|
Nie załącza kompresora klimy |
| Autor |
Wiadomość |
eskimos [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Kwi 2008|, 2008 00:47 Nie załącza kompresora klimy
|
|
|
Hej,
Jak w temacie. Czynnik jest (sprawdzałem u klimiarza), wentylator działa, a kompersora nie chce włączyć (dioda w przycisku się zapala, przekaźnik 24 załącza i to by było na tyle). Przy próbie resetu, po przytrzymaniu obu przycisków pokazuje wprawdzie 00, ale nie da się nic ustawić - nie reaguje na strzałki góra-dół. Czasem (rzadko), niezależnie od ustawionej prędkości, wentylator się wyłącza. Pomaga wyłączenie go pokrętłem i ponowne włączenie. Wszytskie kostki, bezpieczniki, połączenia sprawdzone, sikniete kontaktem, podociskane. Niby książkowe objawy uwalonego HBC, nie? Jutro spróbuję pomierzyć napięcia na wyjściu z HBC, jak radzą anglicy. Jak sie okaże, że HBC martwe, to pół biedy, bo przynajmniej będę wiedział co kupic i co zrobić. A co jeżeli napiecia będą OK? Co (i jak ) posprawdzac jeszcze?
Ew. może znajdzie się w Poznaniu ochotnik na pożyczenie sprawnego HBC na 5 minut celem podmiany i sprawdzenia? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Kwi 2008|, 2008 10:56
|
|
|
| a co ma hbc do sprzęgła klimy ? presostat albo de-ice bym obstawiał że sa uwalone ( zakładam, że ciśnienie w układzie jest należyte ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
eskimos [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Kwi 2008|, 2008 17:59
|
|
|
| Struna napisał/a: | | a co ma hbc do sprzęgła klimy ? presostat albo de-ice bym obstawiał że sa uwalone ( zakładam, że ciśnienie w układzie jest należyte ) |
Na HBC to chyba wskazuje niemoznośc ustawienia 50 (ani czegokolwiek innego) podczas resetu klimy i wyłaczanie sie wentylatora. Znając moje "szczęście", to bedzie HBC, de-ice i pewnie cos jeszcze
Wymiana oleju i czynnika w listopadzie zeszłego roku, ciśnienie sprawdzane przedwczoraj i, według klimiarza, odpowiednie. |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |25 Kwi 2008|, 2008 18:24
|
|
|
| a napięcie na sprzęgło idzie? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |26 Kwi 2008|, 2008 08:35
|
|
|
| a modul klimy? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
eskimos [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2008|, 2008 18:43
|
|
|
No to jest w połowie dobrze. Po zmostkowaniu wtyczki od czujnika oblodzenia kompresor startuje, klima chłodzi i ogólnie niby wszystko gra. Nie da się tylko jej wyłączyć - sprzęgło kompresora trzyma cały czas, mimo przekręcenia pokrętła dmuchawy maksymalnie w lewo. Jedyny sposób to zgasić silnik I przy ponownym odpaleniu od razu włącza kompresor. Tak ma być przy spięciu na krótko wtyczki czujnika oblodzenia?
Niestety, nadal nie da się zrobic resetu. Po przytrzymaniu obu przycisków pokazuje naprzemiennie 00 i -- i nic się nie da ustawić strzałkami.
Czyli podsumowując: 1. _pilnie_ kupie sprawny czujnik oblodzenia; 2. jakieś pomysły dlaczego nie daje sie zrobić resetu?
Dzięki wszystkim za dotychczasowe wskazówki i proszę o jeszcze
[ Dodano: 2008-04-26, 18:44 ]
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a modul klimy? |
A jak go sprawdzić? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |26 Kwi 2008|, 2008 20:35
|
|
|
| podmianka na inny, czujnik i modul mam |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 21:43
|
|
|
| eskimos napisał/a: | | Tak ma być przy spięciu na krótko wtyczki czujnika oblodzenia? | czujnik jak to czujnik ma jakies parametry i zapewne nie sa one takie jaz zwora |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |27 Kwi 2008|, 2008 21:46
|
|
|
| czujnik ma, ale dziala pozniej na zasadzie przekaznika, a raczej w komplecie jest do niego przekanik wiec sumarycznie dziala na zasadzie 1 - 0 |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
eskimos [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 00:00
|
|
|
No to tak: podmieniłem moduł klimy i czujnik de-ice (dzięki Antek!). Podmiana modułu pomogła o tyle, że daje się teraz zrobic reset. Jednak z kompresorem nadal zonk. Podmiana de-ice nie pomogła - nie załacza się i koniec. Po zmostkowaniu wtyczki de-ica działa cały czas, mimo pokrętła max w lewo. Po podłaczeniu czujnika nie działa.
Wadliwy drugi czujnik od Antka to juz chyba za duzy zbieg okolicznosci
Jakieś pomysły co dalej z tym fantem? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 10:03
|
|
|
| czujnik 100% sprawny i modul wyciagniecy z klimujacego auta. A czujnika na osuszaczu jestes pewien? |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 10:34
|
|
|
| moim zdaniem to wina de-ice lub SATC-a, innej możliwości nie ma skoro zwarcie jego styków przekaźnika załącza kompresor to cudów nie ma! de-ice uwalony lub nie dochodzi zasilanie do niego z satc. prześledź sobie http://www.fordscorpio.co.uk/airconelectrical.htm. czujnika ciśnienia bym się nie czepiał bo de-ice jest wcześniej w układzie elektrycznym i skoro po jego zawrciu działa tzn. że czujnik ciśnienia jest ok. gdzieś ci ginie napiecie (moim zdaniem na zasilaniu de-ice-a) |
|
|
|
 |
Niki [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 11:08
|
|
|
| Witam kolegow.Ja bym obstawial modul SATC jesli chodzi o niemoznosc regulacji.Co do braku uruchomienia kompresora to sygnal rowniez wychodzi z modulu SATC ale po drodze jest jeszcze chyba jak dobrze sprawdzilem z dwa przekazniki ale jezeli modul jest podmieniony na inny sprawny to modul nalezaloby raczej wykluczyc.A z wlasnego doswiadczenia mialem taki przypadek ze sygnal masy swirowal na jednej z nozek PCM ktora jest polaczona z systemem klimy i tez sie cuda dzialy ze kompresor sie nie zalaczal.Dodam jezeli kolega chce moge zerknac w schemat u siebie jak podlaczalem ten modul i sprawdzic jaki kolorek kabla z modulu SATC odpowiada za zalaczenie klimy i tam wtedy mozna sprawdzic czy wogole sygnal pojawia sie.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
eskimos [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 11:29
|
|
|
Po wymianie SATC-a możliwość regulacji wróciła. Można zrobić normalny reset. Co do przekaźników, to próbowałem zamieniać miejscami R19 z R24 i żadnej zmiany. Rozpiska skrzynek mówi, że R19 odpowiada za "układ sterowania pracy silnikiem". A konkretnie to za co? Odpina wtryski benzynowe? Bo po wyjęciu tego przekaźnika silnik nadal chodzi (na gazie).
Co to PCM i w którym miejscu sprawdzać ten sygnał? Podłaczyć obie kostki do SATC-a i wcinać się w kable? Czy może jedna kostka jest wejściowa, a druga wyjściowa i można sprawdzać na pinie w gnieździe wyjściowym? Jeżeli miałeś podobne przygody z klimą i ją w końcu ożywiłeś, to chętnie skorzystam z rad.
Uh, lamerstwo ze mnie wyłazi straszne... No, ale moja przygoda z elektryką zaczęła sie dopiero jak kupiłem Scorpio, jakies pół roku temu. Wcześniej gardziłem kablami i nawet nie próbowałem się w nich orientować. Teraz niestety muszę |
|
|
|
 |
|
|