|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Uszczelki pokryw zaworowych w BOA |
| Autor |
Wiadomość |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 11:59 Uszczelki pokryw zaworowych w BOA
|
|
|
Witam,
poszukuje informacji na temat uszczelek pod pokrywki zaworowe do silnika BOA (cosworth mk1). Z tego co udalo mi sie ustalic, to taki element nie wystepuje i uszczelki sa integralna czescia pokryw zaworowych, wiec po otwarciu pokryw nalezy zakupic nowe wraz z uszczelkami. Czy moglby mi ktos potwierdzic ta informacje, ewentualnie jesli to nieprawda, wskazac, gdzie moge kupic takie uszczelki ?
Jesli temat byl poruszany, to przepraszam za zasmiecanie forum, ale poswiecilem troche czasu na szukanie i nie odnalzazlem. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:36
|
|
|
| wachacz napisał/a: | | Z tego co udalo mi sie ustalic, to taki element nie wystepuje i uszczelki sa integralna czescia pokryw zaworowych, wiec po otwarciu pokryw nalezy zakupic nowe wraz z uszczelkami. | to prawda, koszt dekli z uszczelkami powali Cię na kolana. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:37
|
|
|
| Struna napisał/a: | | to prawda, koszt dekli z uszczelkami powali Cię na kolana. |
nie dosć że powali to juz od początku roku są niedostępne..... Trzeba dłubać samemu |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:38
|
|
|
| może w jakimś magazynie zalegają jakieś ostatnie sztuki, ale tak czy owak i tak mają zaporową cenę. |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:41
|
|
|
| Struna napisał/a: | | może w jakimś magazynie zalegają jakieś ostatnie sztuki, ale tak czy owak i tak mają zaporową cenę. |
możliwe.. ale jak ja pytałem w lutym czy w marcu, to chłopaki z ASO szukali po magazynach
choc tak czy siak sam se zrobiłem i jak narazie jest git... po za innym dziadowskim wyciekiem... zapewne jak mówiłeś spod uszczelki napinacza...ale dojrzeć dokładnie nie mogę z góry... trzaby na kanał - a tego brak |
|
|
|
 |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:43
|
|
|
rozumiem zatem, ze nalezy przeprosic stare uszczelki i je sumiennie wkleic spowrotem na miejsce, albo dorobic uszczelki ... malo ciekawa perspektywa.
Fakt, zdziwilo mnie przy otwieraniu, ze ani na koronie, ani na deklu nie ma wyfrezowanego rowka, w ktorym umieszcza sie uszczelke i to, ze srub jest dosc malo jak na uszczelke korkowa. No nic, cos musze wymyslec, bo to niemozliwe, zeby nie dalo sie zrobic, najwyzej przykleje je na silikon ;]
A moze ktos to otwieral i skladal ? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:43
|
|
|
| Oli, bedziesz na zlocie ? to oblukamy |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:44
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Oli, bedziesz na zlocie ? to oblukamy |
hmmm, domku z wanna nie ma.... |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:52
|
|
|
no co Speedziu... mnie tam wanna lata... ale żona piszczy że dzieci nie umyje... |
|
|
|
 |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:54
|
|
|
Dwa lata temu miedzy kwietniem a lipcem uzywalem to wspaniale auto. Kupilem je wlasnie dla napedu, ktory probuje zaszczepic do repliki auta. Oczywiscie MT75, tarcza zdaje sie od Transita i wysprzeglik hydrauliczny od mercedesa.
przy podlaczaniu tego wszystkiego znalazlem w przewodzie odpowietrzajacym korone sporo piasku. Troche mnie to zmartwilo i otworzylem dekle, tymbardziej ze dawno temu juz kupilem uszczelki pod pokrywki. Dopiero przy skladaniu sie zorientowalem, ze te uszczelki sa zupelnie inne i nie pasuja nic a nic, pomimo opisu na opakowaniu, ze to do BOA (Ajusa).
Prosze o wskazowki, ewentualnie jak ktos ma rysunki uszczelek do wyciecia to bede wdzieczny za udostepnienie. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 13:57
|
|
|
| wachacz napisał/a: | | Dopiero przy skladaniu sie zorientowalem, ze te uszczelki sa zupelnie inne i nie pasuja nic a nic, pomimo opisu na opakowaniu, ze to do BOA (Ajusa). | no tak, kolejny co sie dał naciąć na ajusę | wachacz napisał/a: | | Prosze o wskazowki, ewentualnie jak ktos ma rysunki uszczelek do wyciecia to bede wdzieczny za udostepnienie. | a to jak masz dekle zwalone to sobie posmaruj olejem i odciśniej na tekturce, będziesz mieć wzorzec do wycięcia. Na forum ktoś zrobił z korka dość grubego i ponoć śmiga bez zarzutu. |
|
|
|
 |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 14:01
|
|
|
prawdopodobnie nie jest to tanie i przyuszczam, ze nawet moze byc drozsze od dekli z uszczelkami (chyba okolo 2000 za pare w ASO)
no nic, bede musial przeprosic stare uszczelki , a te do gniazd na swiece faktycznie dociac z czegos. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 14:02
|
|
|
| wachacz napisał/a: | | a te do gniazd na swiece faktycznie dociac z czegos. | to do gniazd ci nie pasuje kawałek z ajusy ? |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 14:07
|
|
|
| pod swiece wkleić oringi o odpowiedniej średznicy... przekrój okrągły... nie "wypaczy sie i nie odkształci tak jak o przekroju prostokatnym... |
|
|
|
 |
wachacz [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 15:50
|
|
|
pomysly ok, dzieki za podpowiedzi, dam znac jak to wyszlo, moze uda mi sie uratowac stare uszczelki.
[ Dodano: 2008-05-12, 15:52 ]
| Struna napisał/a: | | [ to do gniazd ci nie pasuje kawałek z ajusy ? |
niezupelnie, sa troche inne, te, ktore kupilem, obojetnie z jakiego sa silnika, sa znacznie blizej siebie , moznaby je rozciac i montowac osobno, ale nie wiem, czy nie maja takiego "grzbietu" do montazu w wyfrezowany rowek jak te pozostale uszczelki.
Obadam sprawe dokladnie i cos wyrzezbie.
[ Dodano: 2008-05-12, 15:54 ]
| Speedo napisał/a: | do gniazd z ajusy nie podpasuja czasem? sprawdz
w aso pokrywa jedna kosztuje 2550pln |
to powiem szczerze, ze chyba taniej byloby zlecic dorobienie pokryw na CNC i wtedy mozna juz sobie zrobic dowolne kombinacje |
| Ostatnio zmieniony przez wachacz |12 Maj 2008|, 2008 15:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |