|
Piszczenie w dmuchawie |
| Autor |
Wiadomość |
kry [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 12:57 Piszczenie w dmuchawie
|
|
|
Witam!
Od dłuższego czasu mam denerwujący objaw, a mianowicie jak climatronic reguluje obroty wentylatora to słychać takie nie przyjemne piski, czy ktoś z kolegów wie jak się tego pozbyć? jakies smarowanie ?
z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam wszystkich wielbicieli scorpio |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 13:09
|
|
|
| kry napisał/a: | | czy ktoś z kolegów wie jak się tego pozbyć? jakies smarowanie ? | tak, smarowanie łożysk wentylatora - niestety sprawa bardzo karkołomna w wykonaniu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 14:03
|
|
|
| Już kiedyś próbowałem smarowania, ale piski szybko powróciły, lepiej kupić niepiszczącą. To chyba też sprawa zużycia |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 14:06
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | Już kiedyś próbowałem smarowania, ale piski szybko powróciły, lepiej kupić niepiszczącą. To chyba też sprawa zużycia | kupić to no problem, ale wymienić to masakra. |
|
|
|
 |
boggi77 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 15:01
|
|
|
| No właśnie, cięcie przegrody silnika, i paru innych rzeczy, albo rozszczelnienie klimy-to bardziej polecam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 15:02
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | cięcie przegrody silnika | no coś Ty , po co ? |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 15:29
|
|
|
Też mnie czeka ta operacja, bo mi wiatrak piszczy - może nie mocno ale takim tonem, że strasznie denerwuje
Tylko właśnie - nie chcę ciąć, wolę rozszczelnić klimę, i tak muszę ją sprawdzić i uzupełnić bo 2 lata nie ruszane
Jest gdzieś opis jak to zrobić po rozszczelnieniu klimy? Albo mógłby ktoś mniej więcej napisać, czym się będzie różnić cała operacja od wersji z cięciem? Mam plan na razie taki, żeby podjechać do klimatologów żeby spuścili czynnik, potem załatwić się z wentylatorem a później znów pojechać nabić klimę - tylko właśnie muszę najpierw wiedzieć jak to zdemontować |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 15:45
|
|
|
| nie tnie się przegrody silnika tylko obudowę wentylatora. chyba jest to prostszy i tańszy sposób. opis ze zdjęciami na www.fordscorpio.co.uk |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 19:55
|
|
|
| WTOM napisał/a: | | nie tnie się przegrody silnika tylko obudowę wentylatora. chyba jest to prostszy i tańszy sposób. opis ze zdjęciami na www.fordscorpio.co.uk |
Wersję z cięciem obudowy studiowałem.
Skoro jest możliwość dostania się do wentylatora BEZ CIĘCIA, to chcę wiedzieć czy ktoś to już robił i może powiedzieć jak - co odkręcić, co wyjąć zamiast wycinać. Jak ktoś odpowie - to super, jeśli nie - rozszczelnię klimę i będę sam improwizował. Jak zrobię to opiszę.
Prostszy - może, ale jednak destrukcyjny. A kwestia kosztów to już chyba indywidualna sprawa tego, kto robi |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 21:29
|
|
|
wyjmowałem. zalezy czy chcesz zdejmować pokrywę zaworów czy nie . jesli nie chcesz to demontujesz przegrodę silnika, podszybie, mechanizm wycieraczek, odkręcasz 4 śruby obudowy, rozkręcasz złączkę przy zaworze rozprężnym, i wkurzając się i klnąc manewrując wydobywasz skrzynkę z wentylem. ciasno jest niesamowicie ale wyłazi. wchodzi lepiej. bez problemu wyjdzie gdy zdejmiesz pokrywę zaworów. |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 23:09
|
|
|
No to już jakiś konkret Dzięki.
To trzeba teraz poczekać na jakąś ciepłą sobotę i zacząć od rana |