$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - PRZEŁĄCZNIK WENTYLATORA Z A/C - rezystor?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PRZEŁĄCZNIK WENTYLATORA Z A/C - rezystor?
Autor Wiadomość
Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:04   PRZEŁĄCZNIK WENTYLATORA Z A/C - rezystor?

Witam wszystkich!
Mam problem z wentylatorem a dokładnie chodzi o to ze dmuchawa działa tylko na 3 :( wieje tak że łeb chce urwać , myślałem że może przełacznik nawalił lecz sprawdziłem i jest ok podpowiedziano mi ze być moze to nawalił rezystor , z tym ze nie bardzo wiem GDZIE on sie znajduje!? Czy ktoś wie?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:06   

Andrzej5580 napisał/a:
z tym ze nie bardzo wiem GDZIE on sie znajduje!? Czy ktoś wie?
jak mniemam nie masz klimatronika skoro mówisz o rezystorze, rezystor a raczej rezystory masz przykręcone do obudowy wentylatora nawiewy ( pod maską na podszybiu )

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:06   

Poszukaj, było setki razy wałkowane na forum.

Napisz czy masz zwykłą klime czy klimatronik

Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:09   

Dzieki STRUNA :) poszukam

[ Dodano: 2008-04-10, 19:09 ]
mam zwykłą klimę :(

Struna 

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:11   

Andrzej5580 napisał/a:
mam zwykłą klimę :(
więc mój opis jest właśnie dla Ciebie adekwatny. Na obudowie będzie taki dekielek nieduży, zdejmujesz go a pod spodem masz na dwóch wkrętach moduł z rezystorami, wykręć, wyjmij i zmostkuj bezpiecznik termiczny bo na 99% to on jest przyczyną.

Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:15   

Więc jest szansa że nie muszę kupowac rezystora SUPER! Spróbuję może mi się uda. Bo 3 bieg wentylatora jest dość uciązliwy ;) a przede mną jeszcze wymiana pompy wspomagania :(

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:17   

przyczyną jest wentylator, dokładniej przytarte jego łożyska ślizgowe :-d . mam taki rezystor z dobrym bezpiecznikiem (za 40zł).

[ Dodano: 2008-04-10, 19:18 ]
tylko nie lutuj bo ci od temperatury się rozlutuje. najpierw na okrętkę kilka zwojów dopiero później lutałką. fabrycznie jest przygrzany.

Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:24   

Spróbuję zmostkować :) jakby co to się WTOM odezwę ;)

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:27   

tylko nie zapomnij potraktować wd 40 (długą słomką) miejsc łożysk ślizgowych wentyla (dostęp przekichany) bo zamiast rezystora będziesz wentyla smażył. na rozruchu szczególnie na niskim biegu pobiera za duży prąd i przegrzewa rezystory, stąd efekty :-d

Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:28   

Słyszałem ze to dość częsta ''bolączka'' w oczatych niestety

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 19:41   

tak to jest jak poprawia się coś co było dobre, w sierce i starym scorpio był gruby rezystor na porcelance bez żadnych termicznych zabezpieczeniowców i było git, nawet na przytartych wentylach :-d

Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 20:03   

Miałem starego poczciwego scorupiaka teraz wieloryb ale z tym mam więcej grzebaniny ;) ale co tam OCZATY to oczaty :695: dzieki za rady jakby co bede tu sie was wszystkich radził :)

Struna 

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 20:07   

WTOM napisał/a:
w sierce i starym scorpio był gruby rezystor na porcelance bez żadnych termicznych zabezpieczeniowców i było git
alez było zabezpieczenie termiczne, na wlutowanym sprężystym druciku, jak temp. wzrosła na tyle że topiło cynę to się w tym miejscu ten drucik sprężysty wypinał i tak to sobie działało. Natomiast już od mk2 były takie z termikami i bez porcelanek tylko sam drut oporowy.

Dlatego najbezpieczniej odpalić dmuchawę na 3 bieg na chwilę z początku ( wtedy mamy full prąd na wentyl ) i jak już ruszy to zmniejszyć - ten sposób powinno się zapobiec tego typu przypadkom że się termik pali.

Oczywiście można też nowy wentyl kupić i też mieć spokój przez x lat - tylko to kwestia kasy :)

Andrzej5580
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 20:24   

Dzieki bardzo za podpowiedzi, jutro chyba się za to wezmę , dam znać jak mi poszło :)

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 20:41   

to nawet nie kwestia kasy, raczej komu chce się pruć skrzynkę, przegrodę, pokrywę zaworów, nabijać klimę. można oczywiście brzeszczotem skrzynkę potraktować ale to chyba dopiero jak padakę zaliczy :-d

Odpowiedz do tematu