|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Sucha miska olejowa do BOA |
| Autor |
Wiadomość |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sie 2008|, 2008 19:33 Sucha miska olejowa do BOA
|
|
|
Hi,
czy ktos kiedys spotkal sie z takim tematem ? poszukuje jakiegos rozwiazania, bo mam za malo miejsca na miche olejowa |
|
|
|
 |
Orzel666 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sie 2008|, 2008 18:27
|
|
|
zewnętrzna pompa wystrugana z alu z trybami wystruganymi własnoręcznie dla wymagających albo przeróbka jakiejś istniejącej w obudowę własnej konstrukcji
produkcja w wersji minimum jeden dzień roboty
najlepiej zrobić zewnętrzną dwusekcyjną i wywalić oryginalną
jedna sekcja pompuje olej na silnik a druga ściekający olej z powrotem do zbiornika
sekcja wyciągająca olej z michy powinna być deczko większa - wyższe koła zazwyczaj żeby silnika nie zalało
pędzić paskiem od altka - w razie jakby pękł albo za luźno chodził zapali się więcej czerwonych lampek i nie idzie nie zauważyć
poszukam może mi została jedna taka customowa zewnetrzna |
|
|
|
 |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2008|, 2008 13:10
|
|
|
Hi,
chetnie przyjrzalbym sie jak ten twoj pomysl wyglada, bo mnie to dosc mocno interesuje. A co z miska ? jakas przerobka istniejacej, czy na CNC dac, zeby zrobili nowa ? Jak ogladalem taka miche do zetec'a to ona miala jakis dziwny system kanalikow, wlasciwie to taki pucek aluminium byl z kanalikami bardziej, a nie jak miska. Masz jakies zdjecia moze, albo koncepcje skad taka pompe zaadoptowac ? cos od hydrauliki silowej ? tylko to wydajnosci trzebaby znac, bede wdzieczny za kazde info. |
|
|
|
 |
Orzel666 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2008|, 2008 15:31
|
|
|
miska wygląda mniej więcej jak normalna tylko płytsza
musi mieć zagłębienie w jednym miejscu w którym będzie smok pompy i tam będzie się zbierał olej
króciec od smoka możesz umieścić w ściance miski
możesz przerobić oryginał albo ustrugać od podstaw - zależnie od posiadanej kasy i chęci
a pompe możesz zaadoptować z jakiegokolwiek samochodu
w większości aut są normalne pompy zębate
wyciągasz swoją i patrzysz jakie ma zęby
sekcja pompująca olej na silnik musi być taka sama albo deko większa - możesz wykorzystać oryginalne tryby
sekcja wyciągająca olej z michy powinna być z 10% większa - najlepiej tryby takie same tylko wyższe
idziesz na najbliższy szrot z którym masz dobre stosunki i grzebiesz aż coś się znajdzie
można dorobić tryby ale to kłopotliwe, drogie i nikt nie umie
trzeba tylko dorobić obudowę - to akurat każdy ci zrobi na wzór oryginału tylko z napędem na pasek
obudowa to prosty kawał alu z dziurami pod tryby w odpowiednim rozstawie i kanalikami - sekcja tłocząca na silnik powinna mieć zawór przelewowy jak oryginał
pozostaje dorobić zewnętrzny zbiornik z w miarę szczelnym zamknięciem i wpiąć się w oryginalną magistralę olejową w silniku |
|
|
|
 |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sie 2008|, 2008 11:56
|
|
|
Hi,
brzmi bardzo prosto, tylko mam obawy czy jestem w stanie taka rzezbe samodzielnie zrobic. masz moze jakies fotki, robiles cos takiego ? chetnie bym to skonsultowal, daj jakis namiar na siebie na PW prosze.
mysle, ze zaczne od byle jakiej pompy ze szrotu, zeby zobaczyc jak takie cos w srodku wyglada, bo nigdy nie otwieralem zadnej pompy olejowej.
a co jesli przedobrze i za duze cisnienie bedzie dawala ? |
|
|
|
 |
Orzel666 [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sie 2008|, 2008 14:20
|
|
|
do tego masz zawór upustowy w pompie żeby z ciśnieniem nie przesadzić
konstrukacja jest prosta jak budowa cepa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_z%C4%99bata
korpus można zrobić 3-częściowy - jedna część z otworami wytoczonymi na wylot i dwa płaskie dekle
dwusekcyjna analogicznie składa się z 5 czesci - dwóch korpusów, dwóch dekli na końcach i jednego pośrodku
do wykonania takiego czegoś wystarczy zwykła frezarka i dwie godziny pracy
wszystko musi być w miarę precyzyjnie wystrugane żeby nie gubiło ciśnienia
jak rozbierzesz swoją będziesz wiedział jak to wygląda
sekcja wysysająca olej z michy musi być większa żeby silnika nie utopić
koła zębate mają znormalizwana wysokość - moduł się toto nazywa
jak znajdziesz koła z taka sama liczbą zębów i takim samym modułem różniące się wysokością masz drugą sekcję do pompy
co do namiarów to tylko gg i do tego rzadko bo mam tu aktualnie straszny młyn |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Sie 2008|, 2008 13:24
|
|
|
wachacz, miskę możesz rzeźbić od zwykłego 2.9 bo tam jest stalowa i można toto ciść, spawać itd jak się chce, w BOA jest z ALU i przeróbka tego robi się problematyczna a micha od 2.9 czy 2.4 12V6 siądzie do boa bez problemu - w końcu dół tych silników jest taki sam |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Orzel666 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2008|, 2008 20:39
|
|
|
tigi chińskie tanie, można sobie kupić do takich chałupniczych robót
zreszta chyba każdy ma przynajmniej jedna spaware w domu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |