$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z AC :/
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z AC :/
Autor Wiadomość
GhiaDohc
[Usunięty]

Wysłany: |17 Mar 2008|, 2008 19:46   Problem z AC :/

Co to moze byc,gdy podczas jazdy włancza mi sie AC ??

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |17 Mar 2008|, 2008 20:20   

wiadomo po profilu ze to mk3/wieloryb, a klima zwykła climatronik, bo to dość istotne

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |17 Mar 2008|, 2008 20:30   

jak masz klimatronik i na szybe nastawisz to sama sie wlancza i tak powino być ;)

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |17 Mar 2008|, 2008 21:00   

jak jest klimatronic i ustwaisz na AUTO,to choc wylaczysz,to i tak sie samo wlaczy po jakims czasie,jak wlaczysz dodatkowo recyrkulacje to szybciej to nastopi,poprostu to jakos nie chce doprowadzic aby parowaly szyby w srodku i tyle,chyba ze na manualu jest to wtedy da sie wylaczyc ,ale przy wlaczonehj recyrkulacji tez sie potrafi wlaczyc jak widocznie stwierdzi ze pora na to ,taki urok klimatronika :P

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 09:39   

To może ja się podłącze tymczasem pod pytanie - problem z AC. Mam klimatronik i zauważyłem taką denerwującą rzecz - jak ustawie mu np. 22 stopnie (pogoda tak jak teraz) to na początku daje gorące aż miło, potem coraz zimniejsze aż na końcu wieje chłodem jak z lodówki, że człowieka dreszcze przechodzą... No to wtedy podbijam temperature mu do powiedzmy 25 stopni i znów to samo - wpierw ciepło jak z piekarnika, potem letnie a potem znów lodówka. Dopiero ustawienie na powiedzmy 29 stopni powoduje, że to co potem leci jest letnie, a nie lodowate..
Czy to kwestia czujników temperatury, zabrudzone czy coś w tym rodzaju? Dodam, że klima błędów nie wywala, reset robiony...

Pozdrawiam
Szuler

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 09:54   

No ja wiem, że niby tak ma działać ale on to robi zbyt gwałtownie.. Siedząc w długim rękawie nie powinienem się chyba trząść z zimna, gdy teoretycznie mam na budziku 26 stopnie..? :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 13:03   

grzechu913 napisał/a:
jak jest klimatronic i ustwaisz na AUTO,to choc wylaczysz,to i tak sie samo wlaczy po jakims czasie,
nic podobnego, nic się samo nie włączy.

[ Dodano: 2008-03-18, 13:03 ]
Szuler napisał/a:
Mam klimatronik i zauważyłem taką denerwującą rzecz - jak ustawie mu np. 22 stopnie (pogoda tak jak teraz) to na początku daje gorące aż miło, potem coraz zimniejsze aż na końcu wieje chłodem jak z lodówki, że człowieka dreszcze przechodzą...
norma, takie uroki automatyki niestety.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 13:08   

For example if high cooling power is required when the ac is first switched on then the system will automatically switch to recirculated air to achieve maximum cooling even though the LED in the recirc switch will not illuminate. At the other extreme when the outside air temperature is very low the system will automatically go to the defrost setting for up to five minutes and will override the manual setting of the air distribution flaps pushing the air towards the front windscreen and it will set the air speed fans to low speed to avoid blowing cold air into the interior.

W wolnym tłumaczeniu - owszem, różne rzeczy same się włączają ;)

Jak ktoś czyta po angielsku ze zrozumieniem ;) to polecam zarys działania na http://www.fordscorpio.co.uk/aircon.htm
Ostatnio zmieniony przez Boni |18 Mar 2008|, 2008 13:10, w całości zmieniany 1 raz  

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 13:10   

u mnie wali zimnym zawsze środkowymi wlotami (bocznymi leci cieplejsze), jak ustawie na nogi i szyby, to wtedy na nogi idzie ciepłe, na sztby ciepłe, a środkiem zimne. niby ma się mieszać to powietrze ale fakt, że zanim się wymiesza, to porękach gęsia skórka ;)
najgorzej jest kiedy jest tak a pogoda jak dziś. przy mrozach tak się nie dzieje, bo musi więcej ciepła dawać, żeby utrzymać zadaną temperaturę.

jednak jak zapodam np 26 st, to środkiem leci chłodniejsze, ale generalnie ta temperatura jest w aucie utrzymywana (na dłuższą metę odczuwa się, że jest już za gorąco w aucie).

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 13:15   

No generalnie mieszanie na środkowe wloty jest porażką we wszystkich Scorpio, nie wiem czy raz w roku je otwieram, na ogół dopasowuję kombinację temperatura/prędkość wentyla w opcji góra/dół z nawiewem na lusterka, a nie otwieram nawiewów na listwie wcale.

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 13:24   

U mnie też jest jak u Szuler, i często mi pasażer pstryka tym, bo dam np 22, to z początku grzeje, a póżniej utrzymuje już tylko temperaturę, ale to mi jakoś nie wygląda na te 22, bo w kurtce siedzę i mi ręce marzną, więc podbijam na 26, i tak mieszam bo potem za gorąco :P . Może trzeba by było jakims termometrem sprawdzić co i jak

Wiadomo że w aucie to troche inaczej niż w domu, jakieś przeciągi od dmuchawy itp, siedzi się w kurtce więc w korpus gorąco może być a w ręce chłodno, itp itd

Generalnie wolałbym w sumie manualnie sobie ustawić na początku nawiew gorąca, aby auto się nagrzało, a potem tylko stale ciepłe powietrze na szybę, jak w manualnym ogrzewaniu suwakami/pokrętłami.

Struna 

Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 13:59   

ja poprostu zamykam środkowe nawiewy jak zaczyna wiać zimnym i po kłopocie, bokami i dołem jak fiebik napisał daje ciepłym więc jest wtedy ok. Bo z kolei jak się podciągnie całą temperaturę wyżej na sterowniku to za moment się za gorąco robi i też do bani.

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 14:06   

Ja na nogi/szybę raczej daje, jak jest bardzo zimno, to wtedy i tak na HI, bo jak dam np 25, to z pocztku ciepłe, a jak się nagrzeje wnętrze, to chłodnawe leci na nogi/szybę, generalnie jakieś takie to wszystko mało komfortowe.
A ogólnie to daję na szybę tylko i tyle jak sam jadę, bo z pasażerami z tyłu już gorzej-marudzą że z tyłu za gorąco jakby się tam to kumulowało
Generalnie super ciekawy temat :roll: :P

Struna 

Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 14:07   

mariusz_technik napisał/a:
generalnie jakieś takie to wszystko mało komfortowe.
tez mam takie zdanie, średnio to działa.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |18 Mar 2008|, 2008 16:50   

eeee tam, ja mam ciągle ustawione na 24 i naprawdę komfortowo to działa. czasem zmieniam tylko jak jaram fajki ;)

Odpowiedz do tematu