$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Padła skrzynia MANUALNA! :O
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Padła skrzynia MANUALNA! :O
Autor Wiadomość
Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 08:48   Padła skrzynia MANUALNA! :O

A raczej prawie padła ale już opisuję co się stało.
Od dawna skrzynia mi cicho rzęziła na trójce i piątce - tak z pół roku. Wczoraj jadę sobie na trójce i nagle jak nie walnie! wajcha zaczęła latać jak szalona i słychać ze skrzyni głośny stukot, coś jakby blacha waliła o blachę ale bieg się nie wykleszczył. W środku jest hałas ale dopiero słychać jak się szybe otworzy, taki metaliczny stukot.

Teraz co zauważyłem:
- im szybciej jadę tym mocniej hałasuje.
- biegi wchodzą normalnie, wszystkie
- do 40km/h nie ma hałasu tylko gałka szybko wibruje
- dwójka jako jedyny bieg w ogóle nie hałasuje
- czwórka do 60km/h tylko po cichu wibruje ale nie hałasuje
- trójka i piątka zawsze hałasuje, LUZ także!
- wciśnięcie sprzęgła nie zmienia w ogóle hałasu
- teraz najdziwniejsze, jak pociągne za gałkę tak by unieść nieco skrzynie to hałas ustaje, na czwórce przy większych prędkościach jeszcze jakoś to uniosę, na trójce i piątce tylko zmniejszy się hałas, nie mogę jej na tyle unieść.

Na razie do pracy dziś pojechałem, używam jedynki, dwójki i czwórki i nie przekraczam 60-tki - super! :) . Generalnie już szukam skrzyni ale zastanawia mnie co to może być? Może skrzynia pękła i się obsunęła? Dlaczego biegi wchodzą bez problemu i dlaczego dwójka nie hałasuje? Trochę to dziwne jak dla mnie..

PS. Ludzie narzekają na automaty w scorpio, a to moje drugie scorpio w manualu i druga skrzynia złom... :/

Pozdrawiam
Szuler

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 09:18   

Nie właziłem jeszcze nigdzie, dzisiaj będę na kanale to zobaczę czy skrzynia jeszcze jest ;) - na luzie hałasuje tylko jak jadę, na luzie i do 40km/h cisza.

Pozdrawiam
Szuler

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 09:25   

hmm objaw jakby poszła poduszka pod skrzynia

trza na kanał
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 10:31   

Im dłużej o tym myślę, tym bardziej zgadzam się z Irkiem. Jedyne co mnie zastanawia dlaczego nie ma hałasu na dwójce? No ale już się wstępnie rozglądam za poduszką, z tego co wyczytałem to pasuje ta prostokątna od mk1 (od mt75) - mimo, że wszędzie piszą, że jest ona tylko do rocznika do 92 (np taka http://allegro.pl/item342...ra_scorpio.html ).
Ale skrzynię i tak trzeba mi szukać.. Biegi nie wchodzą za lekko, poduszka raczej tego nie zmieni? Też pytanie jak tak ona teraz chodzi obsunięta to czy nie dostanie popalić taka skrzynia..
No dobra, koniec dywagacji, dziś kanał prawdę mi powie :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 10:34   

Szuler, nie kupuj nic w ciemno, najpierw pod auto a potem zakupy.

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 10:38   

Spoko, nic nie kupuje - na razie robię rozeznanie. Jak już będę wiedział co to jest to chcę szybko móc dokonać zakupu i nie szukać właściwej poduszki. Za skrzynią profilaktycznie do Anety też już napisałem :) . Nic nie kupię puki nie będzie diagnozy :) .
PS. Ktoś potwierdzi, że poduszki między rocznikami się nie różnią jak skrzynia jest MT75?

Pozdrawiam
Szuler

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 11:06   

a wali mocniej przy ruszaniu? Oberwana poduszka u mnie zachowywala sie podobnie. Jesli nie pojezdzisz za dlugo to skrzyni nic nie bedzie.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 11:07   

albo zaś będziesz mieć skrzynię z ułupanym kawałkiem jak w MK1 :D

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 11:09   

Struna napisał/a:

wzruszająco pieknie zaslepioną na koncu kawalkiem szmaty :) uff jak dobrze ze mam to juz z glowy

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 12:02   

Jaką szmatą? :O.
Wtedy samochód oddałem do jakiegoś niestety przypadkowego warsztatu, gdzie skrzynie mi pospawali. I zamontowali i tyle wiem na ten temat.. Gdzie ta szmata była? Spaw było widać z komory silnika ale żadnej szmaty to ja nie widziałem :) .
A ta skrzynia jak się uchrupnie to trudno i tak ją chce wymienić. Wtedy nie mogłem skrzyni znaleść i na takiej jeździłem, Marcysiowi mówiłem przy sprzedaży, że skrzynia jest kiepska, biegi ciężko wchodzą. W tym skrzynie raczej znajdę bez większego problemu i ją wymienię.

PS. Przy ruszaniu nie wali nic, rusza płynnie choć parę razy mi się zdarzyło delikatne szarpnięcie ale to prawie nic było..

Pozdrawiam
Szuler
Ostatnio zmieniony przez Szuler |8 Kwi 2008|, 2008 12:03, w całości zmieniany 2 razy  

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 13:35   

Szuler napisał/a:
gdzie skrzynie mi pospawali

dzwon pospawali dobrze, szmata byla z dupy strony dokladnie nad poduszka - i temu sie poduszka posypala bo sie na nią hipol lal ;)

Szuler napisał/a:
Marcysiowi mówiłem przy sprzedaży, że skrzynia jest kiepska, biegi ciężko wchodzą

a czy ja cos mowie? :) rok polowalem na skrzynie jak juz stracilem nadzieje to sie trafila przyzwoita z przejsciowki i smiga.

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |8 Kwi 2008|, 2008 14:21   

Struna napisał/a:

Czyli to innym też się zdarza? Mi w poprzednim się zdarzyło.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 08:33   

No dobra, wszystko już wiadomo. Ani skrzynia, ani poduszka pod skrzynią :)
Pojechałem wczoraj do jakiś magików, co mi robili za darmo przegląd zawieszenia. Poprosiłem by spojrzeli też na poduszke skrzyni bo prawdopodobnie ją zerwałem. Magik schodzi do kanału i mówi, że poduszka nówka sztuka ale uszkodzona guma na wale (łącznik elastyczny). Sam schodzę do kanału, patrzę poduszka faktycznie bez zarzutu - no i facet pokazuje mi, że jakaś guma odpadła od łącznika i trzeba go wymienić - mówił to z taką wiarą, że nic nie powiedziałem. Wymiana 100zł, mogę się umówić na termin :) . Ja się dołożyłem z głupotą i zadzwoniłem do sklepu z częściami - guma tylko oryginał - 450zł :D . Dobrze, że nie mieli podrób po powiedzmy 100zł bo bym jeszczcze w swojej głupocie pojechał kupić :) .
Wróciłem do domu i zacząłem się zastanawiać - przecież rozwalony łącznik by powodował dziwne objawy na każdym biegu... No więc zrobiłem podkop pod samochodem i zrobiłem sobie prowizoryczny kanał :D . Wczołgałem się pod samochód i co zobaczyłem?

Jak widać metalowy pierścień który oryginalnie jest mocowany przy samej skrzyni (między skrzynią a łącznikiem elastycznym) zsunął się i oparł na łączniku elastycznym. Oparł się pod lekkim kątem i jak jechałem to wraz z obrotem wału uderzał w obudowę skrzyni wyżłobiając sobie powoli rowek. Z kolei na górze pierścień uderza w wodzik od skrzyni biegów - tak się składa, że biegi do przodu powodują, że wodzik siedzi niżej i uderzał o kręcący się pierścień - no i gałka latała jak głupia :) .
Próbowałem pierścień wcisnąć na swoje miejsce ale gumki na których on siedzi poodklejały się (w ogóle chory pomysł mocowania tego), a nawet gdyby się nie odkleiły to siedziało to oryginalnie bardzo ciasno i za nic nie mogę tego wcisnąć. Na razie zamocowałem to tak jak się dało - jutro jadę na kanał.
Czy można w ogóle zdjąć ten pierścień - dobrze mówię, że on ma za zadanie tylko osłonięcie wejścia wału do skrzyni? Jak ten pierścień wywale to grozi mi to czymś? Jak mi powiecie, że to koniecznie musi być to będę próbował to przymocować ale to się kręci szybko i będzie z tym problem by znów nie odpadło..

Pozdrawiam
Szuler

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 08:52   

A może zainteresuj się, kto w okolicy sprzedaje kleje Locktite? One maja najprzeróżniejsze zastosowania, może coś dobierzesz?
Ostatnio zmieniony przez maup |9 Kwi 2008|, 2008 08:53, w całości zmieniany 1 raz  

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 09:22   

maup napisał/a:
A może zainteresuj się, kto w okolicy sprzedaje kleje Locktite? One maja najprzeróżniejsze zastosowania, może coś dobierzesz?

O tym samym kleju pomyślałem, mój ojciec używa tego w pracy do klejenia nakrętek z gwintami i wytrzymuje to duuże obciążenia. LOCTITE
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Odpowiedz do tematu