|
2-3 asb dziwne |
| Autor |
Wiadomość |
michopawel [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Mar 2008|, 2008 20:47
|
|
|
| 1Bodzio widze że jesteś z okolic moich powiedz gdzie można by był to zdiagnozować i dowiedzieść się ile wezma za ewentualna naprawę . Bo u mnie w Wałbrzychu to olej potrafią dolać a nie naprawić automat. |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |21 Mar 2008|, 2008 21:17
|
|
|
I to jest najtrudniejsze pytanie, jakie mogłes zadać. W tych zakladach, gdzie bylem, to panowie wiedzą jeszcze mniej niż ja, i nie słyszałem też o jakimś dobrym zakładzie na naszym terenie . Zapytaj Sierarsa. On kiedyś walczyl ze skrzynią, może zna jakichś dobrych fachmanow. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |22 Mar 2008|, 2008 08:36
|
|
|
| No tak tylko kolega pisał, że mu skrzynia wysprzęgla, a nie się ślizga i po chwili jest strzał z zapięciem biegu. (chyba że źle coś zrozumiałem). A to by bardziej wskazywało na przycinanie się któregoś z zaworów. Przy zagotowaniu płynu mogło też przegrzać olej w asb (przecież jest wspólna chłodnica) i nie trzyma parametrów. Sprawdź jaki masz stan oleju (jak wygląda i jak pachnie)- ślizgające się tarcze/taśmy powinieneś wyczuć. Jeśli z nim jest wszystko ok to szukałbym po płycie sterującej (koszt jakieś 2 lata temu w SAMKO ze zdaniem starej to około 500pln) lub wiązka elektryczna. Na obu trybach jest to samo? Próbowałeś zmieniać biegi ręcznie?. No chyba, że faktycznie masz uślizg a nie rozsprzęglenie (ale to i tak po oleju powinieneś wyczuć). |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
michopawel [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2008|, 2008 18:14
|
|
|
Dzieje sie tak że wyrzuca jakby 2 obroty idą w górę tak z 2 tys do 3,5 i dopiero zapiecie 3 . Dzieje sie tak jak trzymam gaz w miejscu auto powoli się rozpędza . Zauważyłem dzisiaj że jak wyrzuci 2 i obroty zaczynaja iść w góre to jak puszcze gaz to wbija sie 3. łagodnie. olej ma stan lecz nie jest idealnie czerwony. Nie czuć go spalenizna.
Wesołych świat przy okazji wszystkim!!! |
|
|
|
 |
feluke [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2008|, 2008 21:06
|
|
|
| gw21 napisał/a: | | No tak tylko kolega pisał, że mu skrzynia wysprzęgla, a nie się ślizga i po chwili jest strzał z zapięciem biegu. (chyba że źle coś zrozumiałem). A to by bardziej wskazywało na przycinanie się któregoś z zaworów. Przy zagotowaniu płynu mogło też przegrzać olej w asb (przecież jest wspólna chłodnica) i nie trzyma parametrów. Sprawdź jaki masz stan oleju (jak wygląda i jak pachnie)- ślizgające się tarcze/taśmy powinieneś wyczuć. Jeśli z nim jest wszystko ok to szukałbym po płycie sterującej (koszt jakieś 2 lata temu w SAMKO ze zdaniem starej to około 500pln) lub wiązka elektryczna. Na obu trybach jest to samo? Próbowałeś zmieniać biegi ręcznie?. No chyba, że faktycznie masz uślizg a nie rozsprzęglenie (ale to i tak po oleju powinieneś wyczuć). |
Samko to se mozna wsadzic gleboko gdzies. Jedynie warto do nich podjechac po filtry i uszczelki. Ostatnio ojciec byl na wymienie oleju to powiedzieli ze nie reguluja tasm hamulcowych i podobno ktos grzebal w skrzyni ale nie potrafia powiedziec co.
Wracajac do rzeczy to borykam sie z podobnym problemem przy zmianie 2-3. Dokladniej mowiac to jest niewielki poslizg przy przelaczaniu jak sie powoli przyspiesza. Im mocniejsze przyspieszenie tym poslizg jest coraz mniejszy. Przy zimnym oleju jest wszystko ok i bardzo ladnie pracuje a jak sie nagrzeje mocniej to zaczyna sie slizgac a po staniu w korku to wogole jest straszny poslizg jak by na moment wogole rozsprzeglalo.
Mam nadzieje ze regulacja tasm oddali widmo wymiany skrzyni. |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |23 Mar 2008|, 2008 00:07
|
|
|
| Może tak się zdarzyć. O ile na taśmach są jeszcze resztki okładziny ciernej. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
michopawel [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Mar 2008|, 2008 10:38
|
|
|
Właśnie mam dokładnie tak samo jak kolega Feluke Powiem szczeże że nie za bardzo wiem o co chodzi w automatach i regulacjiach taś poszukam na foru bo chyba był gdzies pisane . A może ktoś to potrafi zrobić za niewielką opłata oczywiście |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Mar 2008|, 2008 12:41
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | I teraz, albo uszkodzona (wyślizgana) tasma puszcza zbyt szybko, albo przypalone sprzęglo załapuje zbyt wolno. | albo uszczelnienia tłoków są w rozsypce i przepuszczają ciśnienie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
michopawel [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Mar 2008|, 2008 15:13
|
|
|
już wiem czemu mi się zagotowała woda 1 wiatrak miał przetarty kabel dotykał pompy wspomagania i sie przetarł . to tak na marginesie.
[ Dodano: 2008-08-04, 12:45 ]
po wyminaie filtra powietrza skrzynia chodzi normalnie . Trochę go nie wymieniałem jakoś sie zapomniało a zaczął olej wywalać do niego przez odmę i teraz skrzynia chodzi ok Sory że tak póżno pisze ale nie było czasu |
|
|
|
 |
|
|