|
4 robi "a kuku" |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 12:27
|
|
|
| up |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 12:37
|
|
|
| Nie ma albo jest z włacznikikem razem. odkrecic silikon zakrecic. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 15:06
|
|
|
No więc wymiana na MSB trwa, zalożyłem już zamach i sprzęgło, oraz zamontowałem pedalstwo (to jak dotąd było najbardziej upierdliwe, kamasutra nie przywiduje takich pozycji jakie trzeba wykonywać przy wymianie pedałów ), podłączyłem przewód hydrauliczny i wszystko jak narazie fajnie pasuje, serwo od automata także pasuje.
Na chwilę obecną szukam wału jednopodporowego od krokodyla, bo jak pisał kiedyś WTOM taki będzie pasował bez przespawywania mocowania jednej z podpór. Poprostu kasta wieloryba manuala ma tuż za skrzynią mocowania pierwszej podpory, a kasta wieloryba automata tych mocowań nie ma.
Teraz muszę jakoś podłączyć wiązkę skrzyni, a ponieważ z kabelkologii jestem cieńki to mam kilka pytań jak to wykonać.
1)
Mam dwie wiązki skrzyń, z automatu i z manuala.Czy mogę wykorzystać do MSB wiązkę z automatu po to aby pasowała ta duża wtyczka do gniazda umieszczonego w komorze silnika przy podłużnicy?
2)
Te małe trójkątne wtyczki od VSS (chyba od VSS??) (na foto mają nr 2) są w MSB i ASB takie same. Czy wystarczy tylko podpięcie tej trójkątnej wtyczki z wiązki ASB do gniazda skrzyni mt75 i będzie OK?
Oraz jeszcze jeden dylemat dotyczący wtyczek nr 1 występujących w obydwu wiązakch.
U mnie zarówno w ASB jak i MSB wtyczki te nie były podłączone. Od czego one są?
3)
Jak pisał kiedyś Adam_2000 światło cofania jest załączane w ASB TRS'em, do którego podpięta jest czerwona owalna wtyczka. Odpowiada za to kabelek koloru fioletowo-niebieskiego. Jak rozwiązać podłączenie tego kabelka? Czy poprostu odciąć tą owalną wtycznę od wiązki ASB i podłączyć do tego fioletowo/niebieskiego kabelka tą płaską wtyczkę od MSB? Jeśli tak to co z pozostałymi trzema kabelkami od tej płaskiej wtyczki MSB, za co one odpowiadają?
Czy wogóle koncepcja z wykorzystaniem wiązki od ASB jest słuszna? Czy też należało by to wykonać w zupełni inny sposób? |
| Ostatnio zmieniony przez Igi |3 Maj 2008|, 2008 15:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 01:49
|
|
|
pkt 1 mozesz
pkt 2 prostokatna wytczjka - sonda lambda powinna byc wpieta. trojkatne VSS, mozna wpinac 1:1
pkt 3 trzebaspojzec na schemat po co reszta kabelkow i do czego ida. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 23:32
|
|
|
OK, dzięki
A czy są gdzieś online schematy, abym mógł porównać wiązki ASB i MSB, bo np. na tej ruskiej stronce mi nie wchodzą schematy
Aha, jeszcze zrobiłem taki myk - wymieniłem taką krótką wizkę tempomatu zakończoną dwoma wtyczkami (wersja ASB) pod czujniki przy pedałach
na taką samą tylko zakończoną trzema wtyczkami pod czujniki pedałów pochodzącą z MSB (doszedł czujnik przy pedale sprzęgła) - jak myślicie, czy to wystarczy aby sprzęgło rozłączało temp? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 00:36
|
|
|
| + czujnik na sprzeglo, wystarczy. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 08:16
|
|
|
| tak, tak, czujnik dołożyłem |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 09:05
|
|
|
| Igi napisał/a: | ... bo np. na tej ruskiej stronce mi nie wchodzą schematy
... |
To zamiast je otwierać spróbuj je ściągnąć na kompa. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 16:10
|
|
|
| a ja przepraszam ze sie wtrace w innej sprawie ale co moze byc przyczyna że dziwnie mi jakos jedzie fura na 2 biegu? jak np kick downem ja potraktuje przy wyprzedzaniu, to wbije 2 i tak trzyma chwile ta 2 ale wogóle praktycznie nie przyspiesza, dopiero po chwili wchodzi 3 i jedzie ale ta 2 ewidentnie za długo ciagnie, nawetpodczas rozpedzania bez redukcji, sory za OT |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 11:11
|
|
|
| blaz, jak dla mnie tak to napisales ze nie wiem o co chodzi. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 11:51
|
|
|
| o to że jak daje gaz do dechy na 4 i redukuje mi na 2 to ta dwójka wogóle praktycznie przyspieszenia nie ma, właczy sie 2 wejdzie powiedzmy na ok 4,5tys obr i tak trzyma chwile, i włacza 3 bieg. Wogóle 2 jako jedyna jakos za długo jest zapięta, przeciaga poprostu, inne biegi normalnie sie zmieniaja, nie wiem jak to inaczej wyjasnic |
| Ostatnio zmieniony przez blaz |7 Maj 2008|, 2008 11:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 11:54
|
|
|
| Znaczy, że dwójka się ślizga? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 12:52
|
|
|
tak jakby sie slizga, glownie jak depne i redukuje, cos podobnego jak jakis kolega napisal teraz w nowym temacie widzialem, cos o 2 biegu ze nie wchodzi, jakis zawor czy cos? nie znam sie na automatach |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 22:39
|
|
|
Koledzy TIS jest super - właśnie zaczynam go rozgryzać i chociaż wcześniej nigdy nie miałem okazji się tym posługiwać (gdzieś tam tylko w serwisach kontem oka widziałem) i choć jestem z elektryki/oniki i schematów lewy to powoli zaczynam kumać
Zdecydowałem, że jednak wykorzystam w całości wiązkę z manuala a jedynie zamienię tą małą zbiorczą wtyczkę od manuala na tą 40to ileś pinową od automata. Na chwilę obecną mam już rozpracowane gdzie w tej dużej wtyczce umieścić poszczególne piny wiązki manualnej poza jednym kablekiem od wtyczki Transmission Switch. Wszystko się fajnie zgadza, wtyczka Lambdy pasuje, wtyczka VSS pasuje i w zasadzie wtyczka Transmission Switch też pasuje, ale mam prośbę do kogoś kto w miarę kuma TISa, bo ja nie mogę wybrnąć.
Mianowicie - Do wtyczki Trans Switch (C807) przychodzi czarno/biały kabelek (91S-PF22) i nie wiem co za funkcję on pełni i gdzie go umiejscowić w tej dużej wtyczce od wiązki ASB (u mnie C112). Bardzo bym prosił o pomoc co z nim zrobić, bo robota mi trochę stanęła w miejscu.[/i] |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 22:53
|
|
|
| w nocy postaram ci sie zerknac, chyba ze masz tanie gadanie w dzien to mnie przyatakuj miedzy 11 a 17 to w pracy mam wiecej czasu. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
|
|