|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Dziwna praca pedału gazu |
| Autor |
Wiadomość |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2008|, 2008 20:35 Dziwna praca pedału gazu
|
|
|
| Mam do Was pytanko. Jechałem samochodem, który ma dziwną pracę pedału gazu, tzn. do połowy zakresu ruchu pedału jest on bardzo luźny i żadnej reakcji przepustnicy, dopiero od połowy do końca jest twardy (nawet za bardzo według mnie) i przepustnica reaguje. Facet ma założony stożek, z racji faktu że przymierzam się do kupna poprosiłem kolesia o usunięcie tego defektu, teraz koleś twierdzi że jest ok i przyczyną był właśnie stożek, twierdzi że założył oryginalny filtr i wszystko jest git z pedałem gazu i reakcją przepustnicy. Czy możliwe aby stożek tak wpływał na pracę pedału gazu? Bo coś mnie się wierzyć nie chce. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |25 Sie 2008|, 2008 20:47
|
|
|
I słusznie , że nie wierzysz
Nie ma takiej opcji |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2008|, 2008 20:55
|
|
|
No właśnie też uważam, że to jest problem z pracą samej przepustnicy lub linki gazu. Koleś jednak twierdzi, że założył oryginalny filtr i pedał pracuje lekko w całym zakresie skoku i przepustnica reaguje od samego początku skoku pedału. Może faktycznie stożek był lipnie założony i gdzieś haczył o linkę gazu.
Jak komuś to jeszcze pomoże w wydaniu opinii to jest to Opel Tigra 1.4 16V EcoTec. |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 08:20
|
|
|
| Jeżeli jest dostęp przy silniku to paluchem zobacz jak chodzi przepustnica, spokojnie powinieneś wyczuć różnicę w oporze i takich tam co w efekcie pozwoli określić czy jest to defekt przepustnicy czy może np linki lub jakiegoś mechanizmy przy pedale przyśpiesznika. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 10:00
|
|
|
| być może tylko linka była źle wyregulowana |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2008|, 2008 07:16
|
|
|
| Jechałem jeszcze dwoma innymi Tigrami i okazuje się, że w pozostałych było podobnie (tylko luźny skok pedału gazu był mniejszy). Najprawdopodobniej "ten typ tak ma", albo jakaś wada konstrukcyjna w tych zakresach roczników, objawiająca się po kilku latach użytkowania. Dzięki za podpowiedzi. |
| Ostatnio zmieniony przez rufus-1975 |28 Sie 2008|, 2008 07:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |