|
Radio Ford7000, parę pytań |
| Autor |
Wiadomość |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 19:01 Radio Ford7000, parę pytań
|
|
|
Witam. Ostatnio naszła mnie ochota aby posłuchać ostrej muzyki nieco głośniej niż zwykle. Radio daje piękny bas jak nie jest zbyt głośno ustawione. Jeśli daję głośniej a bas w odtwarzanym utworze narasta (długi bas, dużo basów) to daje się zauważyć dość nieprzyjemny problem. Ciężko to opisać ale spróbuję i proszę o wyrozumiałość i trochę wyobraźni
Mamy np w głośnikach szybkie "Brum brum brum brum brum" to pierwsze BRUM słychaś świetnie a potem następne brum maleje, tak jakbym zmniejszył bas na eqalizerze. Słuchająć głośno muzyki wygląda to tak jakby ktoś ciągle kręcił pokrętłem od basu.
Podświetlenie radia nie przygasa, bo wtedy sądziłbym że jest to związane ze spadkiem napięcia. Dałem pokrętło głośności nawet na max, tzn na 36 i basów praktycznie wogule nie było. Oczywiście gdyby były to scharatałbym sobie głośniki, ale poprostu czym głośniej tym odczuwalny bas jest mniejszy.
Proszę o wyrozumiałość czytając to
Druga sprawa. Radia nie da się wyłączyć bo kiedy wciskam pokrętło to odskakuje one spowrotem. Da się jakoś naprawić ten przycisk samemu? Nie wyleci z niego tysiąc sprężynek i mikro kuleczek po rozebraniu? Jeśli miałbym to zepsuć to wolę nie ruszać. Zawsze można wyciszyć i też jest cisza.
Trzecie pytanie odnośnie zrobienia podłączenia do odtwarzacza MP3. Z kaseciaka i tak nie korzystam i byłbym w stanie nawet usunąć głowicę (jeśli to konieczne) i podłączyć tam odpowiednio jakieś gniazdo 'line in'. Tak żebym mógł sobie puścić muzykę z palmtopa. Można tam załadować kilka giga utworów. Nie trzeba nagrywać płytek audio.
Jak powinienem zrobić ( a może jest gdzieś już w radiu takie wejście) to wejście na mp3?
Co do tych adapterów w postaci kasety z kabelkiem to jest to lipa podobno. Dźwięk dużo traci na jakości a skoro to i tak byłoby mp3 to zmniejszanie jakości byłoby już śmiertelnym okaleczeniem słuchanych utworów. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 20:23
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | Witam. Ostatnio naszła mnie ochota aby posłuchać ostrej muzyki nieco głośniej niż zwykle. Radio daje piękny bas jak nie jest zbyt głośno ustawione. Jeśli daję głośniej a bas w odtwarzanym utworze narasta (długi bas, dużo basów) to daje się zauważyć dość nieprzyjemny problem. Ciężko to opisać ale spróbuję i proszę o wyrozumiałość i trochę wyobraźni
Mamy np w głośnikach szybkie "Brum brum brum brum brum" to pierwsze BRUM słychaś świetnie a potem następne brum maleje, tak jakbym zmniejszył bas na eqalizerze. Słuchająć głośno muzyki wygląda to tak jakby ktoś ciągle kręcił pokrętłem od basu. | to radio ma taki limiter, jak mu kopiesz za bardzo to obcina właśnie basy.
[ Dodano: 2008-01-15, 20:25 ]
| Kuzyn napisał/a: | Trzecie pytanie odnośnie zrobienia podłączenia do odtwarzacza MP3. Z kaseciaka i tak nie korzystam i byłbym w stanie nawet usunąć głowicę (jeśli to konieczne) i podłączyć tam odpowiednio jakieś gniazdo 'line in'. Tak żebym mógł sobie puścić muzykę z palmtopa. Można tam załadować kilka giga utworów. Nie trzeba nagrywać płytek audio.
Jak powinienem zrobić ( a może jest gdzieś już w radiu takie wejście) to wejście na mp3?
Co do tych adapterów w postaci kasety z kabelkiem to jest to lipa podobno. Dźwięk dużo traci na jakości a skoro to i tak byłoby mp3 to zmniejszanie jakości byłoby już śmiertelnym okaleczeniem słuchanych utworów. | ja proponuję transmiter FM, zero straty na jakości i podpinasz co chcesz i jak chcesz.
coś jak to http://allegro.pl/item291...z_pendrive.html
ten nawet czyta pen-drive |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
snajpi84 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 20:58
|
|
|
| Struna napisał/a: | | ja proponuję transmiter FM, zero straty na jakości i podpinasz co chcesz i jak chcesz. | ja używam podobnego i co do jakości dźwięku to bym się troche posprzeczał bo słychać wyraźne przebicie w postaci ciągłego sygnału którego siła zmienia się w raz z ze zmianą obrotów silnika (nie wiem dla czego akurat tak) sprawdzałem w kilku autach i przy użyciu dwóch różnych transmiterów. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:00
|
|
|
| snajpi84 napisał/a: | | ja używam podobnego i co do jakości dźwięku to bym się troche posprzeczał bo słychać wyraźne przebicie w postaci ciągłego sygnału którego siła zmienia się w raz z ze zmianą obrotów silnika | znaczy niskiej jakości, a to że obroty robią syf to kwestia zasilania, zasil to wprost z aku lub przez filtr i będzie ok. |
|
|
|
 |
snajpi84 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:33
|
|
|
| Struna napisał/a: | | zasil to wprost z aku lub przez filtr i będzie ok |
z akumulatora niestety nie mogę bo nie używam tego w swoim aucie, a przez filtr co masz na myśli bo nie bardzo wiem o co chodzi? do tej pory normalnie wpinałem w miejsce zapalniczki albo w gniazdo 12V |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:34
|
|
|
| snajpi84 napisał/a: | | a przez filtr co masz na myśli bo nie bardzo wiem o co chodzi? | normalny filtr LC. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:35
|
|
|
snajpi84, a używasz takiego transmitera z wbudowanym odtwarzaczem MP3? Bo z tymi odtwarzaczami to jest różnie. Za 28zł nie spodziewałbym się odtwarzania porządnego. Mam nadzieję że moje MIO P560 będzie dobrze odtwarzać dźwięk. Nie sprawdzałem ale urządzonko dobrej jakości i nie z biedronki.
Pooglądam te transmitery na allegro. Tylko żeby odtwarzać dźwięk z wyjścia słuchawkowego, musiałoby mieć odpowiednie wejście. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:36
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Tylko żeby odtwarzać dźwięk z wyjścia słuchawkowego, musiałoby mieć odpowiednie wejście. | no i właśnie mają, minijack-a |
|
|
|
 |
snajpi84 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:39
|
|
|
Kuzyn, mój transmiter ma złącze USB wiec podłączałem pen drive, ale także ma wejście umożliwiające przez mini jack. obydwa sposoby słuchania dawały takie same przebicie (gdyby nie to to dźwięk jest całkiem przyjemny).
| Struna napisał/a: | | normalny filtr LC | niestety nic mi to nie mówi (moja wiedza w tym temacie jest dość ograniczona) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:42
|
|
|
| snajpi84 napisał/a: | | niestety nic mi to nie mówi (moja wiedza w tym temacie jest dość ograniczona) | filtrz przeciwzakłóceniowy ( Kondensator i cewka w obwodzie ) |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:42
|
|
|
| snajpi84 napisał/a: | | (gdyby nie to to dźwięk jest całkiem przyjemny). |
No to przesądzone. Kupię transmiter. Tylko jeszcze coś dobrego muszę wybrać. Fajnie że nie trzeba radia rozbebeszać. A wyłącznik niech se wyskakuje, tylko po to nie będę radia wyciągał. |
|
|
|
 |
snajpi84 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 21:44
|
|
|
| Struna, dzięki jak już się dorobię własnego autka to będę kombinował |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 22:08
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | co do obcinania basow to zauwazylem ze u mnie przycina bas przy podglasnianiu z 19 na 20 | ja raczej do tylu nie rozkręcam więc sie mi nie zdarza u mnie koło 18 to już jest sajgon w aucie |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 22:15
|
|
|
U mnie do 18-19 też nigdy nie obcinało. Ale ostatnio zapuściłem w zmieniarke "System of a down" i sprzęt nie wyrabia |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 22:15
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | Ale ostatnio zapuściłem w zmieniarke "System of a down" i sprzęt nie wyrabia | no cóż, trzeba tube wstawić i jakiś wzmak porządny |
|
|
|
 |
|
|