|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak zamontować hak ??? |
| Autor |
Wiadomość |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sty 2008|, 2008 12:20 Jak zamontować hak ???
|
|
|
Zabrałem się dzisiaj za montaż haka do Mk3 kombi i trochę zdurniałem.
Nie mam już pomysłów gdzie i w jaki sposób powinny być zamontowane te wszystkie duperelki jakie kupiłem z hakiem. Czy muszę wiercić jakieś otwory? Nigdy nie widziałem jak to jest montowane w wielorybie, a nie chciał bym odwalić jakiejś rzeźby - gdyby ktoś z Was mógł mi jak przysłowiowej "krowie na granicy" wytłumaczyć co, gdzie i jak to był bym bardzo wdzięczny.
Poniżej wstawiam foto mojego haka wraz z tymi wszystkimi szynami, blachami i tulejami oraz podłużnice.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Igi |12 Sty 2008|, 2008 12:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Slyu [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sty 2008|, 2008 23:50
|
|
|
Ja mam w krokodylu przymocowany pod mostem, zeby to zdjac to trzeba by pół samochodu zdjąc.
A wie ktos o nowych przepisach z hakiem cos? Podobno trzeba miec badanie techniczne na niego i jakis specjalny udźwig Ci badają |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 00:24
|
|
|
| Slyu napisał/a: | | A wie ktos o nowych przepisach z hakiem cos? |
Hak może być używany, ale musi mieć tabliczkę znamionową (choć podejrzewam, że jej brak nie przekreślał by definitywnie możliwości jego "legalnego" użycia) , przegląd w stacji diagnostycznej to koszt 35zł, potem wpis do dowodu koszt 0zł. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 01:59
|
|
|
zdjecie pierwze lewa strona
Duza blacha w bagaznik, lapie 3 sroby z tego ksztaltownika w ksztalcie litery T (ten co lezy na haku) ktory wsuwasz w podluznice. Do jego przodu mocujesz zderzak najednej srobie. Pierwsza srobe z tego krztaltownka lapiesz przez tuleje do tej malek kwadratowej blaszki (ona w bagaznik)
ta blacha w ksztalcie S leci na bok podlznicyi do niej sroby przez podluznice w ten element co wsunoles w podluznice, tak samo ta blaszka przed stopniem, tylko chyba z prawej strony (obie te przychodza na boki zewnetrzne podluznicy, jak by od strony zderzaka)
zdjecie drugie, nanim masz 2 tuleje z podkladka przyspawana kwadratowa, one ida w podluznice na jej koniec (w srodek) i przez nie skrcasz te elementy wsuwane w podluznice, kladac na podlodze bagaznika te male kwadratowe blaszki. reszta srob jest poszerzanych z tuleja prawdopodobniei sa wbite na wieloklin w duze te blachy
zdjecie 4 analogicznie to w ksztalcie litery T w podluznice, ta duza blacha w bagaznik na podloge i mocujesz do tego co w podluznice, z prawej strony podluznicy ta blacha co ci lezy po lewej stronie haka, taka plaska z lekko scieta krawedzia, na przod ta tuleje z malym kwadratowym przyspawanym i od gory jedna kwadratowa blaszka
podlogei podluznice czesciowo wiercisz, wywalasz stare mocowanie zderzaka w podluznicy, |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 12:11
|
|
|
Serdeczne dzięki za pomoc, jak zwykle rzeczowo i konkretnie |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 12:53
|
|
|
i tak pewnie ci czegos brakuje
a no te wsuwki w podloznice montujesz na poczatek na 2 sroby te co byl oryginalnie te od zderzaka zeby zlapac reszte wymiarow |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 19:52
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | i tak pewnie ci czegos brakuje
|
ano, jak to w życiu
p.s.
chyba przy okazji wpsikam w te podłużnice i pas coś do profili bo widać już zęba czasu |
|
|
|
 |
Jajcuś [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 23:43
|
|
|
| Ja mam orginalną instrukcje montazową haka do kombi mk3 wiec moge ją zeskanowac i jakos przeslać |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2008|, 2008 10:20
|
|
|
Jajcuś, jak byś miał chwilę to fajnie by było gdybyś taką instrukcj mógł gdzieś wrzucić (może foto, by było szybciej) |
|
|
|
 |
Jajcuś [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2008|, 2008 23:19
|
|
|
| Ok to jak zeskanuje to bede na maila wysyłał ale dopiero we wtorek sie z tym ogarne |
|
|
|
 |
Igi [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 00:04
|
|
|
Haczyk już zamontowany, wszystko leży jak ulał. Faktycznie kilka otworów trzeba zrobić i tutaj warto wszystko dobrze spasować i rozmierzyć, aby przy skręcaniu nie okazało się że otwory się "mijają" - ogólnie jednak dosyć łatwo wszystko zgrać. Gdyby ktoś chciał zobaczyć poglądowe fotki rozmieszczenia tych wszystkich elementów to mogę cyknąć, bo zderzak i lampy mam jeszcze nie zamontowane.
Całość sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji. Myślę, że dwustu kilowy jednoślad będzie pestką dla tego haka.
Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 09:26
|
|
|
| co ciekawe (poza elementami mocowanymi od srodka) sam hak wyglada identycznie jak mk1 lift. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |