$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Czujnik temperatury cieczy chłodzącej
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej
Autor Wiadomość
Pershing 

Auto: .
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 13:09   Czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Gdzie znajduje sie ten czujnik ? W madrej ksiazce wyczytalem ze moze byc odpowiedzialny za problemy z rozruchem silnika :? Nie za bardzo kumam ktos moglby mi wyjasnic ? Bede dzwieczny :mrgreen:

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 13:26   

W Twoim silniku jest chyba (w R4 na pewno) dodatkowy "wtryskiwacz rozruchowy", który podaje dodatkową ilość paliwa w czasie rozruchu zimnego silnika.
Jest jeszcze coś takiego jak wyłącznik termiczny, który reguluje czas wtrysku dodatkowej ilości paliwa.
Trzeba to wszystko posprawdzać i namierzyć złośliwca :)
Nie mam dokumentacji do V6 i nie wiem gdzie to wszystko jest. Może Struna wie jak je znależć ? :)

Pershing 

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 13:35   

Za moje problemy z uruchamianiem goracego silnika podejzewalem czujnik temperatury powietrza dolotowego. Zczytalem kody ale nie pokazalu awarii tego czujnika za to wywalilo bład czujnika temperatury cieczy chlodzacej. W sumie to dziwne bo tempereture wskazuje OK a tu błąd :roll: . Ma ktos jeszcze pomysla ?
Czy czujnik powietrza jest odpowiedzialny za wlaczanie ssania czy za cos innego ? A ten czujnik temperetury cieczy jest z nim jakos sprzezony ? Tonący brzytwy sie chwyta ;)

Art
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:03   

W wielorybie cosworthcie bynajmniej masz tak jakby dwa czujniki cieczy chłodzącej - jeden podaje sygnał o temp. cieczy do komputera który steruje wtryskiem, a drugi czujnik (tak naprawde rezystor cieplny) podaje impulsy do wskazówki w zegarach. Więc teoretycznie może zajść sytuacja, że czujnik temp cieczy chłodzącej jest uszkodzony (i podaje błędne info do kompa) a rezystor cieplny jest sprawny i odczyt na zegarach jest prawidłowy.
Wtedy moga występować objawy o których piszesz.

Pzdr,
Art

Adam_2000 

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:03   

Wskaźnik temperatury podłączony jest zupełnie niezależnie do innego czujnika.
Ten, o którym mówimy jest chyba wkręcony w obudowę termostatu, ale mogę się mylić ...

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:30   

Polecam Haynesa

http://www.wpk.p.lodz.pl/..._electrical.pdf

str 12 :D

Adam_2000 

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:40   

no tak, ale ten opis dotyczy DOHC... brak słowa n/t V6 :(

... jest, jest !
Czujnik temperatury płynu w V6 jest z przodu w bloku cylindrów ! :))

Pershing 

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 16:36   

Albo jestem slepy albo u mnie nie ma tego czujnika :? W blok mam wkrecony jedynie czujnik cisnienia oleum. CZy ten czujnik temp. cieczy to jest ten sam ktory pokazuje temperature na desce ?

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 21:07   

Pershing napisał/a:
Czy ten czujnik temp. cieczy to jest ten sam ktory pokazuje temperature na desce ?

Nie - to inny.
Psiakość - myślałem, że słynny Etzold to rozpisał a tam owszem, pisze jak silnik wyciagnąć ale o układzie sterowania jest tylko na zasadzie "karmić małpę i niczego nie dotykać".
Haynes stwerdza, że w V6 czujnik znajduje się na przedniej ścianie bloku silnika. Jest nawet obrazek ale nie w rozdziale o osprzęcie elektrycznym tylko o silniku V6 (pic. 8.18a) Czujniczek jest ućknięty mniej więcej pod miejcem gdzie gumowe węże ze świeżym powietrzem są podłączone do kolektora.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 22:48   

Moje odczytanie kodow bledow pokazalo rowniez uszkodzenie tego czujnika ale nie mam absolutnie zadnych problemow z rozruchem. Jedyne co mnie dreczy to nierowna praca silnika zaraz po rozruchu ale tylko jak deszcz pada a to akurat wina kabli WN.

Pershing 

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 23:20   

Mam jeszcze pytanie odnosnie czujnika powietrza dolotowego. Co sie dzieje jak sie go odepnie ? W jaki sposob komputer to interpretuje ? Ze jest ciepło czy zimno czy po prostu "usrednia" wskazania ? Ktos sie orientuje ?

Adam_2000 

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 23:26   

informacje z poszczególnych czujników wpływają na modyfikację mapy wtrysków i zapłonych zapisanych przez fabrykę w ROM-ie. Jeżeli komp stwierdzi błąd czujnika, to go wyłącza, wpisuje do pamięci błędów i pracuje na ustawieniach stałych.

Boni 

Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 00:29   

Pershing, masz tu dane typowego czujnika ACT dla EECIV, tyle że w farenhaitach

Air Farenhait 50 68 86 104 122 140 158 176 194 212 230 248
Voltage 3.52 3.06 2.62 2.16 1.72 1.35 1.04 .80 .61 .47 .36 .28

jak dasz radę to przelicz i pomierz, albo niech ci to kumaty elektryk zrobi (jak już znajdziesz czujniki :wink: ). Dla czujnika chłodzenia ECT powinno być dość podobnie, bo o ile pamiętam wejścia na EECIV dla obu są identyczne.

Co do trybu awaryjnego - jak masz błąd danego czujnika na diagnostyce, to oznacza że wartości czytane przez komp wypadły z zakresu w górę lub w dół, z winy czujnika lub komputera. Tak jak Adam pisze, wtedy komp bierze sobie do obliczeń jakąś "średnią" ustaloną przez Forda wartość i działa dalej. Najgorsze są przypadki, kiedy czujnik jest zwalony na granicy zakresu, i nie przestawia jeszcze kompa w "awaryjny", a już oszukuje - np przy zawyżającym ECT mogą być poważne problemy z rozruchem "na zimno".

Pershing 

Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 00:42   

Dzieki Boni czujniki juz namierzylem :wink: Napisales ze przy zawyżającym ECT mogą być poważne problemy z rozruchem "na zimno" . Czy jesli zaniza to komp daje zbyt uboga mieszanke a jesli zawyza to zbyt bogata i przez to na goracym silniku go "zalewa" ? Usiłuje dociec jakie sa reakcje na błedy obu tych czujnikow (powietrza i cieczy)

Boni 

Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 09:35   

O ile wiem, ACT rzadko powoduje duże problemy, z ACT i MAPa/MAFa komp wyliczą mase zasysanego tlenu (powietrze cieplejsze jest rzadsze, mniej tlenu itd) i nieco przesuwa się po mapie zapłonu i charakterystyce wtrysku, ale to nie są duże myki, bo poprawka dla gęstości powietrza od temperatury nie jest duża.

Z ECT jest gorzej, bo jak oszukuje "w górę", to np. komp uważa na starcie, że silnik ma 80 stopni i jest świeżo po jeździe, a naprawdę stoi po nocy -20 - próbuje startu na tak ubogiej mieszance i przesuniętym zapłonie, że wcale nie daje rady zapalić. W drugą stronę, jak przesuwa "w dół" i uważa że silnik jest niedogrzany, to może nieco zalewać, i przede wszystkim pali jak smok, coś jakby automatyczne ssanie się zacięło, no i nie jest to obojętne dla sond lambda i katalizatora, przy tym może nie wchodzić w tryb pracy kiedy sondy lambda rządzą (ciągle wydaje mu się że jest na rozruchu).

Ogólnie, przesunięcia czy uszkodzenia statyczne czujników czy wejść na EECIV to jedno, bo i zdiagnozować łatwo i komp to próbuje wyłapać (choć z tego co ludzie po Internecie piszą, to z tym przechodzeniem na wartość domyślną po uszkodzeniu czujnika bywa różnie :? np. czujnik ewidentnie zwalony, w komputerze zapisany błąd, ale zachowuje się, jakby jednak próbował do tego zwalonego czujnika się dostosować, to dotyczy nie tylko ACT/ECT ale też MAPa), ale jak coś impulsowo czy dynamicznie w wąskim zakresie się pier... , to możliwe są wszelkie cuda, a zdiagnozowanie, przy tak skomplikowanym układzie i tylu czujnikach, jest naprawdę trudne.

To są bardzo zgrubne opowiastki, ale mam nadzieję że ci się na coś przydadzą.

Odpowiedz do tematu