|
Syntetyk czy półsyntetyk ? |
| Autor |
Wiadomość |
Darmar [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 20:36 Syntetyk czy półsyntetyk ?
|
|
|
| Mam scorpio 2.0 dohc 16v ma przejechane 265 tys i jezdzi od poczatku na syntetyku. zbliza sie wymiana i zastanawiam sie czy nie wlac półsyntetyku.A i jeszcze jedno czy filtr od starego dohca pacuje do 16v? |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 20:37
|
|
|
Witam! A bierze olej? Filtr EFL 90 albo Filtron OP 533. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Darmar [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 20:51
|
|
|
| Szczypte bierze bo wycieków brak |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 20:55
|
|
|
Witam!To przejdz na polsyntetyk albo dobry mineralny. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Darmar [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 21:00
|
|
|
| Dzieki tak myślałem niektórzy mi mówili żeby lać syntetyk ale ja nie miałem do tego przekonania bo silni ma troche przejechane.A filtr oczywiście z zaworkiem. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 21:30
|
|
|
A po kiego czorta chcesz kombinować z tym olejem ?
Jeździ na syntetyku - nic nie zmieniaj, lej taki sam !
"Szczyptę" to i nowe silniki spalają. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
GoLo [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 21:49
|
|
|
Czytałem ostatnio dosyć "rewolucyjne" opracowanie o olejach.
Wynika z niego jasno że do póki sie da trzeba lać najlepszy olej syntetyczny. Nie ważne czy auto ma 10 tyś km czy 1 milion. Jest prawdziwa przepaść między pełnym systetykiem a nawet pół syntetykiem w parametrach.
Jest to bardzo ważne w autach ze sporym przebiegiem, gdyż w wyniku zużycia ich silników tak naprawdę trzeba oleju nawet lepszego niż na początku eksploatacji.
Jedynym usprawiedliwieniem do zmiany oleju na gorszy jest bardzo duże jego zużycie w wyniku normalnej eksploatacji. Choć jak sie dobrze poszuka to syntetyki wcale nie są aż tak drogie.
Ostatnio kupiłem w hurtowni Mobil 1 0W40 4L za 146zł
Oczywiście moją opinię opieram na wspomnianym opracowaniu.
Jeżeli ktoś jest chętny to mogę to opracowanie wrzucić gdzieś bądź na maila wysłać... |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 21:57
|
|
|
| GoLo napisał/a: | | Jeżeli ktoś jest chętny to mogę to opracowanie wrzucić gdzieś bądź na maila wysłać... | nie trzeba, mamy tu lepszych "fachowców".
ja moje cossy zaraz po kupnie zalałem pełnym syntetykiem fordowskim i tak uzywam ich cały czas. nawet nie dociekałem zbytnio na jakim oleju jeździły do czasu kupna. czas pokaże, czy zrobiłem dobrze, czy źle. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
| Ostatnio zmieniony przez fiebik |15 Lis 2007|, 2007 21:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:02
|
|
|
| Mysle ze gdyby mialo cos wyjsc, to wyszlo by niedlugo po wymianie |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:04
|
|
|
Witam! | fiebik napisał/a: | | nie trzeba, mamy tu lepszych "fachowców". | -wyjasnij kolego zatem dlaczego silnik ktory cale zycie pracowal na oleju syntetycznym zuzywal okolo poltora litra miedzy wymianami a po zastosowaniu oleju mineralnego dobrej klasy(nie bede reklamowal) trzyma stan miedzy wymianami? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:19
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | -wyjasnij kolego zatem dlaczego silnik ktory cale zycie pracowal na oleju syntetycznym zuzywal okolo poltora litra miedzy wymianami a po zastosowaniu oleju mineralnego dobrej klasy(nie bede reklamowal) trzyma stan miedzy wymianami? | to już musiał być niezły paść z tego silnika |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:23
|
|
|
Witam! | fiebik napisał/a: | | to już musiał być niezły paść z tego silnika | -po tej zmianie gatunku oleju juz 10 miesiecy jezdzi z Gdanska do Dusseldorfu dwa razy w tygodniu i silnik dalej oleju nie bierze. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
jura [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:43
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! | fiebik napisał/a: | | nie trzeba, mamy tu lepszych "fachowców". | -wyjasnij kolego zatem dlaczego silnik ktory cale zycie pracowal na oleju syntetycznym zuzywal okolo poltora litra miedzy wymianami a po zastosowaniu oleju mineralnego dobrej klasy(nie bede reklamowal) trzyma stan miedzy wymianami? Pozdrawiam.Stefan. |
ano dlatego miły kolego że nie wycieka z nieszczelnego silniczka |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:50
|
|
|
| fiebik napisał/a: |
-wyjasnij kolego zatem dlaczego silnik ktory cale zycie pracowal na oleju syntetycznym zuzywal okolo poltora litra miedzy wymianami a po zastosowaniu oleju mineralnego dobrej klasy(nie bede reklamowal) trzyma stan miedzy wymianami?
to już musiał być niezły paść z tego silnika
_________________ |
Może nie całkiem paść, ale zużyty w połowie conajmniej. Jak dostał gęściejszy olej , to go trochę uszczelniło i sporo jeszcze pojeździ. Uważam jednak że jakość oleju powinna być najwyższa, z uwzględnieniem stanu silnika. Silnik w dobrym stanie - syntetyk. Stan silnika średni - półsyntetyk. Silnik dychawiczny i na pół zdechły - minerał. Silnik na sprzedaż - niektórzy używają hipolu. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 22:59
|
|
|
Witam! | 1Bodzio napisał/a: | | Uważam jednak że jakość oleju powinna być najwyższa, z uwzględnieniem stanu silnika | -to jest recepta na sukces. | 1Bodzio napisał/a: | | Silnik dychawiczny i na pół zdechły - minerał | -a tu nie do konca sie zgadzam.Mam bardzo dobry silnik i jezdze na mineralnym dobrej klasy.Predzej sie to auto rozpadnie jak silnik zajezdze. | 1Bodzio napisał/a: | | na sprzedaż - niektórzy używają hipolu. | -z bardzo dobrym skutkiem. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
|
|