$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jak zamontować hak ???
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zamontować hak ???
Autor Wiadomość
Igi
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sty 2008|, 2008 12:20   Jak zamontować hak ???

Zabrałem się dzisiaj za montaż haka do Mk3 kombi i trochę zdurniałem.
Nie mam już pomysłów gdzie i w jaki sposób powinny być zamontowane te wszystkie duperelki jakie kupiłem z hakiem. Czy muszę wiercić jakieś otwory? Nigdy nie widziałem jak to jest montowane w wielorybie, a nie chciał bym odwalić jakiejś rzeźby - gdyby ktoś z Was mógł mi jak przysłowiowej "krowie na granicy" wytłumaczyć co, gdzie i jak to był bym bardzo wdzięczny.
Poniżej wstawiam foto mojego haka wraz z tymi wszystkimi szynami, blachami i tulejami oraz podłużnice.

Ostatnio zmieniony przez Igi |12 Sty 2008|, 2008 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

Slyu
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sty 2008|, 2008 23:50   

Ja mam w krokodylu przymocowany pod mostem, zeby to zdjac to trzeba by pół samochodu zdjąc.
A wie ktos o nowych przepisach z hakiem cos? Podobno trzeba miec badanie techniczne na niego i jakis specjalny udźwig Ci badają

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 00:24   

Slyu napisał/a:
A wie ktos o nowych przepisach z hakiem cos?

Hak może być używany, ale musi mieć tabliczkę znamionową (choć podejrzewam, że jej brak nie przekreślał by definitywnie możliwości jego "legalnego" użycia) ;) , przegląd w stacji diagnostycznej to koszt 35zł, potem wpis do dowodu koszt 0zł.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 01:59   

zdjecie pierwze lewa strona

Duza blacha w bagaznik, lapie 3 sroby z tego ksztaltownika w ksztalcie litery T (ten co lezy na haku) ktory wsuwasz w podluznice. Do jego przodu mocujesz zderzak najednej srobie. Pierwsza srobe z tego krztaltownka lapiesz przez tuleje do tej malek kwadratowej blaszki (ona w bagaznik)
ta blacha w ksztalcie S leci na bok podlznicyi do niej sroby przez podluznice w ten element co wsunoles w podluznice, tak samo ta blaszka przed stopniem, tylko chyba z prawej strony (obie te przychodza na boki zewnetrzne podluznicy, jak by od strony zderzaka)

zdjecie drugie, nanim masz 2 tuleje z podkladka przyspawana kwadratowa, one ida w podluznice na jej koniec (w srodek) i przez nie skrcasz te elementy wsuwane w podluznice, kladac na podlodze bagaznika te male kwadratowe blaszki. reszta srob jest poszerzanych z tuleja prawdopodobniei sa wbite na wieloklin w duze te blachy

zdjecie 4 analogicznie to w ksztalcie litery T w podluznice, ta duza blacha w bagaznik na podloge i mocujesz do tego co w podluznice, z prawej strony podluznicy ta blacha co ci lezy po lewej stronie haka, taka plaska z lekko scieta krawedzia, na przod ta tuleje z malym kwadratowym przyspawanym i od gory jedna kwadratowa blaszka

podlogei podluznice czesciowo wiercisz, wywalasz stare mocowanie zderzaka w podluznicy,
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 12:11   

Serdeczne dzięki za pomoc, jak zwykle rzeczowo i konkretnie :-D

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 12:53   

i tak pewnie ci czegos brakuje :)
a no te wsuwki w podloznice montujesz na poczatek na 2 sroby te co byl oryginalnie te od zderzaka zeby zlapac reszte wymiarow
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 19:52   

Rafał A.(antek) napisał/a:
i tak pewnie ci czegos brakuje :)

ano, jak to w życiu :-d

p.s.
chyba przy okazji wpsikam w te podłużnice i pas coś do profili bo widać już zęba czasu :-d

Jajcuś
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 23:43   

Ja mam orginalną instrukcje montazową haka do kombi mk3 wiec moge ją zeskanowac i jakos przeslać

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2008|, 2008 10:20   

Jajcuś, jak byś miał chwilę to fajnie by było gdybyś taką instrukcj mógł gdzieś wrzucić (może foto, by było szybciej) :)

Jajcuś
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2008|, 2008 23:19   

Ok to jak zeskanuje to bede na maila wysyłał ale dopiero we wtorek sie z tym ogarne

Igi
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 00:04   

Haczyk już zamontowany, wszystko leży jak ulał. Faktycznie kilka otworów trzeba zrobić i tutaj warto wszystko dobrze spasować i rozmierzyć, aby przy skręcaniu nie okazało się że otwory się "mijają" - ogólnie jednak dosyć łatwo wszystko zgrać. Gdyby ktoś chciał zobaczyć poglądowe fotki rozmieszczenia tych wszystkich elementów to mogę cyknąć, bo zderzak i lampy mam jeszcze nie zamontowane.
Całość sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji. Myślę, że dwustu kilowy jednoślad będzie pestką dla tego haka.
Dzięki za pomoc :-d

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sty 2008|, 2008 09:26   

co ciekawe (poza elementami mocowanymi od srodka) sam hak wyglada identycznie jak mk1 lift.

Odpowiedz do tematu