$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wibrujacy pedal hamulca
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wibrujacy pedal hamulca
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Sty 2008|, 2008 19:11   

Kuzyn napisał/a:
Zauważyłem tylko że jak dojeżdżam do konca swojej ulicy, gdzie zawsze w zimie jest ślisko jak diabli, to przy delikatnym hamowaniu bez ABS jest znacznie lepiej niż z pedałem w podłodze.
a kto i gdzie powiedział że ABS skraca drogę hamowania ? jest wręcz odwrotnie, ABS umożliwia jedynie wykonywanie manewrów podczas gwałtownego hamowania bo zapobiega blokowaniu przede wszystkim kół skrętnych, niemniej jednak na lodzie powyżej pewnych prędkości i tak auto nie będzie sterowne nawet jak ABS będzie poprawnie pracował.

[ Dodano: 2008-01-10, 19:13 ]
sobolaqe napisał/a:
podobny objaw, mokra kostka i "tarka" na asfalcie przy skrzyzowaniach ze swiatlami gdzie pofalowany asfalt(szczegolnie mokry) potrafi sprawic ze podbjane kola sie blokuja i w przypadku samochodu bez ABSu kolo by sie przyblokowalo i samochod by sie wczesniej czy pozniej zatrzymal, ale jak sie zalaczy ABS to mozna sie niezle przejechac :-d
temat czasami poruszany na roznych grupach(chcialem spokojnie dojechac do skrzyzowania, hamuje i nagle sie zalacza ABS i przywalilem w kogos przedemna :-d
dlatego w aucie z ABS amortyzatory musza być tip-top

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |10 Sty 2008|, 2008 20:46   

domniema ze nie istnieje nic takiego co by powodowalo hamowanie pulsacyjne /tak jak ABS na sliskim/, podczas każdego nacisniecia hamulca czy sucho czy mokro.. takie pulsowanie podobno skraca droge hamowania- ale z tego co wiem to trzeba to robic samemu.
Czy ktos slyszal o takim wynalazku-czy jestesmy zdani wylacznie na extreme gdy wlaczy sie nasz ABS- ??? :roll:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Sty 2008|, 2008 21:20   

pulsowac to sobie można w aucie bez ABS, w ABS deptasz tak mocno jak trzeba a jak zaczyna kopać to nie odpuszczasz tylko deptasz jeszcze mocniej - tak nalezy hamować w aucie z ABS, pulsowanie tylko pogorszy sprawę.

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |10 Sty 2008|, 2008 23:31   

bedziem deptac i juz, sie w koncu auto sypnie a człowiek nawet sie nie dowie , ze ABSy bły :)

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 09:16   

Dobra, ja tu widzę pewne sprzeczności. W którym przypadku hamowanie z użyciem ABS nie skraca drogi hamowania?
Piszecie że mimo że abs nie skraca drogi hamowania to i tak trzeba wcisnąć hamulec do końca. To on nie skraca drogi hamowania względem czego?

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 09:25   

Tak się zastanawiam po co ja to uruchomiłem ;) Chyba w ramach szeroko rozumianego "powrotu do oryginału". Na śniegu jest porażka - bez ABSu da się wyhamować prędzej, gdyż tworzący się klin ze śniegu stwarza większe opory tarcia niż opona bez uślizgu. Reasumując: ABS jest dla spanikowanych kolesi i panienek którzy nie mają odruchu odpuszczenia pedału hamulca na skręconych kołach celem uzyskania pożądanego toru jazdy i omnięcia przeszkody.
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

krzyhoo 
FST Member

Auto: Foguar
Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 09:35   

Mysza napisał/a:
Reasumując: ABS jest dla spanikowanych kolesi i panienek

taa... a grzane fotele dla pedziów, el. szyby dla anorektykow a parktronik dla kretow
Taunus 82' 1.6 w automacie :)
-------------------

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 09:46   

krzyhoo napisał/a:
Mysza napisał/a:
Reasumując: ABS jest dla spanikowanych kolesi i panienek

taa... a grzane fotele dla pedziów, el. szyby dla anorektykow a parktronik dla kretow

i przypomniala mi sie pewna dyskusja ze ESP tez jest dla idiotow ktorzy nie potrafia jezdzic, i ze gosc co ukonczyl jakas szkole jazdy bedzie potrafil lepiej opanowac samochod niz jakas paniusia za kolkiem samochodu z ESP.

na co uzyskal odpowiedz ze napewno taki gosc po szkole jazdy bedzie potrafil w sytuacji awaryjnej szybko przyhamowac np prawym przednim kolem :-d

mysle ze to pokazuje o co chodzi z tymi systemami, one nie pojada za nas ani nie oszukaja praw fizyki..... super hiper wypasiony samochod tez zwiedzi horyzont jak pojedziemy za szybko na oblodzonym zakrecie.
zaden 3 literowy system nie zwalnia nikogo z myslenia ani nie sprawi ze bedziemy lepszymi kierowcami :-d

one poprostu troche ulatwiaja zycie i wybaczaja troche wiecej bledow jakie popelnia sie za kolkiem :-d
i tyle

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 09:49   

Kazdemu wiekliemu kierowcy wydaje sie ze jemu |ABS niepotrzebny, on szybciej odpusci, pulsacyjnie itp..

Zycze powodzenia, na mokrym asfalcie przy predkosci np 140km/h zablokowac kola :)

Na lodzie nie pomoze, w innych przypadkach nie wytraca auta z rownowagi

wydluza bo musi, bo czesciowo odpuszcza hamowanie (wydluza w porownaniu d hamowania bez ABS)

a ta teoria z klinem sniegu, malo mnie przekonuje

ale dyskusji nt ABS bylo tu wiele szkoda nakrecac nastepna.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 10:00   

Ja chwilowo nie mam ABSu w aucie. Stwierdzam, że ABS to świetna sprawa, na nawierarzchni pokrytej kurzem, do tego przy padającej mżawce okazuje się niezastąpiony, dzięki niemu auto się nie przekręca. Rafał ma rację mówiąc o tym hamwaniu prawym przednim kołem. Warto mieć ABS, co prawda wydłuża drogę hamowania, ale dzięki niemu możemy, nie tracąc kontroli nad autem, względnie bezpiecznie i pod kontrolą ominąć jakąs przeszkodę czy pieszego.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |11 Sty 2008|, 2008 10:04   

Rafał A.(antek) napisał/a:
ta teoria z klinem sniegu,

to nie teoria, a fakt, zresztą nie trzeba czekać na śnieg, wystarczy sprawdzić na żwirowisku np.

Pomaga też ocenić stan opon, jeżeli przez dwa lata nic a w trzecim na mokro w danym miejscu terkocze, to nic nie pomoże tylko wymiana opon, co mnie na wiosne czeka, pomijając fakt że przed wyjaxdem sylwestrowym jedną zimówke diabli wzieli, kupić było trzeba dwie, przed sylwestrem 06 padł alternator który wytrzymał raptem do wczoraj( ach te używki), przebieram sie i do roboty dobrze że chociaż plus dwa na dworze :)
Ostatnio zmieniony przez Srebrny |11 Sty 2008|, 2008 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu