|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
szerokosc felgi/opony |
| Autor |
Wiadomość |
kraft [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2008|, 2008 21:11 szerokosc felgi/opony
|
|
|
| witam wszystkich , mam zapytanie odnośnie szeroksoci opon i felg dla scoprio (wieloryb) 95 r, mianiowcie: czy nie bedzie problemu z użytkowaniem alufelg 16 z oponami o szerokosci 225 , jakies tarcie albo krókie szpilki albo cos jeszcze? pozdrawiam i z góy dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2008|, 2008 21:13
|
|
|
| nie, takie szerokości opon były seryjnie montowane tylko jeszcze zależy jaka szerokość felgi masz |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2008|, 2008 21:15
|
|
|
| TUTAJ jest wszystko na ten temat. |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2008|, 2008 21:44
|
|
|
Ja właśnie śmigam teraz na 225/50/16 i radzę ci dobrze przemyśleć sprawę, bo jazda tym w choćby płytkich koleinach to naprawdę ciężka robota jaką musisz wykonać i mówię to w przypadku auta takiego jak moje, czyli z kompletną zawiechą zrobioną parę dni temu, jak do tego masz jakieś luzy to mniej walki będzie Cię kosztował spływ kajakowy - serio! Jak mam jechać DK1 na Katowice to spać nie mogę Inna sprawa, że równe , suche łuki można brać z ponad przeciętnymi prędkościami, ale do jazdy na codzień to kiszka.
p.s.
u mnie nic nie ociera w żadnej pozycji. |
| Ostatnio zmieniony przez Igi |15 Mar 2008|, 2008 21:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jakinos [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2008|, 2008 22:41
|
|
|
| Ja mam felgi fordowskie 16-stki. Miałem opony orginalnie 225/50/16. Załozyłem 205/55/16 i jestem zadowolony. Są o wiele tańsze no i pewnie ekonomiczniejsze w paliwie. |
|
|
|
 |
RobertPloch [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2008|, 2008 11:43
|
|
|
podlacze sie pod temat z troche innym zagadanieniem, ale i tak zwiazanym z felgami...
czy ET28 mozna zastosowac w scorku? felga ma szerokosc 6"... kiedys znajomy mi mowil, ze niedopasowane ET moze skutokowac szybszym zuzyciem lozysk... co Wy na to?
z gory dzieki za odpowiedz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |31 Mar 2008|, 2008 12:52
|
|
|
| RobertPloch napisał/a: | | kiedys znajomy mi mowil, ze niedopasowane ET moze skutokowac szybszym zuzyciem lozysk... co Wy na to? | istnieje taka możliwość, to tak z dystansami ( w sumie montując je można powiedzieć że się "zmienia" ET ) i wtedy też łożyska bardziej dostają bo działa na nie większa siła związana z oddaleniem osi koła od osi pracy łozyska, to samo z ET, jednak w przypadku ET różnice są dość niewielkie, więc jeśli tylko felga Ci sądzie i nie będzie obcierać czy też wyrywać nadkola przy skręcie to można uznać że jest OK. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
RobertPloch [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2008|, 2008 13:43
|
|
|
| to sa 15" wiec przy tej szerokosci felgi nic nie powinno obceirac... bardziej martwiloby mnie szybsze zuzywanie lozysk, bo to droga naprawa... ale rozumiem, ze ten dodatkowy centymetr to nie jest tragedia? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Mar 2008|, 2008 13:46
|
|
|
| RobertPloch napisał/a: | | ozumiem, ze ten dodatkowy centymetr to nie jest tragedia? | przy tak małych kołach i zapewne nieszerokich oponach to pikuś. |
|
|
|
 |
RobertPloch [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2008|, 2008 13:58
|
|
|
| chcialem na to wrzucic standardowe 195/65 |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Mar 2008|, 2008 14:00
|
|
|
no to że tak powiem kaszka z mleczkiem |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2008|, 2008 20:39
|
|
|
Też się podłączę ze specyficznym pytaniem.
Znalazłem sobie alusy - 6,5 x 15 ET25 i mam wątpliwości czy będą pasować, bo oryginalnie jest bodajże ET40.
Będą na tym standardowe opony 195/65/15. To jest jednak 2,5 cm różnicy - na takich oponach może nie będzie obcierać... ale jak to będzie wyglądać?
Ktoś może wie coś na ten temat bliżej? Bo nie wiem czy szukać innych z lepszym ET. Mówimy o wielorybie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |