$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 4 robi "a kuku"
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
4 robi "a kuku"
Autor Wiadomość
Igi
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:06   4 robi "a kuku"

A już myślałem, że moja skrzynia jest inna niż wszystkie :-d

Krótko mówiąc - po rozgrzaniu skrzyni, nie zapina 4, lub zapina na chwilę i zaraz zrzuca i tak w kółko.

A dokładniej to wygląda tak. Auto kupiłem późną jesienią i jak do tej pory nie zauważyłem problemów z załączaniem 4. Jedynie co, to na zimnym silniku załącza mi 4 (przy delikatnym przyspieszaniu) dokładnie przy 80km/h i ani trochę później, natomiast po rozgrzaniu silnika i skrzyni załączanie następuje przy 85 do 90km/h.
W ostatnim czasie mamy trochę cieplejsze dni i zaczęły się jaja z brakiem 4. Tzn. na zimnym nadal zapina bezbłędnie i zdecydowanie, ale po dłuższej jeździe po mieście już pojawiają się problemy z 4, tzn. albo jej nie zapina w ogóle, albo zapina dopiero przy ok. 120km/h, albo trzeci przypadek, zapina przy ok 120km/h ale tylko na chwilę i zaraz ponownie obroty idą w górę, by znowu na chwilkę wpadła 4 i tak w koło. Przy tym wszystkim zdarzy się, że zacznie migać OD, ale nie dzieje się to często, powiedział bym, że OD miga dopiero po naprawdę dłuższej jeździe na 3ce (ok 10-15 km).

Trochę poczytałem o tej nieszczęsnej 4ce i coś mi się wydaje, że mój problem to zawyżona temperatura skrzyni. Dodatkowym faktem świadczącym o przegrzewaniu może być to, że nawet jak już stracę 4kę podczas kulania się po mieście to po wyjechaniu na jakąś szybszą trasę po pewnym czasie 4ka wraca i zostaje. Tak więc wynikało by, że podczas lepszego chłodzenia w trasie, temp skrzyni spada i 4ka sie zapina. Aha, płyn chłodzący wymieniony przed zimą na Shell, nie ma problemów z przegrzewaniem silnika, płynu nie ubywa.

Teraz jestem przed wymianą oleju i filtra. Poziom oleju jest ok, kolorek klarowny, zapachu spalenizny nie czuję, ale wymieniam na świeży profilaktycznie (fordowski WSS M2C- 202B).

I tutaj mam pytanie - tak, czy siak, poszukam jakiegoś warsztatu ASB u mnie w Częstochowie, ale czy przy okazji wymiany oleju/filtra, zdejmowania miski mogę zwrócić na coś uwagę odnośnie działania tej mojej 4ki, czy jest coś co mogę we własnym zakresie sprawdzić?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:09   

sprawdz droznosc chlodnicy od skrzyni, taka mala na dole pod zderzakiem.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:10   

jedź na regulację taśm hamulcowych.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:11   

Sprawdź drożnoć chłodnicy oleju. Spróbuj obejsć ją i zobaczyć czy będzie poprawa.

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:15   

bigdaaddy napisał/a:
Sprawdź drożnoć chłodnicy oleju. Spróbuj obejsć ją i zobaczyć czy będzie poprawa.

No tak, mówicie o drożności chłodnicy - trza to będzie sprawdzić, ale czy jeśli obejdę chłodnicę to czasami całkiem chłodzenie sie nie straci? Czy dobrze myślę? No chyba, że przepustowość tej chłodnicy jest bliska zeru, ale czy to możliwe?

Czy tą regulację taśm to mam zlecić w warsztacie, czy też raczej poddać się "doświadczeniu i wiedzy" mechaniorów?

Struna 

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:20   

Igi napisał/a:
ale czy jeśli obejdę chłodnicę to czasami całkiem chłodzenie sie nie straci?
masz zawsze chłodzenie przez chłodnicę cieczy jeszcze więc spokojnie, nic się nie stanie.
Igi napisał/a:
czy też raczej poddać się "doświadczeniu i wiedzy" mechaniorów?
jak kumate automaciarze to będą wiedzieć, jak nie to trzeba bacznie na ręce patrzeć i powiedzieć co i jak.

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:29   

Oki, znalazłem krótki opis sprawdzania drożności chłodnicy sporządzony przez Bodzia

A gdyby okazało się, że wadliwa praca elzaworu 4ki spowodowana była przegrzewaniem skrzyni to czy na odczycie błędów skrzyni wykaże mi to czy też raczej nie koniecznie?

I jeszcze jedno, czy jest taka możliwość, aby jeśli w skrzyni jest zalany jakiś bardzo kiepski olej, lub w wyniku wyeksploatowania stracił swoje właściwości "chłodzące" w takim stopniu, aby wzrost temperatury skrzyni mógł powodować taki problem. Czy możliwe aby jakość lub stan oleju miał taki znaczący wpływ na temperaturę krzynki?
Ostatnio zmieniony przez Igi |10 Mar 2008|, 2008 23:31, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:36   

mozliwe, skrzynia ma czujnik temp, miganie O/D swiadczy wlasnie prawdopodobnie o przegrzaniu. Pytanie czemu nie zapina 4 po przegrzaniu.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:39   

OK, dzięki wielkie za - jak zwykle - cenne podpowiedzi :)

Wymienię ten olej, podjadę gdzieś na kompa i zobaczymy co dalej.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:51   

Igi, pamiętaj że skrzynia może świrować też od MAF-a i TPS-a.
Więc zanim rozbierzesz pół auta, proponowałbym sprawdzenie (ew. wyczyszczenie) tych elementów.
Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |10 Mar 2008|, 2008 23:51, w całości zmieniany 1 raz  

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 23:58   

Adam_2000 napisał/a:
Więc zanim rozbierzesz pół auta, proponowałbym sprawdzenie (ew. wyczyszczenie) tych elementów.

Ooooooooo! To jedne z pierwszych informacji jakie wyczytałem na forum od czasu gdy mam scorpio, a teraz wyleciały mi z głowy - od tego zacznę, dzięki za przypomnienie :)

[ Dodano: 2008-03-11, 18:26 ]
A tak na marginesie, powiedzcie laikowi - dlaczego to pierniczenie się 4ki to prawie już norma? Czy ten nadbieg to forma jakiegoś kiepskiej jakości gratisu w tej skrzyni czy co? :-d ;)

[ Dodano: 2008-03-12, 17:46 ]
Właśnie dzisiaj posiedziałem w kanale i ku mej wielkiej radości stwierdzam, że wiązka do skrzyni jest na 99,99% zrobiona nowa (podobnie jak w komorze silnika, o czym wspominałem na początku mojej przygody z scorpio) - odwinąłem nieco peszelka i kabelki są jak cukiereczki, czyli z tego to powinienem się cieszyć :-d

Dzisiaj jeszcze czyszczenie tego MAFa, potem chyba regulacja taśm (klucz dobry bym pożyczył, końcówkę w kwadrat dorobił, ale jak tam dojść to nie wiem), potem wymiana oleju i zobaczymy co dalej.

[ Dodano: 2008-03-12, 19:40 ]
Co do tej regulacji taśm, to czytam sobie na forum, jakie cuda wymyślają czasami fachury w warsztatach i myślę, że spróbował bym sam. Martwi mnie jednak dostęp. Czy muszę wyciągać katalizator? Przymierzałem do tych śrub regulacyjnych zwykłą grzechotkę i ciężko mi jest ją wsunąć pomiędzy czoło tej śruby, a blachę okalającą skrzynię, a co dopiero jakiś klucz dynamometryczny z dorobioną nasadką, a do tego wszystkiego jeszcze ten wydech. Czy komuś udało się to zrobić bez wycigania katalizatora? Dużo już o tym było pisane, ale czy macie jakieś patenty na tą ciasnotę? Mam pewien pomysł na wykorzystanie kawałka klucza płasko-oczkowego 9ki przyspawanego do kawałka maksymalnie "skróconego" klucza nasadowego np. 10ki, ale jak to potem włożyć na dynamometr i na tą śrubę to nie wiem.

Aha, jeśli dobrze pamiętam to Adam2000 wspomniałeś gdzieś, że zrobiłeś to dociągnięcie śrub "na oko" i jakoś jeździło.
Zakładam, że kiedyś ktoś dociągnął je 13Nm i odkręcił dwa zwoje, zakontrował. Gdybym teraz dokręcił śruby "ręką" tyle ile się da, bo jeśli pojawił się luz na taśmach to teoretycznie coś by się dokręciło, potem na oko te 13Nm zwykłym głębokim oczkowym 9 (ale cheba musiał bym se potrenować wcześniej te 13Nm :-d ) to myślę, że za słabo naciągnięte by taśmy nie były. A co jeśli były by naciągnięte za mocno, jakie mogą być tego skutki?
Ostatnio zmieniony przez Igi |11 Mar 2008|, 2008 18:26, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |13 Mar 2008|, 2008 09:41   

UP

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Mar 2008|, 2008 10:22   

Tak, 4 to slaby gratis dolozony przez Ford do skrzyni C3 ;)

Nie polecam regulowania tasm na wyczucie szczegolnie w ciasnocie, w Explo tak zrobilem raz ale tam jest w pyte miejsca, a i tak bylo to na dwa dni, zanim nie pozyczylem klucza dynamometrycznego.

Zle ustawione tasmy to predzej czy pozniej zniszczenie tasm albo tasm i innych rzeczy w skrzyni; jak po ustawieniu jest zle czy nie jedzie to kazdy gupi wie ze zle, najgorzej jak pojedzie pozornie lepiej, tylko po pierwszej dluzszej jezdzie beda skwarki...

Do tego trzpienia od tasm dobrze pasuje 12-katowa nasadka 10mm (taki klucz nasadowy ktory ma "gwiazde" a nie szesciokat)

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |15 Mar 2008|, 2008 19:15   

Adam_2000 napisał/a:

Hehe, ale jaja :) Właśnie z tytułu tej skrzyni sobie pomierzyłem TPSa i chyba raczej wszystko jest OK, ładnie liniowo wzrasta napięcie. Potem wyczyściłem MAFa i normalnie gołym "uchem widzę" różnice w pracy na wolnych. Do tej pory też chodził w miarę, ale tak mniej więcej co 5-15 sek miał taką minimalną dylirkę trwającą może z 1 sek, było to mało zauważalne więc nie skusiłem się na czyszczenie tego MAFa, dopiero teraz z tytułu tej 4ki. Po czyszceniu nie mogę się dosłuchać nawet z nosem pod maską jakichkolwiek zaburzeń w pracy na wolnych, cyka jak wiosenna pszczółka :-d
Ciekaw jestem czy będzie to miało jakiś wpływ na moją 4kę. Trochę wątpię, ale zobaczy się dopiero jutro bo dzisiaj już nie prowadzę ;)

[ Dodano: 2008-03-28, 18:43 ]
Co do tych taśm to niestety jeszcze nie było mi dane ich wyregulować, ale za to mam jakieś jaja z olejem asb.
Ostatnio sprwadzałem stan gdzieś tak chyba przed sylwestrem i było na max. Dzisiaj po dłuższej jeździe sprawdzam i się lekko zdziwiłem - stan oleju jest na miarce jakieś 15mm ponad tą plastikową końcówką bagnetu, czyli chyba sporo za dużo. Trzy razy mierzyłem bo nie wierzyłem. Robiłem to tak: nie wyłączając silnika kilka razy wajchowałem po przełożeniach, potem na P i sprawdzam, czyli chyba prawidłowo.
Nie wiem co tam jeszcze z czym jest powiązane, ale oleju w silniku nie ubywa, ani nie przybywa, płyn chłodniczy nie ubywa, nie przybywa i jest czysty.

Czy jest jakieś wytłumaczenie ???????

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |28 Mar 2008|, 2008 21:13   

Pewnie auto stało pod kątem. Wystarczy mały spadek i poziom jest niższy, albo wyższy.
Sprawdź na równej, poziomej nawierzchni.

Odpowiedz do tematu