$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - silnik nie odpala
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik nie odpala
Autor Wiadomość
jacky
[Usunięty]

Wysłany: |29 Gru 2007|, 2007 15:08   silnik nie odpala

nie moge odpalic silnika....po przekreceniu zaplonu slysze przez moment pompe paliwa,rozrusznik kreci bardzo mocno lecz auto nie zapala....zauwazylem tez,ze przekaznik pompy paliwa R17 trzeszczy jakby cos z nim bylo nie tak/slychac w nim jakies trzaski,szmery/ tzn zaplon wylaczony,kluczyk wyjety ze stacyjki a w tym przekazniku cos caly czas trzeszczy......odpialem ujemna kleme od aku odczekalem kilka minut,podlaczylem i auto odpalilo.........po jakims czasie ok pol godz znowu chce odpalic-nic! odpinam kleme,czekam,podlaczam kleme-auto odpala! niestety do poniedzialku nie mam mozliwosci podmiany tego przekaznika R17.....

[ Dodano: 2007-12-29, 16:07 ]
wlasnie znowu bylem przy aucie.sytuacja taka sama,nie odpala,odpiecie klemy ujemnej,potem podlaczenie i auto pali od reki.......

czesany
[Usunięty]

Wysłany: |29 Gru 2007|, 2007 16:35   

A gdy ten przekaznik trzeszczy to jest iskra?

jacky
[Usunięty]

Wysłany: |29 Gru 2007|, 2007 17:00   

masz na mysli iskre w skrzynce bezpiecznikow? jesli tak to nie ma tam zadnego iskrzenia
jesli masz na mysli iskre zaplonowa to jest,przed chwila sprawdzalem stara swieca. a moze to immobiliser cos dziala? jak sie objawia blokada gdy immo zaczyna dzialac? czy odcina doplyw benzyny/pompe slychac jednak przez kilka sekund po wlaczeniu zaplonu,potem przestaje szumiec/ czy w jakis inny sposob blokuje uruchomienie silnika? niepokoi mnie ten odgls z przekaznika....wyjalem go calkiem,zeby rano nie zastac zweglonego auta.....

czesany
[Usunięty]

Wysłany: |29 Gru 2007|, 2007 17:06   

Chodziło mi o iskre zaplomowa. Immo najprawdopodobniej odcina zaplon (tak jiedys mailem w pewnym vw polo). Jesli masz jakas okazje podmienic ten przekaznik na jakis inny 100% sprawny to zrób to. Moze pomoże

jacky
[Usunięty]

Wysłany: |29 Gru 2007|, 2007 17:06   

jescze przy okazji........do bieguna minus w batterii pdlaczone mam dwa przewody-jeden bardzo gruby,solidny/podejrzewam,ze to masowanie calego auta a drugi o znacznie mniejszym przekroju...do czego to jest przewod/tez musi byc masowy lecz dokad jest podlaczony,czy do jakiegos urzadzenia?

[ Dodano: 2007-12-29, 17:13 ]
w ogole t poprzedni wlasciciel tego forda to jakis szmaciarz! pelno przerobek i to takich dziadowskich,przewody nie poizolowane lub byle jak poskrecane......nie lubie takich ludzi..........samo dprowadzenie auta do tego aby mozna w nim jezdzic kosztowalo mnie duzo wysilku,gdy kupilem to w srodku byly niedopalki,puszki po piwie,nawet zuzyta guma.....tapicerka p[ozalewana piwskiem.....wymienilem juz ten shit na piekne skorzane fotele......lubie gdy auto jest zadbane

[ Dodano: 2007-12-29, 17:27 ]
i jeszcze raz poszedlem sprawdzic-nie odpala-
reset,podlaczenie ujemnej klemy i pali od reki!

[ Dodano: 2007-12-29, 20:01 ]
samochd odpala dopiero po resecie..... pieknie pracuje,jest rozgrzany,zadnych niepokojacych objawow.....wylaczam silnik,chce odpalic ponownie i juz nic z tego...
odpinam ujemna kleme ,chwile czekam,podlaczam kleme-auto pali jak nowe...co jest???

[ Dodano: 2007-12-29, 23:54 ]
mala aktualizacja.wlasnie bylem w garazu a ze juz noc i bardzo cicho to po wejsciu do garazu uslyszalem jakby gwizd z tylniej czesci auta........nie jestem pewny,byc moze pmpa paliwa caly czas pracuje......pozatym wszystko by na to wskazywalo bo chcialem odpalic auto i wyczulem znacznie,znacznie slabszy akumulator.......do poniedzialku nie mam mozliwsci podmiany teg przekaznika R17.moze to cos Kolegow naprowadzi na trop......co sie dzieje?

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 11:26   

po pierwsze, dopóki nie usuniesz usterki, sugeruję odpinanie akumulatora jak zostawiasz auto bo wszystko wskazuje na jakieś zwarcia i głupienie instalacji z komputerem włącznie. Pytanie tylko czy kłania się skrzynka czy daje o sobie znać radosna twórczość poprzedniego właściciela, ale przy tym na odległość to Ci chyba nikt nie pomoże. Przekaźnik to raczej skutek niż przyczyna :(

jacky
[Usunięty]

Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 12:27   

cos w tym jest,wyjalem przekaznik na noc aby nie spalic auto.......rano batteria pusta..nie ma pradu na rozruch...........

[ Dodano: 2007-12-30, 17:14 ]
no i nie ma wyjscia............czeka mnie skrzyneczka bezpiecznikow obk akumulatora

[ Dodano: 2008-01-01, 11:03 ]
a wiec tak- wyczyszczona mala skrzynka bezpiecznikow.Efekt? pompa paliwa przestala ciagle pracowac! silnik odpala bez najmniejszego problemu,jest energia w akumulatorze.poprzedniej nocy aku sie rozladowal kompletnie/ i teraz najciekawsze..otoz pojawilo sie swiatelko w kabinie z tylu nad tylna kanpa......pojawil sie gong ostrzegajacy o pzostawionych wlaczonych swiatlach/wczesniej nie bylo/...uaktywnilo sie otwieranie i zamykanie z ORYGINALNEGO pilota/wczesniej dzialala tylko dokladana centralka/ mam tez odczucie ,ze silnik pracuje rowniej.auta jest bardziej zwawe,szybciej przyspiesza......profilaktycznie zabiore sie chyba niedlugo za duza skrzynie.......w tej malej na dnie obudowy bylo ok 1cm wody!!!!!!!!!!!!!plyty skladowe zasniedziale,niektore przejscia/sciezki/ wrecz czarne! przyznam sie ,ze dosc sceptycznie podchodzilem do porad typu:"wyczysc skrzynke".......jednak to fakt,skrzynka ,skrzynka i jeszcze raz skrzynka!!

Odpowiedz do tematu