$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Ragulacja Blosa
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ragulacja Blosa
Autor Wiadomość
mario
[Usunięty]

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:21   Ragulacja Blosa

Witam. Zamontowałem Blosa w oczatym 2.0 16v (dzieki dla "do cent"za pomoc w wykonaniu trójnika). I tu pojawił się problem. Na bezynie miodzio, wszystko ok, natomiast na gazie nie mam zupełnie wolnych obrotów. Wysokie w porządku, ciagnie do samej góry, jak tylko puszcze gaz to silnik natychmiast gasnie. Blos ustawiłem jak w instrukcji tzn duza śruba na 2,5 obrotu, mała na 1,5 obrotu od całkowitego wkrecenia. Podpora gwizdka całkowicie wykręcona. Regulowałem dwoma śrubami ale bez rezultatu czyli nie ma wogóle wolnych obrotów(od razu gasnie). Czy to mozliwe że przy silniku z wtryskiem trzeba jeszcze podeprzec dodatkowo gwizdek tą trzecia sruba? W instrukcji jest napisane że jest ona szczególnie do samochodów z gażnikiem, które moga wytwarzac zbyt małe podcisnienie na jałowych obrotach. U mnie na palnikach wolne sa ok natomiast na Blosie nie mam ich wcale. Pomózcie bo szkoda zeby blos lezał w garazu. Z góry dzieki za sugestie PZDR.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:33   

albo mało gazu jest na jałowych albo masz lewiznę w dolocie i przepustnica się zamyka całkiem.

ManDragon 
SierraFan

Auto: Ford Sierra '92 2.0 DOHC EFI N9A
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:34   

Jeśli rozkręciłeś parownik to go skręć do fabrycznego ustawienia bo na wolnych jest mocno za bogato i go "zalewa". Nie patrz na rady że parownik ma być rozkręcony na max bo to brednie tych którzy nie znają zasady działania BLOSa. Pewnie przeczytałeś w instrukcji BLOSa (o ile dostałeś) że na wolnych obrotach odpowiada on mikserowi o średnicy ok 10mm więc wytwarza bardzo duże podciśnienie i przy rozkręconym parowniku gaz wręcz wlewa się do dolotu.

Struna 

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:36   

ManDragon napisał/a:
Nie patrz na rady że parownik ma być rozkręcony na max bo to brednie tych którzy nie znają zasady działania BLOSa.
no to jak taki kolega gieroj to niech no opowie o tej zasadzie. Rozkręcenie parownika musi być adekwatne do zapotrzebowania silnika, ale na pewno o wiele większe niż na palnikach.

ManDragon 
SierraFan

Auto: Ford Sierra '92 2.0 DOHC EFI N9A
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:41   

Struna napisał/a:
ManDragon napisał/a:
Nie patrz na rady że parownik ma być rozkręcony na max bo to brednie tych którzy nie znają zasady działania BLOSa.
no to jak taki kolega gieroj to niech no opowie o tej zasadzie. Rozkręcenie parownika musi być adekwatne do zapotrzebowania silnika, ale na pewno o wiele większe niż na palnikach.

Jak parownik nie wyrabia to znaczy że jest za słaby a BLOS potrzebuje wydajniejszego niż zwykły mikser. Z wolnymi obrotami miałem to samo co mario. Rozkręciłem parownik tak jak zalecają i po poszczeniu pedału gazu od razu gasł a potem nie chciał zapalić na benzynie. Przywróciłem więc ustawienia parownika tak jak było fabrycznie i śmiga jak złoto. Do 4tys obr wcale nie czuć różnicy między gazem i benzyną (powyżej parownik zaczyna nie wyrabiać ale i tak ciągnie znacznie lepiej niż na mikserze :) )

mario
[Usunięty]

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:41   

Parownik zostawiłem w połozeniu takim jak na palnikach bo bałem sie go rozlegolowac. Ale skoro ciagnie na blosie do odcięcia bez rozkrecania to mysle ze ma wystarczająco gazu. Dodam ze parowanik jest prawie nowy. A wolych nie ma wcale. Od razu gasnie.

Struna 

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:52   

ManDragon napisał/a:
Rozkręciłem parownik tak jak zalecają i po poszczeniu pedału gazu od razu gasł a potem nie chciał zapalić na benzynie.
dość spory czas temu została dokonana reedycja polskiej instrukcji do blos-a, akurat jest w niej zawarte kilka istotnych uwag w tym temacie.

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:53   

a jaki masz ten parownik,bo tez mam zamowiony blos do tego silnika,i jak tylko przyjdzie i znajde czasu aby auto moglo postac pare godzin to sie biore za montaz,wiec wszelkie wskazowki sie przydadza

mario
[Usunięty]

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:55   

Mam emmagas czy jakos tak 140kW

grzechu913 

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 22:57   

a tak jeszcze z ciekawosci,mario sprawdzales wogole jak to wyglada np na kompie jak sie zachowuje sonda tzn jaki jest sklad mieszanki na wolnych bo to troche powinno rozwiac problem z wolnymi obr,bedzie widac czy bogato jest czy ubogo,czy nie masz wogole sterwonika do LPG z poprzedniej instalkii nie masz jak sprawdzic?

mario
[Usunięty]

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 23:06   

Sterownik pozostał z instalki. Wywaliem tylko palniki i sruby(registry). Zamontowałem Blosa i trójniK. Puszka rezonansowa zotsała, zatkałem jej tylko dolne wyjscie. Do kompa nic nie podłączałem. Chciałem ustawic Blos na "oko" a potem dopiero jechac na analizator spalin i ustawic tak jak w instukcji stosunek CO do CO2. Poza tym o ile sie orientuje to sonda lambda nie ma za wiele wsólnego do Blosa. Nie ma tu zadnych silniczków krokowych. To czysta mechanika i fizyka. Chyba ze sie mylę

grzechu913 

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 23:12   

mario napisał/a:
Poza tym o ile sie orientuje to sonda lambda nie ma za wiele wsólnego do Blosa. Nie ma tu zadnych silniczków krokowych. To czysta mechanika i fizyka. Chyba ze sie mylę

zgadza sie ze nie ma,tylko chodzi mi o to ze np u mnie jest sterwonik do gazu 2 gen,co steruje silnikiem krokowym do palnikow,wiec pod niego mam podlaczona sonde lambda,co za tym idzie na blosie bedzie jakis podglad poprzez ten sterownik jak to wszytko chodzi tzn jaki jest sklad mieszanki w caklym zakresie obr i to co teraz jest u Ciebie wolnych,a wedlug mnie to powinno w jakis sposob pomoc i mailbys jasnosc czy duzo jest gazu na wolnych czy za malo,wiadome analizator bedzie najlepszym rozwiazaniem

Struna 

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 23:12   

mario napisał/a:
Poza tym o ile sie orientuje to sonda lambda nie ma za wiele wsólnego do Blosa. Nie ma tu zadnych silniczków krokowych. To czysta mechanika i fizyka. Chyba ze sie mylę
nie ma nic do sterowania, ale odczyt składu mieszanki i tak będzie robić bo takie jej zadanie.

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 23:18   

IMVHO jak od razu gaśnie na wolnych to nie będzie kwestia składu mieszanki tylko coś się gdzieś źle podpięło.
Jeszcze a propos instrukcji - te 1.5 i 2.5 obrotu to są ustawienia fabryczne, żeby na analizator dowlec się o własnych siłach a nie na sznurku.

mario
[Usunięty]

Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 23:23   

Nistety nie mam mozliwosci podpięcia się pod kompa. Po powrocie do palników wszystko działa bez zarzutów. Dziwi mnie tylko to czemu na blosie tak gwałtownie gasnie jakby wogóle nie dostawał gazu. Rozumiem ze mógłby nierówno pracowac itp. U mnie w mieście gaziarze raczej nie są kumaci w tej materii takze z ich strony nie oczekuje za wielkiej pomocy.

[ Dodano: 2008-04-27, 23:28 ]
Raczej wszystko podpiełem jak sie należy. Blos w odpowiednim kierunku potem trójnik. Parownik bezposrdnio z Blosem bez zadnych registrów itp. Przypominam ze na Pb z wpietym blosem chodzi jak złoto.

Odpowiedz do tematu