|
fhjlfhjlfhjljfhjljhhffh |
| Autor |
Wiadomość |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2007|, 2007 23:00
|
|
|
Dokreciles momentem 270 Nm?
Jesli lozysko obracalo sie na piascie to powinno sie ja wymienic. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2007|, 2007 23:19
|
|
|
| waldek.leg napisał/a: | | taki klucz to on ma w ręce i z wyczuciem ze za mocno jak i nie za słabo. |
No to jedz i reklamuj, jak to mechanik robil to niech zrobi dobrze. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2007|, 2007 23:27
|
|
|
Witam! | waldek.leg napisał/a: | | Łożysko założyłem firmy : RUVILLE | -to pol nieszczescia | waldek.leg napisał/a: | | czy to faktycznie powinno być tak nie za ciasno spasowane | -a tu druga polowa | waldek.leg napisał/a: | | ta śrubę dokręcał mechanik twierdzi ze taki klucz to on ma w ręce | -i niewiele w glowie jezeli tak jak opisales to wszystko zostalo zlozone. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2007|, 2007 23:44
|
|
|
Witam! Pierscien lozyska nie moze sie w zadnym wypadku obracac w obudowie.Dokrecanie "na oko" konczy sie za zwyczaj zniszczeniem lozyska.Na Forum bylo juz opisywane jak to dokrecic bez klucza dynamometrycznego.Co do piasty to mozesz zaryzykowac wklejenie lozyska albo wymien piaste. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |27 Lis 2007|, 2007 23:51
|
|
|
| moze piasta juz na tyle wyrobiona ze lozysko sie obraca? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
| Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |27 Lis 2007|, 2007 23:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2007|, 2007 23:55
|
|
|
| waldek.leg napisał/a: | | No ok to co powinienem teraz zrobić, bo powiem szczerze ze nie mam pojęcia ! |
Chyba najpewniejszym wyjsciem byloby kupic uzywana pewna cala piaste z lozyskiem i obudowa. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 00:13
|
|
|
Witam! | waldek.leg napisał/a: | | czyżby za mocno dokręcone ? | -moze za mocno a moze firma taka... Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 12:38
|
|
|
Jedź do serwisu, zapłać 8 stówek i zapomnij. Ja wymieniałem to samo łożysko chyba z 3 razy. 3 razy kupowałem używane piasty w cenie od 100 do 200zł. Kupiłem 3 łożyska, wszystko było do kitu. Trzecia piasta z tych trzech była dobra. Ale grzało mi się to. Po wcześniejszym incydencie w trasie, po drugiej zmianie łożyska, kiedy to koło zablokowało mi się i musiałem dzwonić po teścia bo nie dało się dalej jechać, postanowilem zmienić łożysko ostatni raz. Założyłem......... i znowu się grzeje. Mając dość nerwów i wydanych pieniędzy (przekraczających już wartość naprawy nawet w ASO) pojechałem do Forda (nie ASO ale duży, solidny warsztat) i kazałem "zrobić tak, żebym miał gwarancję na to". W Fordzie wymienili mi piastę na nową, założyli nowe łożysko i....................znowu się grzało. Jeździłem do nich 3 razy po dłuższych trasach żeby sprawdzili sobie to kółko. Nic nie stwierdzili i kazali dalej jeździć. Pojeździłem już chyba podan 10kkm. Teraz kółko przestało się już grzać i powoli zapominam że mialem z tym takie przejścia.
Przejścia są o tyle większe że chciałem już sądzić warsztat, który mi to robił za pierwszym razem. Założył tanie łożysko a płacilem za Optimala, no i złozył to wszystko na luźną, wyrobioną piastę. Ehhhhh.
Najlepiej oddaj do ASO i zapomnij o problemach i miej gwarancję |
| Ostatnio zmieniony przez Kuzyn |28 Lis 2007|, 2007 12:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 17:38
|
|
|
Witam! | Kuzyn napisał/a: | | Najlepiej oddaj do ASO i zapomnij o problemach i miej gwarancję | -to w kraju tak juz zle ze nie ma komu dobrze lozyska wymienic tylko SPECJALNY WARSZTAT trzeba?Toz to jest PROSTA robota! Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 18:01
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! | Kuzyn napisał/a: | | Najlepiej oddaj do ASO i zapomnij o problemach i miej gwarancję | -to w kraju tak juz zle ze nie ma komu dobrze lozyska wymienic tylko SPECJALNY WARSZTAT trzeba?Toz to jest PROSTA robota! Pozdrawiam.Stefan. |
Podpisuję się obiema rękami, zwłaszcza z tyłu, to jest robota do zrobienia "na drodze", wiem, bo robiłem kiedyś pacjentowi w Siewierzu techniką "imadło na krawężniku" i jakoś mnie odpukać nie skarży, a widzieliśmy się już, i działa to to. Reszta szczegółów-dynamometr był użyty, uprzedzając pytania. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 18:30
|
|
|
| VIK napisał/a: | | dynamometr był użyty, |
I tu lezy sedno sprawy. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 19:42
|
|
|
| Myślę, ze jak obudowa nie jest w "jajko", czysto złożysz, dokręcisz jak należy, to MUSI jedzić. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 22:41
|
|
|
Witam! Z przeliczenia jednostek jest troszke mniej.Co do smaru to powinien miec oznaczenie do czego jest.Uzycie niewlasciwego moze spowodowac zniszczenie lozyska. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 22:54
|
|
|
| waldek.leg napisał/a: | | , chodziło mi o ten element ze szpilkami do którego jest przykręcone koło i wchodzi w środkowa część łożyska, to on wchodzi dosyć ciasno ale bez wbijania |
I tu jest w tych piastach caly problem. Toleracja wymiaru na czopie jest zbyt luźna, i wewnętrzne pierścienie łożysk potrafią obracać sie na czopie. Siła dokręcenia łożysk nie ma tu nic do rzeczy, gdzyż dociska jedynie pierscienie łożysk do siebie ( pasowanie na zero, bez regulacji luzu). Wklejenie łożysk na czop to raczej mało skuteczny sposób. Już lepszy efekt da radełkowanie, a potem przeszlifowanie czopa na ciasniejszą tolerancje. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lis 2007|, 2007 23:07
|
|
|
Witam! Jezeli jest odpowiednio scisniety(dokrecony) to nie bedzie sie obracalo.W Audi takie lozysko jest wkladane bez tulei dystansowej i dokrecane palcami. Pozdrawiam.Stefan. |
| Ostatnio zmieniony przez Stefan |28 Lis 2007|, 2007 23:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|