przez blaz |22 Wrz 2008|, 2008 19:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 19:03
|
|
|
Nie, nie mówię że tak stwierdziłeś. Tylko ci co nie wiedzą mogą to zrozumieć na swój wygodny sposób.
W zasadzie to ostatnimi dniami zmora z tymi co świecą wszystkim co się da.
[ Dodano: 2008-09-22, 19:07 ]
Wyznaję zasadę ok 50m widoczności dla przodu i tyłu. A na pustej drodze to se świece czym kolwiek. Ale jak widzę że coś się pojawia daleko to wyłączam choinkę. |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 19:23
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | W zasadzie to ostatnimi dniami zmora z tymi co świecą wszystkim co się da. |
Dokładnie - jak nie widzą wieczorową lub nocną porą - to albo do okulisty, albo siedzieć na dupie w domu. A nie stwarzać zagrożenie.
| Kuzyn napisał/a: | | Tylne światło przeciwmgłowe oślepia jeśli jest używane przy normalnej przejżystości powietrza a jeszcze bardziej kiedy jest używane w czasie deszczu. Czerwone światło odbija się wtedy od mokrej jezdni. Nie miałem jeszcze z powodu oślepiania przez tylne światło niebezpiecznej sytuacji ale jest to tak samo upierdliwe jak blindowanie światłami stopu w aucie stojącym przed nami na skrzyżowaniu. |
Mnie raz kobitka wpieniła z przeciwmgielnymi, jakoś po deszczu była, oczywiście w lusterku pełna choinka łącznie z halogenami. Pozwoliłem się wyprzedzić - i co widzę - przeciwmgielne tylne włączone Z racji tego że z przeciwka nic nie jechało, włączyłem długie. Chyba babka szybko się zorientowała o co biega, bo trwało to max 20 sekund zanim wyłączyła p/mgielne. Potem nie odważyła się włączyć.
Ja sobie doskonale zdaję sprawę że to raczej niebezpieczne zagranie było, ale sam nic nie widziałem poza czerwoną łuną z przodu. |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 19:24
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Tak. Ale sam opad deszczu nie upoważnia do załączania przednich halogenów |
a niby dlaczego jeżeli kodeks pozwala w takim przypadku na ich używanie, a po drugie w czasie deszczu halogeny przednie na prawdę się przydają, w czasie opadów zwykłe światła rozpraszają się i halogeny skutecznie je wspierają,
a jeśli chodzi o oślepianie, to wole jak ktoś jeździ na halogenach, niż ma pięknie wyregulowane światła mijania, tak elegancko w kosmos to dopiero oślepia |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 19:39
|
|
|
| Kodeks mówi o 50m widoczności Luke. |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 19:43
|
|
|
ale mowa o przednich...
[ Dodano: 2008-09-22, 19:48 ]
a zresztą, jeżeli pada deszcz (mowa oczywiście o intensywnym deszczu a nie "deszczyku") to czy widoczność nie jest skutecznie ograniczona? |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 20:18
|
|
|
| Luke napisał/a: | | a niby dlaczego jeżeli kodeks pozwala w takim przypadku na ich używanie, a po drugie w czasie deszczu halogeny przednie na prawdę się przydają, w czasie opadów zwykłe światła rozpraszają się i halogeny skutecznie je wspierają, |
kodeks pozwala ale chodzi o poszanowanie innych i o wspomniana znikoma przyjemność w mijaniu się z autem którego halogeny tworza kilkunastometrowe 2 oslepiajace pasy na drodze przed autem... ja nie zauwazyłem zeby swiatła przeciwmglowe pomagały w opadach, chyba ze mowa o halogenach dalekosiężnych ale prawdziwe przeciwmgłówki swiecą na boki i włączajac je ciężko zauwazyc róznice w stos do swiateł mijania, one sa głównie po to zeby oświecać rów, pobocze, stąd tez zapisek w kodeksie o drodze krętej |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 20:29
|
|
|
| blaz - jeszcze jeden szkopuł jeżdżąc po naszych drogach oślepiasz innych ale w normalnych krajach gdzie dwa pasy oddziela barierka powoduje to, że nisko umieszczone halogeny nie oślepiają innych |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 20:33
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Kodeks mówi o 50m widoczności Luke. | Dotyczy to i przednich i tylnych-dyskusja płowa. Wiejskim "halogeniarzom" stanowcze nie!
Powstaje również pytanie: Kto i ile zapłacił za shomologowanie najnowszych produktów M-B (np. ML) lub BMW ( X5), które maja mega debilną opcje "podświetlania" zakretów. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 20:38
|
|
|
| Gruber napisał/a: | | ... które maja mega debilną opcje "podświetlania" zakretów. |
Nowe Clio też to ma. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 20:44
|
|
|
| Wiele nowych wynalazków to posiada. Jest to dla mnie mega kretynizm, który na parkingu czy w mieście zamienia sie w siewce zamieszania i ogólnej konsternacji. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Gruber |22 Wrz 2008|, 2008 20:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 20:46
|
|
|
| Gruber napisał/a: | | które maja mega debilną opcje "podświetlania" zakretów. |
ale te światła akurat są światłami kierunkowymi takimi jak "krótkie" a nie rozproszonymi |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 21:18
|
|
|
| Luke napisał/a: | ...
ale te światła akurat są światłami kierunkowymi takimi jak "krótkie" a nie rozproszonymi |
Czy ja wiem.
Przykład. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Wrz 2008|, 2008 21:22
|
|
|
| Luke napisał/a: | | blaz - jeszcze jeden szkopuł jeżdżąc po naszych drogach oślepiasz innych ale w normalnych krajach gdzie dwa pasy oddziela barierka powoduje to, że nisko umieszczone halogeny nie oślepiają innych |
a to zupełnie inna sprawa kiedy droga jest oddzielona barierkami, u nas większoc drg to koleiny pełne wody:)
| Gruber napisał/a: | | Dotyczy to i przednich i tylnych |
50m widoczności dotyczy tyloko tylnych
| Gruber napisał/a: | | mega debilną opcje "podświetlania" zakretów. |
dla ciebie to debilne ale jakbys pijanego pieszego który ci na przejście na skrzyzowaniu jak skręcałeś wtargnał potrącił, albo nawet nie pijanego, lub np rower to byś zupełnie inaczej ten "bajer" odbierał, ja jechałem ostatnio Fiatem Bravo z tą opcja i troche to działa, w clio 3 lepiej dlatego że w clio 3 te światła doświetlające zakrety sa wysoko w lampach ,a nie jak w bravo gdzie ta funkcje pełnia halogeny i jest troche za nisko, ale cos tam daje, ale te światła nie maja nic do rzeczy z niewłaściwym uzywaniem halogenów, po prostu włączaja się przy włączeniu migacza a czy jak twierdzi gruber jest to "siewce zamieszania i ogólnej konsternacji." to sam niew iem, dla mnie wygląda to po prostu dziwnie lub śmiesznie ale w niczym mnie nie dekoncentruje jak takie cos widze |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |