$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zmiana głośników
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana głośników
Autor Wiadomość
Księgowy
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 10:57   Zmiana głośników

Witam, czy ktoś z was zastanawiał się nad zmianą tylnych głośników w sedanie. Myślę o czymś typu 6" x 9", ale oczywiście ford nie ułatwił nam zadania i dał ciała z fabrycznymi głośnikami i obudowami. Może ktoś zmieniał tylne głośniki i ma jakieś dośwadczenia w tym temacie.

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 11:34   

oj w sedanie nie wiem jak jest ale tam chyba jak sie nie myle to jest blacha i bedzie troche ciezko.ja mam liftbaka i mam tam pulke oklejona dywanem i to jakis plastik jest czy cos i dalem 6x9.w Grandzi tez chcialem sobie dziury zrobic i wstawic wlasnei 6x9 ale blacha bylai wogule malo miejsca wiec zrezygnowalem.

barroz
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 11:59   

ja w kombi mam ten sam problem ale dałem do zrobienia taki płaskowniki i do nich dokręce co będę chciał te orginalne wejścia na dłośniki to neporozumienie 8)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 13:44   

wszysko da sie zrobic. ja w buraku mialem glosniki 6x9cala mac audio i jakos xxxxx je tam upchnal. w ghii mam nadzieje albo,ze juz je zalozyl albo zalozy zaraz :wink: . wchodza w oryginalne fordowskie kosze i wygladaja jak seryjne kolumieniki. a pozatym dla chcacego nic trudnego w sierrce wycinalem z kolega wyzynarka i tez wlazly magnaty 6x9cala. i wszysko bylo super a sierra ma malutka polke ze na styk wlazly. tnie sie od dolu (ja musilem butle gazowa wyciagnac,zeby to zrobic).
pozdrawiaqm
maciek

Księgowy
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 13:51   

Nie wiem jak we wcześniejszych scorpio ale wieloryb ma tylne głośniki w jednym kawałku razem z obudową maskownicą itp. (wszysko zgrzane na ciepło, dodatkowo montowane tylko jedną śrubą (przykręcane od spodu jakby w środek magnesu głośnika), poza tym ford wyciął tak fantastyczne otwory w tylnej półce pod głośniki (zresztą tyko oni wiedzą po co takie wielkie), że zasłonić je maskownicą od głośnika 6 x 9 będzie niesamowicie trudno.

barroz
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 14:00   

są na rynku głośniki infinity specjalnie do Forda ale cena ok 300zł powala :?

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |28 Maj 2005|, 2005 13:13   

Witam
Mowicie ze ford dal ciala?? to ogladnijcie jak wyglada montowanie glosnikow w mietku w124 :lol: :lol: :lol: mozna pasc ze smiechu nic poza fabrycznymi rozmiarami nie pasuje nic absolutnie usmialem sie jak norka jak zobaczylem te miejsca montazowe w drzwiach z tylu z profilowana pod reke oslona i z przodu na podszybiu :lol: :lol: nie jest zle Panowie troche inwencji :wink:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2005|, 2005 08:54   

no wieloryba fakt nie ogladalem jezeli chodzi o glosniki ale w mk1 tez sa wkrecane na 1 srube od spodu w magnes. a cena 300zl? za sztuke to moze i drogo ale za komplet?? zupelnie normalna cena wedlug mnie scorpio to nie golf albo audi(w mojej bylej pracy stoi coupe i ma w tylnej polce 12 albo 14 glosnikow)w ktore pakuje sie buszmeny :lol: albo inne cuda za 10 zl.
pozdrawiam
maciek

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2005|, 2005 09:05   

Dla mnie tylne głośniki są wystarczające w sedanie, wystarczy dobre radio, jeżeli fabryczne to Ford 7000 przynajmniej.

barroz
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2005|, 2005 11:46   

COSSY napisał/a:
Dla mnie tylne głośniki są wystarczające w sedanie, wystarczy dobre radio, jeżeli fabryczne to Ford 7000 przynajmniej.

moje głośniki z tyłu były orginalne i już ledwo zipały mam troszke inne zdanie od ciebie w tej kwesti uważam że jak masz lepsze głośniki to nawet z "gorszego" radia da się coś wyciągnąć 8) jak masz słabe głośniki to można radio nawet za 5tyś kupić i będzie padaka

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2005|, 2005 17:01   

Mam co prawda MK1, ale jak dla mnie seryjne głośniki grają bardzo ładnie - może nie ten bas co w JBLkach, ale bardzo przyzwoity, czysty dźwięk pomimio upływu czasu.

Generalnie do całości nagłośnienia to zmieniłem u siebie tylko seryjnego forda-kaseciaka na low-brandowego (niestety kasa....) mp3 i dodałem kawał tuby ze wzmacniaczem do bagażnika :mrgreen: . Na razie hula i jestem bardzo zadowolony :D .

monter
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2005|, 2005 22:21   

Ja tez mam oryginalne glosniki z radyjkiem CD JVC 4x45W i jest super. Brak basu wiec w przyszlosci tylne glosniki zamienie na jakies niskotonowe o tej samej srednicy (jak sie nie myle to 13''). Niestety przez wielka butle od gazu oraz koniecznosci wozenia wozka dla synka nie moge wstawis subwoofera.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2005|, 2005 22:48   

Jak na moje ucho jakosc dzwieku oryginalnych glosnikow pozostawia sporo do zyczenia, jednak z uwagi wlasnie na to ze musialbym ciac blache, darowalem sobie ich wymiane. Wrzucilem tube basowa, wzmacniacz, radio na mp3 i tyle. Moze kiedys znowu mnie natchnie na zmiany ale i tak nie wiem czy odwaze sie go pociac.

awb
[Usunięty]

Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 22:05   

wystarcza oryginaly ale trzeba odpowiednio zestroic radyjko mmmk slyszala jak to gra na oryginalach a z przerobka nie ma problemu za 7 do 15 zeta sa do kupienia specialne naby z ala plastiku przykrecasz do dechy wkrecasz w nie glosnik i montujesz kratkie wszystko pasuje wyglada ladnie i nic nie widac tylko glosnik jest wyzej o jakies 0.7 cm polecam

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 22:16   

no to jak zwykle naklamalem,. do ghii moje mac audio nie wleza. mam elektryczna kanape i ona chce je zgilotynowac :cry: . musze zalozyc inne. znaczy xxxxx juz zalozyl ale to nie mac audio :( .
pozdrawiam
maciek

Odpowiedz do tematu