|
[silnik] Praca na beni |
| Autor |
Wiadomość |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 20:48
|
|
|
... no to przynajmniej wymiana jest prosta |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 21:53
|
|
|
| no... ja myślałem, że wszystkie DOHC-e z wtrskiem miały pompę w zbiorniku... |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 22:05
|
|
|
No wiec ja Cie sprostuje Speedo. Moj 89 ma pompe zewnetrzna. Ostatnio nawet byl moj pos o tym ze mocowanie przerdzewialo i pompa doznala lewiatacji 2 cm nad ziemia.
Panowie mam wieeeelka prosbe. O ile naturalnie nie bedzie to dla Was klopotem lub brakiem checi co rowniez bedzie dla mnie usprawiedliwione z uwagi na wypoczynek. Ale jesli mielibyscie chcec to czy przeprowadzicie mi diagnostyke na zlocie ?? Chodzi o te lambdy i tak dalej.
Mam chec (moze nawet jutro) zdemontowac wtryski i na noc namoczyc je w benzynie (chyba ze jest cos lepszego do ich delikatnej regeneracji). Mam nadzieje ze je choc troszke zregeneruje bo przez ostatnich jakies 350 tys km nie byly ani razu uzywane. Prosze tylko o jakies info odnosnie demontazu. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 22:14
|
|
|
No pewnie, że się pobawimy kabelkami
Chętnie pomogę, ja odpoczywam przy takich pracach
| Cytat: | | Prosze tylko o jakies info odnosnie demontazu. |
... wysłałem Ci na maila 1-wszą część książki (silnik) do Scorpio, którą przygotował Zbyszek ( a zrobił to SUPER ! ) |
|
|
|
 |
Walcker [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 23:49
|
|
|
Co do sondy lambda to u szwagra bo cały czas piszę o jego 2,9 V6 automat sonda jest trójprzewodowa. Wspólna masa jedno grzanie i sonda. Co do kolorów kabli to szwagier kupił nówkę ale tzw uniwersalna więc z kolorami może być różnie. W jego przypadku masa jest czarna jeden kabelek jest biały a drugi jest biały z czarnym paskiem i już nie pamiętam co jest co ale idzie to wybadać.
Co do wtryskiwaczy to tak: wymonowaliśmy je i było w nich pełno syfu ( mają takie sitka) bo poprzedni właściciel niemiec chyba zapomnial że isnieje takie coś jak filtr paliwa. Po wyczyszczeniu ich okazało się że jeżeli podaliśmy ciśnienie przez gumowy wąż (około 0,25 MPa już nie pamiętam ale ma być takie jak ciśnienie paliwa) to okazało się że przy zamkniętym zaworze czyli niezasilonym prądem wtryskiwaczu ów wtryskiwacz ciekł czyli był padnięty. Oczywiście wcześniej nakapaliśmy troszkę benzeny do niego. Kipiliśmy używki od takiego gościa co sprowadza z niemiec. Ale trzeba uwarzać aby nie były zardzewiałe. Nie weim czy to prawda ale myślę że tak że jak wtrysk jest nie używany to się psuje. Dla zainteresowanych jeszcze dodam że przy takim sprawdzanu jeśli okazywało się że wtrysk nie cieknie to podawaliśmy mu napięcie i pryskał odpowiednią mgiełką paliwa. To znaczyło że jest dobry. Właśnie takie zamontowaliśmy i jak narazie git |
|
|
|
 |
Walcker [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Maj 2005|, 2005 23:52
|
|
|
| Wymonotowanie wtrysków jest w iarę proste przynajmniej ja nie miałem za wiele problemów. O ile pamiętam wspomagałem się książką. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 00:48
|
|
|
Speedo moj Smoczus jest z rocznika 89 jak pamietam jakos z polowy wic na bank nie z konca 89. Nie wiedzialem ze jak mowiles o roczniku 89 myslales o 01.01.1990. Jesli tak to oki - zwracam honor.
Jutro pobawie sie wtryskami.
Wybaczcie mi ale jestem w stanie zaaajebistej niewazkosci wiec moge sie mylic czasami...
Troche Ci wyedytowalem posta bo zes troche "czeskich błedow" narobił
Pershing |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 05:57
|
|
|
Adam, coś znów pomyliłeś.
Napięcie przy lambda 1 powinno wynosić 0.5V!!!
Przy 1V miałbyś super ubogą mieszankę.
Zakres napięcia masz zazwyczaj od 0.2V do 0.8V. |
|
|
|
 |
kJoFoL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 08:08
|
|
|
Nie bede dochodzil kogo tu zacytuje bo juz nie pamietam
Skopiowalem sobie ten tekst do notatnika:
SONDA LAMBDA
miernik do stykow 2 i 4 w kostce polaczeniowej sondy oczywiscie proba na goracym silniku napiecie sondy ma sie zmieniac cyklicznie w zakresie 0,1-0,7v na biegu jalowym jezeli masz problem z identyfikacja kabli to wpiecia dokonaj pomiedzy czarnym a szarym przy okazji sprawdz podgrzewanie sondy a wiec pomiedzy dwoma bialymi przewodami po wlaczeniu samego zaplonu ma byc 12v a po rozlaczeniu wtyczki opor miedzy nimi okolo2-5 ohm
a jak masz sonde na trzy kabelki jak ja to nie ma szarego, który jest masą więc mase łykaj skądkolwiek |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 12:34
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | niestety Struna mylisz sie, pompa poleciala w zbviornik juz w roku 89 |
Mma rocznik 89 i pompę w zbiorniku. Silnik 2.4. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 13:12
|
|
|
| COSSY napisał/a: | Adam, coś znów pomyliłeś.
Napięcie przy lambda 1 powinno wynosić 0.5V!!!
Przy 1V miałbyś super ubogą mieszankę.
Zakres napięcia masz zazwyczaj od 0.2V do 0.8V. |
... co prawda, to prawda - dzięki za uwagę
Już poprawiłem |
|
|
|
 |
reniferek [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 16:25
|
|
|
Szanowni uzytkownicy tego forum i milosnicy aut z pod znaku niebieskiego owalu Od kilku dni staram sie uruchomic i poprawnie ustawic silnik 2.9 efi zaadoptowany do starszego modelu forda i wciaz pojawiaja sie nowe problemy. Na początku pojawil sie problem z zaplonem, co bylo wynikiem uszkodzenia modulu zaplonowego (prawdopodobnie podczas demontazu silnika) Aparat jest juz sprawny, i zgodnie z instrukcjami zainstalowany. Silnik zapalil ale co z tego jak nie pracuje tak jak powinien. Caly sie trzesie, czasem tak strzeli w rurki, ze az dzieci spadaja z trzepaka, przy gwaltownym wcisnieciu gazu strasznie sie dusi i co najbardziej mnie boli jest strasznie slaby. Postanowilem zczytac bledy z kompa i oto co wyszlo:
31 - elektroniczny przetwornik cisnienia lub jego obwod, za niskie napiecie
67 - wlaczona klimatyzacja lub dzwignia automatycznej skrzyni biegow w polozeniu "D"
85 - zawor elektromagnetyczny filtra z weglem aktywnym lub jego obwod
84 - uklad elektronicznego regulatora podcisnienia lub jego obwod
i teraz jak rozwiazac problem?
punkt 31 jesli dobrze rozumiem dotyczy czujnika ssania czyli map sensor. Czujnik ktory mam zalozony jest od sierry 2.0 DOHC z 92 roku, prawdopodobnie albo jest uszkodzony albo nie wspolpracuje poprawnie z tym komputerem.
kod 67 dotyczy napewno automatycznej skrzyni biegow, ktorej nie mam. Zastanawiam sie czy da sie ten temat ominac chociazby zwarciem zlacza odpowiednim rezystorem. I przy okazji jak wyglada ta wtyczka bo takich "luzem" to jest az 3
85- zawor elektromagnetyczny filtara z weglem ... zaworek jest, w rozmiarze podobnym do pudelka po kliszy i ma dwa wezyki takie jak do podcisnienia. Jesli dobrze kojarze to prosze o info jak to podpiac i gdzie.
84 - uklad elektronicznego regulatora podcisnienia lub jego obwod czy to silnik krokowy regulujacy obroty biegu jalowego??
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych problemow, z gory dziekuje |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2005|, 2005 14:01
|
|
|
Niestety poprzedni wlasciciel mojego Smoczusia przepadl bez kontaktu gdzies na wygnaniu za granica. Skontaktowalem sie z jego kolegami z Echo Taxi i podali mi warsztat gdzie on zawsze i tylko tam naprawial Skorpiaczka. Podjecalem pogadac z ciekawosci. Okazalo sie ze chlopaki mechesy znaja moje autko lepiej niz wlasna kieszen co mnie cieszy I teraz krotka relacja:
1. "Samochod masz zajebisty !! Az Ci zazdroszcze" - stwierdzenie kolesia i na bank nie ironiczne.
2. Pytam jak to mozliwe ze nie wciaga oleju ?? Koles mowi ze nie ma prawa. Ale po takim przebiegu -pytam ?? No tak ale olej zegar bo jak dobrze pamietam to 4-ty badz 5-ty silnik w nim jest i to w dobrym stanie. Kolo sam sie juz zagubil. Waski mial racje ze numery sa nabite
3. Skrzyna git i sprzeglo tez - choc kupil uzywane to w zajebistym stanie - koles wlasnie je montowal. Wiec podrzucanie tylu jak powoli cofam powinno byc spowodowane wywalona podpora walu - tak kolo stwierdzil.
4. To ze na beni dymi na niebiesko to nie wina wtryskow (i nie bierze oleju) tylko uwalone lambdy. Taka jego diagnoza - nie wiem czy sluszna ale mam nadzieje ze tak.
5. Generalnie powiedzial ze bardzo dobry zakup i powinienem byc z niego dlugo zadowolony.
A tak na marginesie to jeden z nich rowniez ma Scorpio. NIestety niema dostepu do netu wiec nie zagosci na forum ale obiecal ze jedzie z kumplem na zlot i beda kimac w aucie |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 00:12
|
|
|
| Moj Scorpiaczek dostal dzisiaj nowiutkie kabelki WN. Zakupilem kabelki za 75 zl (komplet) do V6 firmy JANMOR. Dzialaja i czuc roznice. Jedynie jaki maja mankament to zbyt krotkie przewody jednak bez problemu daja sie zamontowac. No i wtyki na swiece nie sa proste tylko zakrzywione. Jesli ktos ma potrzebe to moge zakupic i wyslac. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 11:29
|
|
|