$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Obniżone zawieszenie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obniżone zawieszenie
Autor Wiadomość
luki34
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2008|, 2008 14:52   Obniżone zawieszenie

Witam.
Pewnie wielu z was skarci mnie za ten temat ale co tam :)
Potrzebuję się dowiedzieć czy jest możliwość obniżenia i utwardzenia zawieszenia w wielorybie.
Chciałbym obniżyć zawieszenie o jakieś 40- 50mm. Nie chciałbym nic obcinać i kombinować.
Czy można kupić jakieś sportowe sprężyny i amorki do scorpio? Najlepsze byłoby gwintowane. Czy ktoś z was spotkał się z takimi częściami? Pozdrawiam

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Mar 2008|, 2008 16:48   

z amorami obecnie raczej żaden problem, sprężynki na zamówienie też spoko dostaniesz, cenowo powinno wyjść przyzwoicie. A z racji że na zamówienie to możesz się na progresy pokusić nawet :)
Ostatnio zmieniony przez Struna |7 Mar 2008|, 2008 16:48, w całości zmieniany 1 raz  

luki34
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2008|, 2008 23:51   

Struna, daj jakiś namiar na kogoś kto się tym zajmuje jak masz oczywiście :)

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |9 Mar 2008|, 2008 09:10   

Weź ode mnie ... ja już max nisko jak się da ... i to fabrycznie :) . Z drugiej strony każdy zakręt szybciej przez koleiny i masz rozszarpane nadkole . Lub uszkodzoną oponę .

luki34
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2008|, 2008 09:14   

dlatego musi być usztywnione odpowiednio i nic nie będzie ocierać.

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 09:26   

Ja mam przód obniżony z racji sprasowanych sprężyn (kwestia zużycia - nie tuningu :) ). Efekt taki, że belka wzmacniająca pod silnikiem przyjeła kilka takich strzałów, że aż strach. Belka od przodu składa się z dwóch kawałków blachy sprasowanych razem, dolny kawałek blachy wygiął i zawinął mi się w dół :) . Może piszę nieco mało precyzyjne, jak będę miał czas to zrobię zdjęcie - to więcej wyjaśni. Jak Ty obniżysz samochód jeszcze bardziej to nie widzę tego jak Ty będziesz jeździł. Przykładowo Cosma ma samochód obniżony (vectra) i u niej problemem jest standardowo krawężniki itp czyli jak gdzieś zahaczy to przednim zderzakiem bądź progami. NIGDY nie zahaczyła o nic spodem podwozia, a mnie to zdarza się często (np. śpiący policjant) - boję się myśleć jak u Ciebie będzie wyglądała ta belka wzmacniająca.. No chyba, że jeździsz po niemcowni i Twoj wieloryb nie widzi nigdy nierówności, kolein, progów zwalniających itp :)

PS. Ale niezależnie od tego co piszę jak już obniżysz zawieszenie to zrób koniecznie zdjęcia bo jestem bardzo ciekaw jak to będzie wyglądało - wizualnie sądze, że będzie to bardzo przyjemny widoczek, szczególnie jak jeszcze jakieś przyzwoite felgi dojdą do tego :D

Pozdrawiam
Szuler

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Mar 2008|, 2008 22:01   

luki34, Jamex napewno robi, pod tarnowem też jest koleś co nawija sprężyny wg. życzenia klienta.

luki34
[Usunięty]

Wysłany: |11 Mar 2008|, 2008 08:14   

Właśnie odwiedziłem stronę Jamex i nie robią do scorpio sportowych sprężyn, ale jeszcze wysłałem do nich email.

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |11 Mar 2008|, 2008 08:31   

Jak coś chcesz na poważnie załatwić to dzwoń a nie meile wysyłaj. Wleci to komuś do skrzynki i będziesz obniżał pół roku bo sprężyn nie da się znaleźć.

Odpowiedz do tematu