|
EGR - pomocy! |
| Autor |
Wiadomość |
Waleczny [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 20:46 EGR - pomocy!
|
|
|
Cześć Wam, odebrałem auto od gazownika (założyłem sekwencję Dream XXI N) ale najgorsze było na końcu. Gazownik stwierdził,że urwała się jakaś rurka w EGR i auto chodzi głośno i straciło moc. Stwierdził,że muszę z tym jechać do ASO Forda.
K..wa, wydałem ostatnia kasę na instalkę i teraz muszę szukać ASO, gdzie za samo oddychanie płaci się dużą kasę. Poradzcie,co moge zrobić, podobno nie można ustawić parametrów instalki dopóki nie naprawię tej rurki. Ma łączyć czujnik z kolektorem wydechowym. Czy mieliście już taki problem, pomóźcie mi proszę.Z góry dzięki bardzo za pomoc i radę. |
|
|
|
 |
fructon [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 21:17
|
|
|
| po pierwsze to gazownik powinien to naprawic jak zepsul po drugie nie wiem o ktora rurke chodzi moze da sie ja naprawic np pospawac po trzecie trzeba to zrobic bo prawdopodobnie bedzie falszowalo wskazania lambdy wiec jedz do jakiegos mechanika niech zagladnie moze cos poradzi bez wizyty w serwisie forda |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 21:28
|
|
|
... a może da się skleić ?
... jedna mała porcja poxiliny... :)) |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Waleczny [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 22:01 EGR - pomocy! PartII
|
|
|
Znalazłem na stronie http://www.fordscorpio.co.uk/egr.htm ciekawy rysunek, gdzie chyba zlokalizowałem uszkodzona rurkę.To jest ta dochodząca od dołu z dwoma małymi bocznymi rurkami. I to gówno unieruchomiło mi auto! Co można teraz z tym zrobić?
Spawać,skleic poxyliną? Pomóźcie, bo mnie szlag trafi! |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 22:20
|
|
|
No jasne... najpierw dokładnie wyczyść, powierzchie styku, sklej cyjanopanem, a na zewnątrz zrób wzmocnienie poxyliną. To działa ! |
|
|
|
 |
Waleczny [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 22:33 EGR - pomocy! PartIII
|
|
|
Na razie idzie dobrze. Ale jak się tam dostać? Czy można sie tam dostać od spodu?
Nawet nie wiem co dalej przy założeniu ,że uda mi się skleić tą rurkę. Jakwyprowadzić auto ze stanu awaryjnego? Czy można zrobić bez problemu jakiś reset? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 23:12
|
|
|
| a z czego jest ta rurka? guma, plastik? moze sie da wcisnac w srodek kawalek metalowej rurki i tak zlaczyc? A co do stanu awaryjnego, złacz i odpal, moze sam wyłaczy stan awaryjny jak poczuje EGR z powrotem, a jak nie to niech koeldzy pomoga ja nie wiem czy mozna tam kasowac poprzez dopiecie klemy |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 23:21
|
|
|
Powinien zadziałać normalnie.
Jeżeli nie, to : odłącz klemę, włącz zapłon, światła... odczekaj 10 min. wyłącz zapłon, światła, przykręć klemę ... |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 23:54
|
|
|
Waleczny masz problem bo ta rurka jest metalowa lub miedziana już nie pamiętam a odkręcić ja ciężko(dojście do dupy).
Pojedz do gazownika który ci to robił i niech kombinuje debil jeden, odkręcił kolektor a nie pomyślał że z tył u jest EGR i napewno ułamał bo próbował wyjąć na chama też to kiedyś mniałem ale postraszyłem kolesia ceną tego ustrojstwa i szybko mi to zrobił.Tłumaczył się tym że odkręcił kolektor i coś mu cięszko szło więc pare ruchów szarpnął i zeszło tylko był bardzo żdziwiony i nawet nic mi nie powiedział dopiero jak odpaliłem i samochód zaczął chodzić jakby był beż kolektorów to się przyznał do wszystkiego.
Osobiście bym niedarował partaczom niech zapłaci z własnej kielni to się nauczy na przyszłość czemu masz sam to robić w końcu samochód oddałeś w dobrym stanie. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |24 Maj 2005|, 2005 08:16
|
|
|
| Cytat: | | Osobiście bym niedarował partaczom niech zapłaci z własnej kielni to się nauczy na przyszłość czemu masz sam to robić w końcu samochód oddałeś w dobrym stanie |
Popieram w 100%
Niech się mechaniory w końcu nauczą kultury (technicznej też) |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |24 Maj 2005|, 2005 09:11
|
|
|
| miałem do czynienia tylko z 2 gazerami, którzy mieli pojęcie o zakładaniu instalki. Więcej (a na gazie śmigam od 94 roku) nie słyszałem. A poważnie to sprubuj ja naprawić przy pomocy kitu do tłumików. Poxilina może się stopić. |
|
|
|
 |
Jimbo [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2005|, 2005 09:20
|
|
|
Z jednej strony powinien to być problem gazownika, chyba że zapłaciłeś mu już za usługę. To on powinien wymienić tą część i naprawić usterkę.
W ostateczności spróbuj naprawić poprzez sklejenie pozostałości, a jeżeli nie będzie nic z tego wychodziło, to pozostaje zakup uzywanej części. Niedawno na alegro pojawił się silnik coswortha z uszkodzonym rozrządem, sprzedjaący z okolic Wrocławia. Jak będziesz potrzebował namiar to postaram się go odszukać. Facet przywiózł wielorybka na części i poprzez alegro rozprzedawał go zainteresowanym. |
|
|
|
 |
tomi503 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Maj 2005|, 2005 21:21
|
|
|
Napisz konkretnie co potrzebujesz bo to całe ustrojstwo składa się z rurki i bączka podciśnienia i do tego jest dokręcana jeszcze rurka która niepamiętam gdzie idzie ale mam to jakbyś potrzebował to wal na 0880113736 lub na GG 6861342 albo na PW. Co do ceny to napewno się jakoś dogadamy. Jakby ci się niechciało pruć do krakowa tzn. 30km od krakowa to mogę wysłać za pobraniem.
Ps. oczywiście mowa tu o cosworcie wielorybku |
|
|
|
 |
Waleczny [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 10:56 EGR-wielki finał
|
|
|
| Dzieki Wszystkim za pomoc i dobre rady.Dostęp jest niemożliwy bez opuszczenia skrzyni z dołu i zdjęciu kolektorów z góry. Ale po 5 godz się udało. Za wszystko zapłaci oczywiście gazownik.Brak EGR to była tylko przygrywka boauto się rozlegulowało na benzynie i teraz źle chodzi i na benzynie i na gazie.Jest słabe,falują obroty. Co teraz regulacja na bezynie i komputer gazowy sam sie nauczy ustawień czy jeszcze cos innego powinienem zrobić? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: |27 Maj 2005|, 2005 12:00
|
|
|
| olej sobie ten egr! zaślep w kolektorze dziurę i odepnij złącze od modułu EGR. to wszystko służy tylko do tego by obniżyć emisję NOx. |
|
|
|
 |
|
|