$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - uszkodzona elektryka prośba:(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uszkodzona elektryka prośba:(
Autor Wiadomość
piotr biały
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:01   uszkodzona elektryka prośba:(

Witam,to moj pierwszy post nie znalazłem jednak gdzie sie mogę przywitać.(mam nadzieje ze mi ktoś podpowie).mam duzy problem z mym Scorpio (wieloryb 97)a wiec,po wyjeciu kluczyków ze stacyki dalej paliły sie kontrolki na desce rozdzielczej,pomyslałem ze to skrzynki bezpieczników.Powiedziałem dla mojego brata o całej sytuacji i przyprowadził hmm "elektryka samochodowego"(pod moją nieobecność).Facet podobno poczyśćił skrzynki ale nie zapamietał jak idą kostki do skrzynek,przekażniki itp.skrzynki sam posprawdzałem są dobrze zrobione czyste,bez sniedzi itp.Dodam ze wiązki z przewodami były powiążane fabrycznie opaskami ale on wszystko pomieszał i porozpinał teraz nie wiem jak to trzeba złożyć .proszę o pomoc o jakiekolwiek zdjecia tych dwóch skrzynek góry i od dołu.Scorpio jezdziło i zapalało bez problemów,nawet kiedy po wyciągnieciu kluczy kontrolki sie paliły.a teraz pali głowny bezpiecznik (mostkowy 80A).chciałem to poskaładąć i nic jeszcze wiekszy bajzel .z góry dziekuje komukolwiek kto bedzie chciał mi pomóc Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez piotr biały |31 Sie 2008|, 2008 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:08   

Witam tu mozesz się przywitać na poczatek http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=76 a tak swoją drogą to do jakiego elektryka oddałes auto w białym ??

piotr biały
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:15   

witaj to brat przyprowadził tego elektryka ,podobno pracuje w KPKM.ale co to za elektryk który nie potrafił tego poskaładać.moze kogoś polecisz?jakiegoś dobrego elektryka w Białymstoku znajde? a i dziekuje za link

kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:23   

ja osobiscie nie bylem u niego ale duzo dobrego onim slyszalem na ul. tysiaclecia pisze na szyldzie auto elektryk tylko yam trzeba z 2 tyg. wczesniej sie umawiac bo kolejki ma ze cho cho . :)

piotr biały
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:28   

Tak wiem gdzie to jest.tez słyszałem o nim same dobre rzeczy ,mimo wszystko dzieki .ps.ma ktoś moze zdjecia tych skrzynek bezpieczników ?albo wie gdzie je mozna znależć.?

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:32   

A instrukcję obsługi auta masz? :D

Otwierasz maskę i na podszybiu tam gdzi mniej więcej jest mechanizm wycieraczek po lewej i prawej są takie właśnie czarne skrzynki . Są tak pięknie umiejscowione że woda leci na nie i od spodu też podmywa .

Po drugie jak mieszał kablami w komorze silnika to ... one też są do wymiany . Nie że zepsuł ... tylko dobił umierającą izolację . Ot tyle .

W sumie to '97 to teoretycznie kable mogą być ok .
Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |31 Sie 2008|, 2008 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

piotr biały
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:44   

literatury technicznej na temat scorpio nie mam.kable są o dziwo w super stanie ,skrzyniki są juz gdzie powinny być tylko tkwi problem ja to podłaczyć. juz mam zdjecia skrzynek bezpieczników z góry tylko teraz jak to podłączyć od dołu brakuje mi fotek rozmieszczenia kośći w skrzynkach .niektóre kośći wejdą tylko w jedno miejsce poprzez swoją budowę.a reszta ,nie chche nic pomieszać i narobić jeszcze wiecej komedii

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:54   

Wtyczki są oznaczone kolorami
Powinny być wpinane tak aby w każdym rzędzie był jeden kolor
Trochę Ci to zajmie , ale da się do tego dojść
Nie wciskaj wtyczek na siłę !!!!
Każda ma swoje prowadzenie :)

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:54   

piotr biały napisał/a:
literatury technicznej na temat scorpio nie mam.kable są o dziwo w super stanie

Czyli w poliftach jednak poprawili kablownię .Szukam polifta jakby co .

Teoretycznie nie da się wtyczek pomylić bo są tak wykonane . W dziale warsztat albo tu poszukać opisów remontu .

piotr biały
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 12:57   

oki dzieki bedę starał sie to zaraz poskładac do kupy .niby mozliwośći nie ma pomyłki kostek ale wolę byc pewny ....pozdrawiam

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 14:21   

jak pali ci bezpiecznik mostkowy 80A to snaczy ze pomyliłes podstawki pod przekazniki w duzej skrzynce, te 2 zolte. One sa opisane R4 i R5 i musza byc na swoich miejscach, odwrotnie wlozone daja taki skutek.

Kostki od dołu ida rzedami kolorow, jak skrzynka jest na aucie, patrzac od spodu, na dole czarne, potem białe potem zielen a na koniec niebieski, dlugosci kabli raczej nie pozwola wetknac inaczej. Wciskac bez siły, to nie pomylisz, wtyczki kluczowane maja sie wsunac i zatrzasnac.

http://tinyurl.com/qhaqjsk
Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |31 Sie 2008|, 2008 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 14:50   

Rafał A.(antek) napisał/a:

E tam zaraz poprawili :)
Nowsze są po prostu i pojazd ma pewnie mniejszy przebieg ( przynajmniej w jeździe miejskiej ) :-d

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |31 Sie 2008|, 2008 15:11   

ford2fast, widze ze wiesz lepiej niz inni i fabryka. Poprawili bo szly wiazki od innego producenta.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |1 Wrz 2008|, 2008 09:44   

wtyczki wkłądaj lekko, to nie pomylisz. na siłę można podłączyć inaczej.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |1 Wrz 2008|, 2008 09:56   

gufer-posepny napisał/a:
polift jest młodszy dlatego kablownia wygląda nieco lepiej, dojdzie do wieku przedliftów to też się posypie. Niby zmienili producenta ale nadal nie jest to tak jak być powinno.

Odpowiedz do tematu